Un nou bluf pentru pensionari

Razbunarea guvernului Tariceanu pe pensionari continua. Sunt vizati viitorii pensionari. Probabil, statisticile facute de pnl-ei la iesirea de la urne au aratat ca pensionarii nu prea i-au votat. De altfel gurile rele vorbesc ca daca actualul guvern nu ar fi reusit sa pacaleasca la vot celelalte partide parlamentare, cand s-a votat legea uninominalului, PNL nu ar fi intrat in noul parlament. Nu sunt analist politic ca sa despic firul in patru. Nu mi-am propus, nu vreau si mi-e lehamite de cate „calcule si prognoze politice” se fac zilnic pe la televiziuni, de nu mai stii pe ce program sa muti, ca sa te relaxezi.

Incercand sa deschid ochii pensionarilor, prezint noua gaselnita a cucoanei de la ministerul muncii si a dandy-ului de la ministerul finantelor.  In sedinta de guvern de miercuri, s-a aprobat o hotarare de guvern care modifica HG nr. 246/ 2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite. Motivand ca angajatorii vor avea posibilitatea sa reinnoiasca avizul de incadrare a unor locuri de munca in conditii deosebite pana la data de 31.12.2009, in loc de 31.12.2008, de fapt, se introduce pe usa din dos o prevedere conform careia locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupa I si II de munca, pana la data de 01.04.2001 sunt considerate activitati desfasurate in conditii deosebite. Fac exceptie activitatile care conform Legii pensiilor nr.19/2000 sunt prevazute ca fiind activitati desfasurate in locuri de munca in conditii speciale.

Ce inseamna aceasta prevedere ? Sunt automat scosi de la a fi beneficiari de marire a valorii punctului de pensie cu 50 %, acei viitori pensionari care desi au lucrat inainte de 2001 in grupa I de munca, vor beneficia la iesirea la pensie doar de o majorare de 25 % a punctajului. In conditiile Legii nr. 19/ 2000, in conditii speciale sunt incadrati doar aviatorii, balerinele, minerii din subteran, etc. Prin aceasta prevedere sunt exclusi siderurgistii, chimistii, metalurgistii, etc.

Intr-un articol anterior vorbeam despre OUG nr. 209/ 04.12.2008 care a modificat Legea pensiilor nr. 19/ 2000, cu referire la recalcularea pensiilor celor care au lucrat in grupa I si II de munca. Astazi am gasit ordonanta publicata in monitorul oficial. In plus fata de ceea ce stiam deja si am comentat anterior, ordonanta sfideaza pur si simplu vointa unui parlament ales democratic, se sterge la dos cu legea promulgata de catre presedinte si arunca la cos hotararea Curtii constitutionale. De ce ? In finalul documentului, guvernul, sub semnatura primului ministru, isi permite sa abroge articolul II din Legea nr. 218/ 2008, care stabilea ca recalcularea pensiilor stabilite anterior intrarii in vigoare a legii, se efectueaza din oficiu de catre CNP si se acorda pensionarilor incepand cu data de 01.01.2009. Ce inseamna aceasta prevedere ? Se amana aplicarea Legii nr. 218/ 2008 pana la data de 01.01.2010 si atunci se aplica trunchiat, cu prevederi din OUG nr. 100/ 2008 si numai daca pensionarii fac cerere de recalculare (nu se specifica expres acest lucru). Recalcularea pensiilor la cererea pensionarilor este prevazuta insa in Legea pensiilor nr. 19/ 2000.

Se poate face ceva ? Nu stiu cum va aborda noul guvern aceste ordonante date pe genunchi de catre raposatul guvern Tariceanu, pe ultima suta de metrii, inainte de a-si da duhul. In campania electorala, politicienii din psd si din pd-l s-au batut cu pumnii in piept ca sunt bani si vor aplica recalcularea pensiilor pentru grupa I si II de munca, inca din prima luna, cand vor ajunge ei la guvernare. S-o vedem si pe aceasta. Personal nu ma astept la o abordare in folosul pensionarilor. Vor tergiversa pana spre finalul anului 2009, invocand greaua mostenire lasata de catre guvernul PNL si atat de mediatizata criza internationala (nelamurita inca, ce si cum, la nivelul Romaniei), zicand de fapt merci, ca s-au dat ordonantele de catre guvernul Tariceanu.

Cea mai sigura cale de urmat ar fi cateva zeci de mii de procese pe rol, in instantele de judecata, desi acestea vor judeca doar dupa aceasta multitudine de acte normative, pe acelasi domeniu si rezultatul final este greu de prevazut. Ar mai fi comisia de petitii a UE. Poate merita incercat. Eu unul sunt pregatit sa abordez si aceasta directie, desi nu am mari sperante. M-am cam lamurit si cum sta treaba cu UE, cand este vorba de prostime, adica de cei multi. Se inclina balanta tot spre cei tari si puternici, care baga banu. Restul ? Dumnezeu cu mila !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: