Se anunta reforma in inspectia muncii

Noul guvern incearca sa ia anumite masuri nepopulare, precum cumularea pensiei cu salariul in institutiile bugetare ale statului, desfiintarea unor sporuri aparute ca ciupercile dupa ploaie, pentru a mari salariile unor „clienti politici” sau pentru a-i face pe altii responsabili pentru munca lor, de catre guvernele precedente, in cadrul acelorasi institutii bugetare, plafonarea salariilor sefilor politici, clientelari, ai multiplelor agentii infiintate tot pentru „a ne face ca ne pasa”, desfiintarea contractului de drepturi de autor, etc.

Nu pun problema ca aceste masuri se iau anapoda, fara discernamant, ca de fapt lovesc de cele mai multe ori tot in cei care muncesc din greu la patron (pentru vilele, masinile si concediile in strainatate ale acestora) si protejeaza de fapt tot pe cei care incaseaza sume enorme de la stat, respectiv pe cei mai verosi patroni.

Nu vreau sa ma leg nici de taxele si impozitele nesimtit de mari pe care le platesc la stat, angajatorii si angajatii.

Rostul acestor incercari guvernamentale este de a aduce bani la buget si a cauta domolirea furiei pensionarilor pentru neaplicarea de la 01.01.2009 a legii pensiilor pentru grupa I si II de munca si a maririi punctului de pensie, respectiv pentru amagirea in continuare a profesorilor si a celorlalti bugetari, cu cresteri infime de salarii in anul 2009, contrar legilor aprobate de catre parlament.

Se pare ca intelegerea guvern – sindicate – patronat, pe marginea bugetului pentru anul 2009 este doar pur declarativa. Sunt lideri de sindicat care au pus piciorul in prag si au cerut scoaterea la iveala a muncii la negru, a carei dimensiune este apreciata de guvern la cca. 30 %, apreciere complet eronata dupa parerea mea. Cine doreste sa se convinga, sa mearga in primele 5 firme iesite in cale (firme de constructii, textile, cablu TV – internet, magazine alimentare de cartier, cofetarii, vanzatori ambulanti, bazare prin piete si depozite mari de marfuri, etc.) si sa intrebe lucratorii pe care-i gasesc, daca au contract individual de munca si ce salariu primesc net, in mana. Constatarile vor fi incredibile. Peste 50 % din lucratori sunt in perioada de proba (fara contract individual de munca, interzis prin lege chiar pe perioada de proba), de mai multe luni sau nici nu li s-a promis macar ca vor avea candva contract individual de munca. Peste 80 % din lucratori muncesc pe salariul minim pe economie. Cine citeste datele statistice oficiale isi poate face o parere despre dimensiunea muncii la negru si a muncii la gri, numai facand o socoteala simpla: numar total de indivizi – forta de munca, numar de salariati, numar de pensionari, agricultori care isi castiga traiul din munca pe ogor, respectiv numar total de salarii minime pe economie, inregistrate la directiile financiare, vis a vis de salariul mediu brut pe economie inregistrat (peste 2.000 lei la nivelul lui decembrie 2008). Ministerul muncii ar putea sa compare incasarile existente la bugetul asigurarilor sociale, cu sumele rezultate prin aplicarea cotei de asigurari sociale, la salariul mediu brut, pentru numarul total de salariati inregistrati si si-ar face o parere asupra adevaratei dimensiuni a muncii la negru si a muncii la gri. 

Masuri precum o lege unitara a salarizarii, o lege unitara a pensiilor, scoaterea la lumina a muncii la negru, pastrarea drepturilor de autor numai in domeniile unde se justifica, impozitarea suplimentara a pensiilor mari (obtinute prin legi speciale), limitarea sporurilor numai la cele nominalizate in codul muncii si in legile specifice fiecarei categorii de salariati (legi care trebuie insa revizuite drastic), incasarea datoriilor (contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari de sanatate, somaj, impozite, etc.) de catre stat, de la toti debitorii, sunt masuri cu adanci implicatii politice (multi politicieni detin firme care „fenteaza” legea), care necesita o vointa politica adecvata.

Pentru a incerca sa pui ordine in piata muncii, statul are nevoie de o inspectie a muncii reformata din radacini, de profesionisti adevarati, platiti in conformitate cu rezultatele muncii lor, dar si controlati strict asupra activitatilor desfasurate, pentru eliminarea suspiciunilor de non combat din cauza unor „ademeniri”. Astfel se pot reduce semnificativ si accidentele de munca, datorate unor cauze precum neluarea masurilor privind securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.

Desigur, evenimentele nu vor disparea cu totul, dar cel putin nu se vor mai intampla datorita acelorasi cauze (exemplu: rasturnari de macarale, rasturnari de cisterne auto, explozii in subteran, inhalare de oxid de carbon de la sobe, etc.). Cum se poate diminua numarul evenimentelor ?  Prin proceduri clare care trebuiesc aplicate (exemplu: ghiduri pentru evaluarea riscurilor pe domenii de activitate), prin acte normative precise, la obiect (exemplu: s-a renuntat prea usor la normele ssm pe departamente, ramanand prea multe activitati neacoperite, chiar daca s-au emis cerinte minime de securitate si s-a introdus obligativitatea intocmirii instructiunilor proprii de catre angajator), prin revizuirea legii nr.319/2009, in urma unei consultari cu cei care o aplica si cu specialisti in domeniu (prin deschiderea unui forum de discurii pe site-ul ministerului muncii), etc.

Este posibila reformarea inspectiei muncii in spiritul cerintelor organismelor internationale ? Pazea !Ministrul muncii a anuntat acest lucru, in direct la Antena 3, in urma unei intrebari formulate de catre Dtru. Costin – liderul sindical al BNS. Ramane sa vedem rezultatul acestei promisiuni a ministrului muncii. Este prima promisiune de reformare a inspectiei muncii, facute de un ministru al muncii, in ultimii 3 ani, de la aparitia noii legi a securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 si la 2 ani de la aderarea Romaniei la UE. Vreau sa cred ca acest lucru se va produce cat mai curand. Vom vedea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: