Si totusi se poate

Un articol citit ieri in presa http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5305289-cum-ard-gazul-rusesc-pomana-apostolii-apocalipsei-cui-foloseste-politica-fricii.htm precum si comentariile facute de catre cititori, m-au facut sa-mi dau si eu cu parerea.

Am mai combatut si alta data vis a vis de ura colhoznica cu care anumiti „reporteri interesati” scumpesc produsele alimentare, despre mania proletara cu care alti reporteri de duzina infiereaza orice actiune guvernamentala, sindicala, a patronatelor, chiar daca este benefica pentru cetateanul simplu, despre sictirul oarecum intelectual cu care alti reporteri inchipuiti trateaza politica indiferent de culoarea politica  a celor care comenteaza.

Nu pot fi de acord nici cu analisti panicarzi, dar nici cu politicieni habarnisti. Cand se discuta despre dreapta, despre stanga, despre centru, ma lasa rece. Nu ma intereseaza decat ce este in folosul meu si al familiei mele. Sunt pentru actiuni in folosul celor multi si ma scarbesc „aranjamentele de culise”, in folosul celor putini.

Nu ma consider un cetatean de stanga, daca vreau binele celor multi. Am pretentia ca gandesc inca, chiar spre liberalism, fara a fi insa de acord cu imbogatirea unora in detrimentul altora. Dupa parerea mea, zicala – fiecare cum isi asterne, asa doarme – poate fi adevarata numai daca toti dispunem de aceleasi conditii si date de analiza.

Mi se pare foarte periculoasa cufundarea tarii intr-o hazna politica. Nu vreau sa mai asist la acele zile cand presedintele baga strambe guvernului, cand premierul musca cu furie din presedentie, cand politicieni de diverse coloraturi isi aruncau reciproc, vorbe grele. Nu am inteles niciodata logica sarcasmului autohton pus la lucru de „cozile de topor” din presa, platite cu bani grei de catre stapanul spiritual al acestora.

Astazi, cand la guvernare sunt doua partide care in trecutul apropiat isi aruncau vorbe grele, dihonia politica nu-i mai desparte, ci ii uneste sau cel putin asa ar fi normal (daca in Romania se poate vorbi de normalitate). Nici figuranti politici in parlament nu ar trebui sa mai existe, chiar daca votul uninominal, nu a propulsat in fata, cele mai valoroase figuri.

Prea multi figuranti politici, economici, financiari, etc. (aparuti ca ciupercile dupa ploaie) am vazut perindandu-se in ultimii ani, pe la toate televiziunile, dandu-si cu parerea. Prea mult delir verbal si zgariere cu pixul pe hartie. Nu vreau sa cred ca mocirla creeaza audienta sau vinde bine maculatura de pe tarabe, desi datele prezentate, de rating/ de vanzari, ma contrazic de cele mai multe ori.

Sa terminam cu bascalia si cu reprosul. Sa ne vedem de binele nostru. Sa uitam de ranchiuna si de „polite” neplatite. Oare, vom putea ?

Concluzia ? Avem o presa de cacao sau o presa total aservita interesului unor grupuri de alesi sau a unor grupuri de profitori ai tranzitiei ? Ce a mai ramas din presa libera, atat de frumos promovata, imediat dupa revolutia din decembrie 1989 ? Nu pot admite ca reporterul care imi prezinta o stire, indiferent de natura acesteia, sa fie un incult, un agramat. Nu pot fi de acord ca acest tip de purtator cu vorba sa critice invatamantul, sa dea sfaturi despre cum sa muncim, despre cum sa ne distram, despre cum sa ne imbracam, etc. incercand sa fie si formator de opinie.

Este nevoie de o industrie a fricii (asa cum o denumea reportera din articolul mentionat de mine la inceput), promovata prin televiziuni si prin vorbele analistilor ? Avem nevoie de o presa scrisa, suburbana ? Nu stiu. Poate. Dar foloseste sanatatii mintale a natiunii ? Suntem constienti de viitorul pe care il dorim copiilor si nepotilor nostrii ? Greu de apreciat. Totusi speranta de mai bine, moare ultima.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: