Moment magnific

Sfarsitul de an mi-a adus o noua mare bucurie, o bucurie sufleteasca, o bucurie ce numai folclorul popular adevarat o poate aduce, o reintalnire la televizor cu Grigore Lese. Artistul pe care il stimez si il amintesc adeseori (ca si cum el ar mai avea nevoie de promovarea mea) a adus pe scena Ateneului Roman, adevarati rapsozi din popor, absolventi doar ai unui conservator de suflet (dupa spusa plina de incarcari strabune a artistului), artisti populari, majoritatea ajunsi la varsta a treia, care prin umilele lor puteri (intr-o perioada de manelizare sturlubatica si fara bun simt artistic) tin sus steagul stramosesc si promoveaza adevaratul folclor popular.

Combatand cu toate puterile sale, turismul folcloric promovat pe la unele televiziuni, Grigore Lese a reusit sa prezinte un adevarat spectacol de gala, unei sali arhipline. Emotionat de primirea facuta de public, a promis ca va reveni, in Postul Pastelui, intr-o sala mai mare. Sper sa si poata. Pacat ca am urmarit spectacolul doar inregistrat, in reluare, pe TVR cultural. Stiam de acest concert, din presa scrisa. Oare de ce nu o fi putut fi programat, in direct ? Ar fi meritat o transmisie in direct, la o ora de maxima audienta pe TVR 1 (sa zicem, in locul unor declaratii politice anoste).

Zicea marele artist:  as vrea sa se schimbe ceva, sa se poata pastra averea spirituala a romanului din popor. Cum sa promovam cantecul din vatra satului ? Nu i-a dat nimeni niciun raspuns sau sa-i fi facut cineva, macar o vaga promisiune.

Grigore Lese strabate cu piciorul, taramul stramosesc, insotit pretutindeni de inconfundabilele sale vechi porturi populare – cerga, palaria, tolba si toiagul, in cautarea acelor artisti cunoscuti numai la ei in sat, artisti populari care nu au avut ocazia de a fi vazuti pe la televiziuni, nu au avut ocazia sa fie ascultati de semeni ai lor, doritori de frumos, din alte locuri, decat cele de bastina.

Am ascultat cu sufletul la gura viersul dumnezeiesc al unor necunoscuti pe plan national:

Ionu lu Grigore din Salistea de Sus, zis Paganini (Paganini, dupa spusa unor nemti, pe unde a mai cantat). Daca nu il asculti pe viu, nu poti intelege ce sunete maiastre pot iesi din vioara acestuia. Tropaitul in ritm de vioara este unic prin semnificatia sa.

Nicolae lu Ionu lu Iacob din Lapus. Fluierul dublu la care canta este unic printre instrumentele muzicale. Doinele batranesti pe care le canta cu vocea sa blajina, te fac sa tremuri de fericire, ca le asculti.

Zamfira Muresan si Doina Lavric.  Dumnezeiesti sunt doinele strabune cantate de cele doua femei, in acompaniament de cobza, manuita de catre Doina Lavric.  

Am ascultat, fara cuvinte de povestit, grupuri folclorice:

Ceata lui Alita Pitigoi din Gorj. Pai la nunti pe unde canta ceata, nu este nevoie de mancare si de bautura. Te copleseste muzica. Cum sa nu participe tot satul la nunta ?

Grupul ucrainienilor de pe Tisa, Corul lipovencelor din Sarighiol, Corul aromanilor farseroti. Magnific, de nepovestit. Nu am inteles cuvintele, dar viersul popular, al cantecelor acestor cetateni romani, strabate prin negurile vremii, pentru a nu ne lasa sa uitam cumva originea lor.

A cantat si Grigore Lese. Mult prea putin dupa dorintele mele. Ii voi cumpara toate CD-urile si voi asculta atunci ore in sir, fara a ma plictisi cumva. A asculta in direct, intr-o sala cu o sonorizare perfecta, este mult mai profund. 

A cantat doar doua din melodiile sale – Vita verde si Copacul. Impreuna cu sala si toti competitorii a fredonat – Florile sunt dalbe.

Sclipirile din ochii celor din jurul marelui artist, arata valoarea de necontestat a celui pe care il asculta. Ochii in lacrimi de fericire, ai celorlalti artisti, participanti la evenimetul folcloric, venerau interpretul.

Cine va duce mai departe aceste valori inestimabile ale cantecului popular romanesc ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: