Este folosita presa ?

Parerile sunt impartite cand se pune problema de a afla daca este folosita presa in folosul puterii sau a anumitor grupuri de interese, daca presa este independenta sau este aservita. Nu vreau sa dau verdicte. Cred totusi ca presa din Romania se comporta de cele mai multe ori cel putin ciudat, daca nu luam in considerare cozile de topor care permanent o tin mereu infipta, pe a lor, fara a tine cont de realitati. Ma refer aici la acei jurnalisti (greu pot fi nominalizati cei care isi pastreaza verticalitatea in orice conditii; acestia intaresc insa regula) care lanseaza atacuri in presa, indreptate spre tinte certe, in domenii diverse precum: deprecierea leului si scaderea ratingului de tara, plata pentru cheltuielile cu constructia de autostrazi, discriminarea bugetarilor cand este vorba de majorarea de salarii, incaierarea diverselor categorii de pensionari cand este vorba de majorarea diferentiata a pensiilor, cresterea preturilor la alimente, utilitati, etc.

Cand apare o stire de senzatie in presa, iti pui intrebarea fireasca, daca nu se mai pregateste cumva, ceva. Adica ce ? In niciun caz, ceva in folosul cetateanului. Toate marile „aranjamente”, de regula, sunt anuntate anterior, in presa, cu surle si zurgalai. Exemple ? Cat incape pe hartie: taxa de poluare se va percepe numai pentru masinile vechi, anual se vor face emisiile de gaze poluante numai la masinile mai vechi de 7 ani, soferii mai batrani de 50 de ani vor fi verificati anual asupra starii de sanatate, aparitia sindromului vacii nebune, generalizarea gripei aviare, proliferarea pestei porcine, toata carnea de porc este infestata cu dioxina, sa vaccinam antigripal toata populatia, sa vaccinam fetitele de 14 ani contra cancerului, etc.

Acest gen de stiri naste isterie. Oficialitatile (inspectiile specializate ale statului), fara a avea o baza analitica solida (in speta niste analize de laborator clare si precise, din lipsa unor laboratoare specializate) si o documentare tehnic0-stiintifica clara (oare nu stiu sa citeasca in engleza, rusa, franceza ?) o dau mai mereu in bara, prin difuzarea de stiri alandala. Ministerul sanatatii si institutul de sanatate publica, mai mereu, stau ca mortul in papusoi si tac malc. De ce ? Nu este vorba de sanatatea cetatenilor ? Sa fie vorba de lipsa de profesionalism ? De ce notorietatile medicale nu se implica ? Este greu sa li se ceara parerea ? Nu ajunge presa la acestia ? De ce avem parte numai de papagali politici, care se plimba pe la televiziuni, de unde ne impoaie capul cu cifre din statistici numai de ei stiute, care nu folosesc de fapt nimanui ? Cui foloseste aceasta stare de incertitudine ? Cetateanul nelamurit este mai usor de vehiculat politic ? Mai tine acesta la abureala ? Se pare ca Da.

Toate marile „gaselnite” ale ultimilor ani au mai imbogatit pe cate cineva dintre clientii politici. La gripa aviara, cand s-au sacrificat milioane de pasari, s-a vorbit de solutiile de dezinfectare, la pesta porcina de injectiile pentru vaccinare aduse pe bani grei la comanda UE (ulterior interzicandu-se exportul de carne de porc din Romania, spre UE pentru ca fusesera porcii vaccinati), la sacrificarea a mii de porci bolnavi de pesta porcina nedovedita in clar, la fostul Comtim Timisoara, iar in prezent este pe rol proces cu strainii care au cumparat combinatul si care cer despagubiri.

Niciodata nimeni nu este vinovat, nimeni nu este judecat si condamnat. De ce nu se aplica conceptul de coruptie si de lupta anticoruptie, in aceste cazuri ? Sau la clientele politica, nu se pune ?

Acuma se „pregateste” probabil scumpirea masiva a carnii de porc prin „efectul” dioxina la carnea de porc si de vita adusa din Irlanda. De ce toate marile gaselnite se lanseaza numai in apropierea sarbatorilor, cand cetateanul de rand cheltuie mai mult cu mesele festive. 

Nu exclud posibilitatea sa fie adevarate aceste stiri senzationale. Daca este asa, trebuie ca cetateanul sa fie informat corect, autoritatile sa faca publice toate datele tehnice si stiintifice existente (nu doar cele pe care le banuie), somitatile in domeniu sa se pronunte clar, fara „floricele”. Sa nu se generalizeze, sa nu se creeze panica, isterie, neliniste. Stop senzationalului. Sa vorbeasca doar stiinta. Cand vom avea in tara laboratoare specializate, pentru orice fel de „inventii” ? Cand vom putea avea certitudini, nu banuieli sau influente ?

Este posibil sa avem o politica coerenta, in folosul sanatatii cetateanului ? Eu cred ca Da, dar numai daca atunci cand se lanseaza zvonuri, in folosul anumitor grupuri de interese (vorba presedintelui nostru), daca acestea nu se adeveresc si apar ulterior dedesubturile afacerii, mii de cetateni ar actiona in judecata statul (institutia abilitata a statului), dar despagubirile civile nu ar fi platite de la buget (adica de catre noi toti) ci numia de catre cei vinovati de dezinformarea si intoxicarea omului simplu.

Mi se va spune ca rolul presei este sa informeze cetateanul. Da ?  Asa o fi, dar sa nu fie zvonuri, ci certitudini, cand este vorba de sanatatea fizica si mintala a unui popor.

Nu sunt absolut sigur, daca politicul sponsorizeaza in vreun fel sau nu articolele de presa sau reportajele la care ma refer. Valabil si pentru marii producatori de medicamente, pentru marii procesatori de carne, pentru angrosisti, pentru firmele de deratizare, etc. Vom stii candva ? Poate, daca s-ar afisa semnul de publicitate sau un alt semn special pentru dezinformarea cetateanului.

Ne vom multumi noi romanii, la nesfarsit, cu jumatati de masura si cu vorba populara: interesul poarta fesul si Andrei rade de ei ? Ca asa-i si in UE (!?).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: