Isi dau arama pe fata

Ceea ce banuiam s-a adeverit. Inca o data pensionarii si bugetarii (categorii preferate de catre politicieni drept masa de manevra) au fost pacaliti. Inainte de alegeri toti politicienii promiteau marea cu sarea, fara exceptii. Toate partidele nu mai puteau de grija cetateanului de rand, il plangeau si il scormoneau adanc, la sentiment, pentru a-l convinge pe acesta sa-i voteze.

Halal politicieni, halal popor, halal cetateni, pacaliti de nenumarate ori si care nu se invata minte niciodata.

Gargaragii politici de profesie, in frunte cu presedintele s-au adresat din inaltul tribunei de partid, pensionarilor si bugetarilor, rugandu-i frumos, cu piosenie chiar, sa nu mai protesteze in strada, ca se vor rezolva toate problemele lor.

Liderii de sindicat aserviti diferitelor curente politice, i-au convins pe sindicalisti sa amane grevele (anuntate initial cu surle si zurgalai), dupa alegeri, cand cica se va putea discuta cu un guvern puternic sustinut politic. Liderii si-au atins scopul, au intrat in noul parlament. Sindicalistii au ramas cu buza umflata, pierzand inca o data ocazia de a se face auziti si luati in seama. O greva generala, chiar in ziua alegerilor, ar fi fost ca o palma, pe obrazul (ca si cum ar avea asa ceva) politicienilor. Macar am fi ajuns in atentia si vazul lumii.

Presedintele ca un veritabil jucator de bambilici, a avut chiar tupeul sa considere marirea pensiilor, ca pe o realizare a celor patru ani de cand ne pastoreste. Ce o fi fost in capul domniei sale cand a afirmat public, la un post tv, ca fondul de pensii s-a prabusit ?  Turneele sale electorale, finalizate cu asigurari (?!) ca se vor pastra locurile de munca, s-au transformat in adevarate tragedii, mii de oameni fiind deja disponibilizati definitiv sau trimisi in somaj tehnic. Nu crede ? Sa ceara consilierilor situatia exacta si sa aiba curajul sa o faca publica.

Pensionarul turmentat de promisiunile politice a votat cu cine a crezut el ca il reprezinta mai bine. Ce a iesit ? Orice altceva decat ce a votat cetateanul. Cine a castigat ? Politicianismul de profesie, profitorii tranzitiei care si-au permis sa „investeasca” bani in campania electorala (adica in pachete, pixuri, agende, in goarne, afise si sloganuri aiurea care sa rasune pe strazi, etc) . Cine a pierdut ? Noi cetatenii creduli ai acestei tari, care traim de multi ani cu speranta unei perioade mai bune, cu un trai decent, fara a mai lupta acerb, pentru familie, pentru copii. Ce ne asteapta ? Ce am avut si pana acuma, adica alte promisiuni, alte balacareli, alte lupte intestine pentru accederea la ciolan.

Auzim de masuri anticriza. Ni se impoaie capul cu vorbe (cum ar fi avantajul cetateanului, ca urmare a triplarii taxei auto la masini vechi, aduse din strainatate), cand de fapt se urmaresc tot avantaje personale pentru clienti politici. Nu sunt adeptul achizitionarii lucrurilor vechi, dar daca nu ai bani destui si o masina adusa din afara costa mai ieftin si este calitativ mai buna, la pret redus, fata de ce poti cumpara nou, nu vad de ce sa nu pot achizitiona, datorita unor taxe puse aiurea. Protejam mediul ? Aiurea, suntem doar in faza incipienta, doar declarativ, atata timp cat marii poluatori industriali (vezi Copsa Mica, Turceni, Sidex, fabricile de ingrasaminte, fabricile de ciment, gropile de gunoi ale marilor orase, statiile de epurare ape, etc.) sunt in functiune doar cu unele mici ajustari tehnice si cu investitii modice. De fapt genul acesta de masuri nu fac decat dovada neputintei guvernului (dar daca este vorba tot de interese ascunse ?!) de a aduna bani la buget din zona neagra si din zona gri a economiei romanesti. Ce o fi „duduind” de fapt ? Economia ? Poate economia subterana. 

Ce a mai nascocit finantistul Varujan ? Doar jongland cu sintagmele, pensionarii pierd 10 % incepand cu 01.01.2009, cand ar fi trebuit sa beneficieze de o noua majorare a pensiilor cu 20 %. In proiectul de buget pe 2009 este anuntata doar o crestere de 9,5 % a punctului de pensie, pana la 763,7 lei. Acest lucru a fost posibil raportand pensia la salariul mediu brut prognozat (1.695 lei) si nu la castigul salarial mediu brut (1.865 lei), folosit pana in prezent. Pensionarii „pierd” astfel cca. 1 miliard de euro in 2009.

Trebuie alocati bani de la bugetul de stat pentru bugetul asigurarilor sociale ? Se practica in toata lumea civilizata. Ca ar fi bine ca fondul de pensii sa acopere cheltuielile cu pensiile ? Ar fi bine, daca s-ar mai putea. Sa nu se uite totusi, ca multi ani s-au dus bani si invers, de la bugetul asigurarilor sociale catre bugetul de stat (tot ce nu se cheltuia), ca s-au platit ani multi pensii de la bugetul asigurarilor sociale pentru agricultori (care nu au cotizat niciodata la fondul de pensii), pentru pensionarii beneficiari de legi speciale – judecatori, politisti, securisti, militieni, etc. (care nu au cotizat suplimentar la fondul de pensii, dar au profitat de pensii marite suplimentar).

Pensionarii care au lucrat in grupa I si II de munca vor fi pacaliti suplimentar, prin adoptarea de catre guvern a ordonantei de urgenta pentru amanarea aplicarii in totalitate a Legii nr. 218/ 2008, pana la 01.01.2010. Masura adoptarii partiale a cresterii acestor pensii, conform prevederilor OUG nr. 100/ 2008 este doar o frectie la un picior de lemn, pentru pensionari. Presedintele (un demagog aproape perfect) deja a felicitat guvernul actual pentru hotararea politica luata, de a amana majorarea acestor pensii. A tinut astfel sa accentueze cine se face „vinovat”, dand o noua mana de ajutor acolitilor sai din PD-L, care vezi doamne, vor fi pusi in fata unui fapt implinit si vor fi „nevoiti” sa aplice aceasta masura atat de nepopulara, impreuna cu cealalta masura nepopulara (amanarea aplicarii majorarii salariilor profesorilor cu 50 %).

Manipularea cetateanului va continua. Sunt curios (fara a fi optimist sau credul) cum vor aborda politicienii din noul guvern, promisiunea de marire cu 50 % sau 25 %, a pensiilor celor care au lucrat in grupa I si II de munca, respectiv majorarea cu 50 % a salariilor profesorilor. Trebuie sa precizez ca in campania electorala si PSD si PD-L s-au batut cu pumnii in piept ca vor aplica aceste majorari. Dupa alegeri au lasat-o mai moale, adica se fac ca ploua.

Ma intreb, daca in conditiile neaplicarii acestor majorari, la datele specificate in legi (01.10.2008, deci retroactiv, pentru profesori si 01.01.2009 pentru pensionari) care va fi procentul de participare a romanilor cu drept de vot la viitoarele alegeri ? Desi, politicienii nu par a fi prea ingrijorati de absenteismul ridicat de la vot. Cauta tot felul de explicatii. Numai lehamitea cetateanului, nu pare a fi luata in serios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: