Furt, jaf, viol, crima, droguri, prostitutie – lege, procuror, judecator, avocat, politie, penitenciar – privare de libertate.

Am insiruit cuvintele in titlu pentru a avea in fata ochilor elementele de „analiza profunda”, aflate in gura presei noastre, autointitulata – democrata si a carei principala sarcina ar trebui sa fie – de caine de paza al democratiei. Cum presedintele nostru si-a arogat si domnia sa sarcina de caine de paza al democratiei romanesti (incurcand de fapt termenii – in loc sa fie – nemijlocit, garantul respectarii constitutiei), ar trebui ca noi cetatenii acestei tari sa nu mai avem nicio grija in directia apararii drepturilor si libertatilor noastre cetatenesti, al avutului nostru personal si al avutiei nationale. Linistea si ordinea publica ar trebui sa domneasca peste tot. Cei certati cu legea ar trebui sa fie „cazati” numai in locurile special amenajate pentru ei. Respectul fata de lege ar trebui sa fie prioritati pentru toti cetatenii, dar si pentru institutiile statului. Asa ar fi normal intr-un stat de drept.

Putem vorbi de normalitate, in prezent, in Romania ? Nu prea cam (cum ar zice un sugubat celebru – Pacala). In loc de domnia legii, ce vedem ?

Furturi de arme, din depozitele nepazite ale armatei. Te apuca bazdacul, cand tineri reporteri isi dau cu parerea, cam cum ar trebui asigurata paza unor obiective militate. Mai copii, lasati-i pe cei instruiti sa se pronunte sau macar intrebati-i pe parintii vostrii care au facut de garda, in armata, pe la depozite de munitii. Nu-i mai cainati pe sefii armatei care au fost destituiti, pentru jaful care se petrece in armata, de vreo 20 de ani incoace. Pe vremea lui ceasca, pentru disparitia unor arme, ar fi fost impuscati. Oare ce or fi facut sefii care s-au perindat pe la armata, cu miliardele de dolari/ euro bagati in armata, in acesti ani ? Stie cineva de curiozitate, ce sume s-au bagat si ce s-a modernizat ? Indrazneste cineva sa faca acest bilant ?

Jafuri la drumul mare. Asistam la arestari ca in filmele americane de duzina. Presa dibuieste infractorii si le ia interviuri pe viu, la cald, mafiotilor. Tot presa imparte dreptatea, prin dezbateri fara de sfarsit, pe la televiziuni. De unde or fi aparut atatia specialisti ? In schimb, mor oameni in plina strada. Atacatori cu fata mascata dau gauri prin seifuri si case de schimb valutar.

Batalii de strada. Presa stie (de la „surse” din politie, probabil) de clanuri mafiote prin mai toate orasele mari ale tarii. Au loc rafuieli intre bande, in plina strada. Capii lumii interlope (asa le zice presa) se dau nevinovati pe la radio si tv. Politistii nu pot dovedi vinovatii. In schimb, stau cuminti si nu se baga intre interlopi, nu cumva sa-i deranjeze in vreun fel. Procurorii nu-i dovedesc drept mafioti. Judecatorii nu-i condamna. Prin penitenciare, ramane doar plevusca. In schimb apar droguri in scoli. Prostituatele te iau de mana, pe la colturi de strada. Pestii, iti propun „prospatura” prin parcuri, la preturi simbolice, indiferent de sexul „ofertei”. Prin parcarile de tiruri, functioneaza bordeluri ambulante, supravegheate de politie, discret, din Dacii de 70.000 de euro ( se pare ca sunt sub acoperire). Descinderile televizate ale politiei se lasa cu „colecta” bogata de arme albe (cutite, iatagane, sisuri, topoare, satare, etc., de cele mai diverse forme si dimensiuni). O fi avand politia vreun inventar al mafiotilor ? Pai daca da, ce mai asteptati fratilor, de nu-i priponiti ?

Violuri si crime abominabile. Violatorii rar sunt descoperiti. Victimele violurilor sunt mai mereu, batrani si copii. Victimele crimelor sunt mai mereu, „oameni de afaceri” care nu si-au mai platit imprumuturile, la camatari. Toate figurile celor aratati drept violatori si criminali sunt mascate, de imagini nu prea clare/ cica protejate. Sanchi, pe la colturi se vede exact despre cine este vorba. Cercetati pe la televizor mai gasesti, prin tribunale apar uneori, ceva reprezentanti nesemnificativi, pe scara ierarhica a infractorilor. Bosii/ capii/ (multi dintre cei care comanda crimele) nu apar in public. Ei sunt intangibili si doar cantati prin versuri de manele. Slugile, locotenentii si plevusca le poarta un respect fara margini. Puterea „nasilor” este nemasurata, se intinde ca raia si acopera domenii tot mai intinse si mai diverse.

Pentru cineva care vine in tara dupa mai multi ani si se uita la televizor sau citeste presa, este greu sa nu ne catalogheze drept o tara de infractori, de interlopi, unde nu exista respect fata de lege din partea cetatenilor, unde politia si jandarmeria nu-si fac de fel datoria, unde politia comunitara consuma degeaba fodurile alocate din bugetul primariilor, unde procurorii si judecatorii elibereaza violatorii si criminalii, unde penitenciarele sunt case de binefacere pentru infractori. Cum in strainatate sunt preluate tot astfel de imagini si de reportaje interne, nu este de mirare cum ne vad strainii si cum se comporta fata de romani.

De ce scursorile societatii ar avea drepturi umanitare si cersetorii strazii nu ? De ce copii strazii ar fi lasati la voia soartei, iar cainii comunitari stransi in incinte special amenajate ?

Aceasta este Romania pe care ne-o dorim ? Trebuie facut ceva de urgenta, pana fenomenul infractional nu scapa definitiv de sub control. Ce ? Oho, cate sunt de facut. Cine ? Institutii avem, salarii babane primesc, din taxele si impozitele platite de catre noi toti. Ce lipseste ? Profesionisti adevarati, interes colectiv (nu personal), control strict din partea sefilor, aplicarea legii „fara prioritati”, tuturor cetatenilor in mod egal. Se poate ? In prezent, greu de apreciat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: