Balbe, dezinformare sau lipsa de profesionalism

De vreo 2 saptamani pe la toate televiziunile se bat campii in legatura cu controversata OUG nr. 230/ 30.12.2008, pentru modificarea Legii pensiilor nr 19/ 17.03.2000, ordonanta conform careia nimeni nu mai poate cumula pensia de asigurari sociale si sau pensia speciala, cu salariul de la stat.

Ca ceva in genul acesta trebuia facut este corect din punct de vedere social, dar nu este corect din punct de vedere al amestecaturii facute de catre guvernanti. Oricum sunt exceptati parlamentarii si alti „alesi” (in categoria acestora intrand foarte multi pensionari din justitie, armata, politie, primari si consilieri pe la primarii), in randul carora intalnim cele mai multe cazuri de cumulare a pensiei cu salariul. Nu sunt deranjati deloc cei cu pensii babane (vechile „cadre de nadejde” ale securitatii si ale partidului), chiar daca multi dintre acestia nu mai au si functii publice, fiind implicati acuma in „afaceri private”. Sunt atinsi usor, doar in treacat, niste pensionari privilegiati, care oricum sunt si beneficiari ai unor pensii de serviciu conform unor legi speciale. La legile speciale trebuie umblat si facuta o lege a pensiilor, pentru toti pensionarii, la fel. Daca polonezii au indraznit si au redus drastic pensiile activistilor de partid si ale securistilor, nu vad de ce la noi nu s-ar putea. De neinteles este pentru mine, de ce la nivelul UE nu se reglementeaza printr-o directiva obligatorie, niste principii clare, privind modul de calculare a pensiilor. Sau poate exista si sunt tinute la secret de catre guvernantii nostrii. Pe acest sector ar fi necesara o monitorizare a tarii noastre de catre UE. Poate nu se doreste o directiva sau nu exista suficient interes politic, la nivel de UE. Daca voi gasi ceva pe site-uri ale UE, voi face public tot ce voi descoperi. Poate niste parlamentari romani la Parlamentul european vor indrazni sa faca o astfel de propunere.

Prin OUG nr. 230/ 2008 s-a lovit de fapt in pensionarii de rand, beneficiari doar ai Legii nr. 19/ 2000 – profesori, medici, artisti, insotitori persoane in varsta, singure sau persoane cu handicap, persoane care ajuta la cresterea copiilor, adica niste amarati, care ca sa traiasca oarecum decent sunt nevoiti, la varste inaintate, sa-si mai ia si un serviciu, pensia fiind mizerabila si batjocoritoare pentru majoritatea acestora. Prin Bulgaria pensionarii care ingrijesc de nepoti, beneficiaza de o indemnizatie suplimentara, la pensie. La noi, de ce nu se poate ? S-a vorbit in campania electorala de pensie minima, de pensie sociala, de pensie corecta pentru pensionarii care au lucrat in grupa I si II de munca, de valoarea punctului de pensie la 45 %  din salariul mediu brut. Totul s-a uitat, a ramas doar pe hartiile electorale. Rusinos, degradant, pentru pensionarii creduli. Poate acestia sunt prea usor de manipulat si se considera ca nu este nevoie sa se tina cont de numarul lor, ca alegatori potentiali. Cam riscant pentru politicieni. Sau mai stii ?

Sunt niste fatuci, reportere de televiziune care arunca pe piata numai idei aiurea, care dezinformeaza populatia, din lipsa de profesionalism, incultura legislativa sau pur si simplu percuteaza la o comanda politica. Ma refer aici la afirmatia unei reportere de la Realitatea TV, mai mereu adormita, de cate ori transmite in direct, afirmatie conform careia pensionarii care doresc sa lucreze si pe un salariu de la stat, trebuie sa-si obtina autorizatia de la primarie. S-a apucat sa insire si documentele necesare. Ridicolul situatiei este ca juna se referea la Legea nr. 300/ 28.06.2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale, conform careia autorizarea era in competenta primariilor. Nu stia saraca (sau poate trebuia sa creasca si mai mult tensiunea in randul pensioanrilor) ca legea a fost abrogata prin OUG nr. 44/ 16.04.2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (publicata in MO nr. 328/ 25.04.2008), conform careia este necesara inregistrarea firmei la Oficiul Registrului comertului, care functioneaza pe langa tribunalele judetene. Conform acestei ordonante si vechile firme ale persoanelor fizice si ale asociatiilor familiale, infiintate in conditiile Legii nr. 300/ 2004, trebuie sa se reinregistreze pana la data de 25.04.2009, data dupa care vor fi radiate automat din Registrul comertului. Stia totusi ceva, tanara. Prin OUG nr. 44/ 2008, functionarii publici din primarie, care se ocupau anterior de „manevrele” cu autorizatii pentru firme, ca sa nu ramana fara „atentii”, urmau sa fie reorganizati ca servicii de consultanta pentru cei care doresc sa-si infiinteze firme. Niste bani (sub forma de taxa la primarie) dati degeaba, pentru ca la inregistrarea la Registrul comertului se reia procedura si oricum se mai platesc niste taxe. Frumos, nu ? De ce sa nu pui niste oameni pe cat mai multe drumuri ? Nu mai au astfel timp sa gandeasca si obositi fiind nu mai au nici chef sa protesteze.

Desi OUG nr. 44/ 16.04.2008 mentioneaza la art. 39 al.3, ca persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale vor opta, pana la implinirea termenului de 1 an (adica pana la data de 25.04.2009), pentru desfasurarea activitatii in una din formele prevazute de prezenta ordonanta, este necesar de fapt sa depui aceleasi documente ca si cum ai face o firma noua. Scopul acestei „optiuni” ? Sa mai ciuguleasca statul niste bani si de la cei care deja au firma inregistrata de mai multi ani. A opta, conform dictionarului limbii romane, inseamna a alege, nu a relua procedura de autorizare, ca si cum nu ai fi avut niciodata firma. 

Oricum statul nu este la prima „afacere” de acest gen. S-a mai procedat la reinregistrari de firme, autorizate conform Decret – lege nr. 54/ 1990 si prin Legea nr. 507/ 2002 si prin Legea nr. 300/ 2004. La noi ca la nimeni, daca cetateanul tot nu protesteaza, de ce sa nu-l jumuleasca statul. Te mai jumuleste suplimentar si primaria, prin perceperea unei taxe anuale, pentru viza pe autorizatie.

Cetatenii autorizati, contribuie din greu, la „binefacerile primariei” – concerte muzicale, cu ocazia alegerilor electorale, artificii, inlocuirea scaunelor din plastic/ lemn cu banci din lemn (de ras sau de plans, cica o banca costa 14 milioane de lei vechi), prin parcuri, scoaterea betonului si a asfaltului, gros de 40 cm si inlocuirea lui cu caramida si borduri aduse din China, care se deterioreaza in 6 luni, dar care au „avantajul” de a se inlocui periodic, etc.

Era o vorba proletara – la munca cetateni, nu la intins mana. La cine s-o referi astazi aceasta zicala ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: