Statul sunt eu ?!

Ludovic al XIV-lea considera ca statul este el, ca tot ce misca in Franta trebuie sa fie trecut prin sita sa cu ochiuri mici, ca toate femeile trebuie sa stea la picioarele sale, ca el este seful armatei, clerului, administratiei, etc. Intr-un cuvant, dorea sa controleze totul.

La noi in pasnica Romanie, guvernata si administrata dupa ureche, se simte azi un puternic iz de grandomanie fara frontiere, de dorinta de putere fara margini, de control cvasitotal asupra a tot ce misca, gandeste, creaza, legifereaza, administreaza, se pronunta asupra legalitatii, judeca, dar si pretentie de posedare salbatica asupra celor care cocheteaza, se fudulesc, se hlizesc si se autocompatimesc.

Este usor sa te crezi Zeus, sa crezi ca nu ai de fel indatoriri, ci doar drepturi, ca responsabilitatile sunt doar pentru cetatenii de rand. Aratand cu degetul, nu inseamna ca ai si facut ceva pentru poporul tau.

Plecand de la necesitatea de a moderniza o constitutie cu prea multe lacune si portite, de a o alinia in sfarsit la cerintele democratice ale UE, presedintele nostru a nascut o comisie care sa-si dea cu parerea. Semnale ca aceasta comisie avea un scop precis – totul in mana si la discretia presedintelui – s-au dat inca de la inceput, prin refuzul unor minti luminate in dreptul constitutional, care au refuzat sa participe ca membrii ai comisiei si ulterior prin retragerea altora, care initial au crezut ca va fi vorba de ceva serios.

A aparut si materialul intocmit de catre comisie. La prezentarea materialului, dl. presedinte a afirmat fara niciun fel de tagada – regimul semiprezidential este solutia cea mai buna pentru Romania. Gandul domniei sale fiind clar pronuntat, nu a mai contat ce s-a scris si spus in continuare. Pacat de prevederile care tratau lucruri serioase precum egalitatea in drepturi a cetatenilor in fata legii, reformarea justitiei si a Curtii Constitutionale, limitarea emiterii de ordonante, etc. 

Prin regim semiprezidential domnul presedinte ar putea primi dreptul de a dizolva parlamentul sau de a demite guvernul. Ce mai spectacole ni s-ar mai prezenta, daca ar exista acest drept ! Ce mai vorbe grele ar trebui sa suporte atunci „saracii” guvernanti si parlamentari ! Se pregateste cumva dl. presedinte de al 2-lea mandat ?

Raportul comisiei ar fi putut sa face referiri si la ce ar trebui sa prevada constitutia cand guvernantii nu platesc salariile bugetarilor si pensiile la timp, cand promisiunile facute in campania electorala, sunt aruncate la cos, imediat ce se ajunge la guvernare, ce ar trebui sa pateasca parlamentarii care nu-si onoreaza promisiunile electorale facute alegatorilor, care absenteaza nemotivat de la parlament, care citesc ziarul si desfac rebus in timpul sedintelor. De ce acei parlamentari care au amagit electoratul, care au promis marea cu sarea si nu fac nimic, nu ar pleca dupa 6 luni din parlament, pe usa din dos, cu o tinichea legata de coada, ca sa stie tot alegatorul ?

Pentru cazul dezbaterii raportului comisiei, de catre cetateni, am si eu cateva propuneri, fara a avea pretentia de a fi trecute in proiectul care se va prezenta la referendum, dar care poate ar trebui sa dea de gandit celor care vor fi chemati la urne, sa aleaga un nou presedinte (acelasi ?!) sau noi reprezentanti in parlament.  

Sectiunea propuneri cam neortodoxe, dar daca …. :

Presedintele statului ales de catre popor (!?) sa fie oficial si prim ministru, seful tuturor serviciilor secrete, seful DNA, presedintele Curtii Cosntitutionale, presedintele CSM, avocatul poporului, presedintele Consiliului pentru discriminare, etc. Va aplica principiul fotbalistic, neverificat in teren: ele centreaza, el da cu capul.

-Presedintele va avea dreptul, numai el, sa semneze contracte de buna purtare cu ziaristii, cu televiziunile, cu societatea civila si cu toate ONG -urile. Cei care nu semneaza se vor autodesfiinta, neavand girul sefului statului.

Membrii parlamentului sa fie alesi nominal, numai dintre discipolii presedintelui aflat in functie. Cum sa se faca alegerea ? Ei sa se propuna, ei sa se aleaga, prin „vot secret”, cu carnetele de cecuri, in euro sau dolari. Toate legile care se vota de catre parlament, vor fi primite in plic, de la presedinte.

-Guvernul sa se numeasca de catre parlament la propunerea presedintelui, care va trebui sa tina cont de sistemul de rotatie a cadrelor, de cel putin 2 ori pe an, la un moment dat existand destui candidati la ciolanul puterii.

-Curtea constitutionala sa se desfiinteze si sa fie inlocuita de un consiliu format din 3 membrii, cei mai bogati discipoli ai presedintelui, din top 10 multimiliardari in euro, imbogatiti din afaceri cu statul, care nu-si platesc datoriile la stat, care fac doar imprumuturi la banci si nu dau banii inapoi, niciodata.

-CSM -ul sa fie desfiintat deoarece nu va mai fi nevoie de el, judecarea impricinatilor facandu-se doar la televizor, la o ora de maxima audienta, in prezenta unui singur/acelasi, unic – judecator, procuror, avocat, martor, expert, etc. – presedintele statului si cu milioane de telespectatori, pe singurul canal de televiziune, ramas in urma concurentei acerbe facute celorlalte televiziuni, autodesfiintate din lipsa de rating. Va exista doar 1 singur atoatestiutor – presedintele acestui for.

-Presedintele nu poate fi suspendat din functie, indiferent de ce face si chiar va fi rugat sa accepte un harem populat cu fetite fara numar.

-Pensiile si salariile bugetarilor sa fie platite numai daca mai raman fonduri si nu este amenintata cumva epuizarea spritului prezidential.

Ce mai lipseste ? Instaurarea dinastiei tribului Traian (la cererea unanima a electoratului manat cu vorba – Hi, hi, hi … Sa traiti bine – la votarea noii Constitutii), cu primul sau descalecat, seful de trib – Traian I-ul Marinarul. Flamura personala a sefului de trib va fi tricolorul, decorat cu o poza din tinerete a lui Popeye Marinarul. Primul descendent, urmas declarat, va fi Elena cea mica.  

PS. Prezentul articol se doreste a fi doar un pamflet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: