Nepasare periculoasa

Despre pericolul inhalarii de catre cetateni a gazelor de ardere rezultate prin arderea gazului metan in sobele din gospodariile romanilor, din scoli, spitale, etc. s-a scris, se scrie si probabil se va mai scrie mult timp de acum incolo.

Pericolul de intoxicare pentru om este dat de oxidul de carbon si bioxidul de carbon, gaze periculoase, continute in gazele de ardere.

Toxicitatea oxidului de carbon este deosebit de ridicata si inhalarea acestui gaz in cantitati nu neaparat mari, poate provoca disconfort respirator, complicatii la nivel pulmonar, edem pulmonar si chiar moartea victimelor intoxicatiei cu acest gaz.

Cei mai expusi sunt batranii si copii lasati nesupravegheati. Depistarea olfactiva a oxidului de carbon este practic imposibila de catre om, motiv pentru care inhalarea gazului este deosebit de periculoasa.

Daca in intreprinderi, lucratorii sunt instruiti sa se fereasca de actiunea toxica a gazelor periculoase, nu acelasi lucru se intampla cu copii, cu batranii sau cu ceilalti cetateni casnici. Se pune intrebarea, daca este cineva abilitat prin lege sa faca acest lucru (instruirea), pentru cetatenii care nu sunt salariati in fabrici consumatoare de gaz metan. Raspunsul este Da. Primarii prin personalul propriu, de specialitate, reprezentantii inspectoaratelor pentru situatii de urgenta, reprezentantii distribuitorului de gaze, reprezentantii directiei de sanatate publica, pompierii, directorii de scoala, au si obligatia efectuarii unor astfel de instructaje. Aceeasi, impreuna cu inspectoratul teritorial de munca si inspectoratul in constructii, au si obligatia legala de a verifica in teren cum se respecta legislatia din domeniu.

De fiecare data cand vezi cate o tragedie la televizor, avand drept cauza inhalarea de oxid de carbon, ti se prezinta doar tragismul situatiei, iar imaginile spun cu totul altceva. Insistand numai pe senzational, astfel de evenimente se vor produce la nesfarsit. Vor exista in continuare victime. Nimeni nu va fi pedepsit pentru ca nu-si face datoria.

In urma cu cateva zile urmaream o astfel de prezentare neprofesionista, cu imagini de la o scoala de prin Dolj, unde se intoxicasera usor (spre norocul lor) cativa copii.

Dupa eveniment au navalit corbii – inspectorii. Cei de la gaze se jurau ca verificasera sobele in urma cu 1 an (nici macar ei nu credeau, daca tot nu li s-a cerut documentul de verificare). Primarul participase in persoana (saracul mincinos) la verificarea sobelor, la inceputul anului scolar. Directorul de scoala (cam speriat), zicea si el ca verificase sobele. Acesta din urma poate fi crezut, doar ca se uitase sa vada daca exista sobe in clasa, in rest nu stie saracul, probabil, ce trebuie sa vada in timpul unui astfel de control.

Nefiind de meserie profesor de chimie sau profesor de fizica (probabil, altfel ar fi ceva cu adevarat hilar) si nici macar instruit corespunzator (oare inspectoratul scolar si inspectoratul teritorial de munca nu au cumva o sarcina de instruire a directorilor de scoala ?), directorul, chiar daca este primul responsabil conform legii, de orice eveniment petrecut in scoala pe are o pastoreste – nu vede lipsa capacului din teracota, de la locul pe unde se curata soba, nu vede gaurile din jurul usii de la soba si din jurul tevii de gaz metan care intra in soba, nu vede crapaturile dintre placile de teracota, nu stie de obligatia curatarii cosurilor sobelor, in fiecare toamna. Cum sa mai fi auzit saracul de obligatia de a efectua masuratori de gaze arse si de a prezenta buletine de determinare ? Nu a auzit sigur, de detectoare de gaze, care pot fi montate in incinte pentru depistarea scaparilor de gaz metan, oxid de carbon, bioxid de carbon, oxizi de azot, etc.

Primarul la fel de neinstruit ca directorul, degeaba se uita la sobe, ar fi vazut acelasi lucru ca directorul, adica n-ar fi vazut nimic. Daca chiar dorea sa faca o verificare, primarul ar fi putut sa-l trimita pe nea Georgica – sobarul satului si pe Virgil – cosarul satului, sa faca ei verificarea anuala a sobelor de la scoala si curatarea cosurilor de la sobe. Daca macar cosurile ar fi fost curatate, atunci gaurile n-ar mai fi contat, pentru ca oricum s-ar fi asigurat tirajul cosului, gazele arse ar fi luat-o in sus, pe cos si doar ar fi fost ceva fum in clasa, dimineata, pe racoare, cand se aprindea focul.  

Cei de la gaze, probabil ca nu au avut drum pe la scoala, de ceva ani buni. Mai precis nu cred ca au calcat pe acolo. Au „uitat” ca legal, nu au voie sa dea drumul la gaz metan, pana nu verifica instalatia (conductele, armaturile, regulatorul de gaze, contorul si arzatorul). Daca sustin ca au verificat, cum se explica atunci gaurile din jurul tevii care intra in soba, pe care este montat (in soba) arzatorul ? De ce au dat drumul la gaz metan ? Gaurile trebuie cimentate cu ciment refractar de catre meseriasii care au introdus arzatorul, adica de la alimentarea cu gaz metan a sobelor (cu cati ani in urma ?).

Inspectia in constructii nu a sesizat gaurile din sobe ? De ce ? Pai nu a trecut, sigur, pe acolo.

Nici pompierii, nici inspectoratul pentru situatii de urgenta, nici inspectia sanitara nu au calcat probabil prin scoala. Daca au fost pe acolo, au fost doar la „protocol” la o cafea si un fersec, nu ca sa inspecteze ceva.

Nu stiu cum se simt responsabilii de la inspectoratul scolar si de la inspectoratul teritorial de munca, cand vad astfel de grozavii. Se simt oare cumva vinovati ? Greu de crezut.  

Este ceva de facut ? Oho… Poate stie ceva guvernul, inspectia muncii, procuratura, ministerul sanatatii, ministerul de interne, prefectul, inspectia in constructii, primarul….. Peste tot, numai politicieni, iar meseriasi, profesionisti, nu prea.

Ce lipseste ? Mai nimic – organele si inspectiile abilitate ale statului sa-si faca datoria, datorie pentru care sunt platiti cu bani din taxele si impozitele, la care noi toti, cetatenii acestei tari, cotizam in fiecare an. Ce se vede ?!?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: