Pelerinajul electoral

Cu ceva timp in urma mi-am propus sa-mi dau cu parerea, tot mai rar, despre politica noastra, constant damboviteana. Cum suntem in plina campanie electorala (ca si cum in precedentele luni si zile, politicienii nostrii scumpi si dragi ar fi facut altceva, in frumoasa, dar neinteleasa noastra tara) nu pot sa pierd prilejul care s-a ivit. 

Candidatii la ciolanul puterii sunt in pelerinaj permanent prin tara, pe la televiziuni, prin parcarile dintre blocuri, pe stadioane (chiar daca ninge si este frig), pe la nunti si botezuri (chiar daca nu au fost invitati), prin marile magazine, pe strada.

Cutiile postale sunt pline de fituici bogate in aberatii si populisme ieftine, rareori cu idei constructive sau macar realizabile.

Pe stalpii de iluminat, pe bancile de prin parcuri, pe panouri grandioase, atarnand din cer (pe sfori care traverseaza strada), prin pomii de pe marginea bulevardului, impodobiti prematur pentru sarbatori, vezi afise multicolore din care se hlizesc aceleasi figuri anoste si rumene in obraji, al caror slogan electoral vrea sa te convinga sa-i votezi (de cele mai multe ori efectul fiind de fapt invers).

Presedintele tuturor romanilor (neaflat in campanie electorala, cum pretinde domnia sa) se plimba de-a puia gaia, prin tara, pe la firme cu capital privat, strain si pe la ultimele firme cu capital de stat, si-si da cu parerea despre criza economica. Arunca ca de obicei cu vorbe, asigura salariatii ca nu vor fi disponibilizati, ca Romania nu va suferi cine stie ce, economic si financiar, in actuala criza mondiala. Trebuie sa fii mult prea naiv (intelectual, politic, chiar economic) sa crezi ca de exemplu Mittal, bogatul indian, ii va cere parerea alesului nostru, daca situatia economico-financiara a combinatului siderurgic Galati o va cere, cand va reduce drastic activitatea economica si va hotara sa dea afara vreo 5.000 de salariati. 

Previziunile sumbre ale unor economisti si finantisti, cum ca ne vom confrunta in curand cu 1,5 milioane de someri este totusi de domeniul fictiunii. Si daca totusi va fi real, in conditiile in care bugetul asigurarilor pentru somaj face fata la maximum 400.000 de someri ?

In pelerinajul sau electoral, presedintele s-a gandit (?!) sa ne ofere si alternativa patriotismului indigen, mergand la cumparaturi cu Logan-ul si achizitionand unt romanesc. Afirmatia domniei sale cum ca nu vede nicio deosebire intre Logan si Volkswagen mi se pare reala, in conditiile in care Loganul primit in exploatare, a fost achizitionat anul trecut, de la aceeasi firma care ar fi livrat si masinile de 70.000 de euro, care au creat oarece scandal prin presa. Patriotismul domniei sale ar fi fost putintel credibil, daca ar fi donat unei scoli amarate, din Cucuietii din deal, masina proprietate personala, ar fi achizitionat din leafa de presedinte o masina noua Logan (aia de 8.000 de euro), ne-ar fi aratat factura si l-am fi vazut apoi circuland cu ea, pe soselele patriei (fara girofar si masini SPP, ca antemergator), nu in campanie electorala, l-a market.

Vin si noile alegeri parlamentare. Si ce daca ? Se anunta o noua zi obisnuita, in care multi conationali de-ai nostrii vor avea o suma de treaba, tocmai in aceasta zi. La mine deja se anunta o mare densitate de alte activitati, duminica, in ziua cu pricina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: