Sa se fi schimbat ceva ?

Tragedia de la Petrila este inca in paginile presei scrise si la televiziuni. Nu o sa pot intelege niciodata, de ce trebuie sa se faca rating pe seama suferintei oamenilor, de ce trebuiesc luate interviuri unor politicieni sau unor slujbasi ai statului care nu au nicio legatura cu subiectul. Cui folosesc parerile imature ale unor sefi vremelnic cocotati in functii banoase ?

In toata tevatura de presa, nu am gasit nicio opinie autorizata din partea unor reprezentanti ai inspectiei muncii sau ai inspectoratului teritorial de munca, din partea asociatiei profesionale din sectorul minier, din partea institutului de mine din Petrosani, din partea INSEMEX Petrosani (cu exceptia unei interventii de altfel pertinente, de numai 2 minute, a unui fost angajat, in prezent pensionar, care a pus problema focurilor endogene, posibil existente in mina).

Incep sa apara in presa (in special prin comentariile unor mineri mai curajosi, care indraznesc sa rupa tacerea si ale rudelor celor disparuti in explozii), elemente ale neimplicarii conducerii minei, ale serviciului intern de prevenire si protectie (de fapt o directie, probabil cu multi lucratori, sefi si sefuti, cu echipe de salvatori profesionisti), ale sindicatului si ale comitetului de securitate si sanatate in munca de la mina Petrila, ale inspectoratului teritorial de munca Petrosani si ale inspectiei muncii.

Sa se fi schimbat ceva, daca ministrul muncii a dispus efectuarea unui control la ITM Petrosani si deplasarea inspectorului sef de stat al inspectiei muncii, la fata locului, ca sef al comisiei de cercetare a accidentului colectiv ? Sau este vorba doar de fatada, pentru a arata ca „lor le pasa” ? Doar suntem in campanie electorala.

M-au surprins obiectivele controlului dispus de ministrul muncii la ITM Petrosani.

Nu pot sa accept, ca ITM nu a fost informat de deschiderea unui nou abataj la mina Petrila. Dar de ce trebuia informat de cineva anume, de ce nu au fost prezenti inspectorii de securitate, in teren ?

Nu pot sa accept ca ITM nu a verificat corespunzator conditiile de munca existente in mina Petrila ? Nu au avut informatii proaspete despre lipsa echipamentului de protectie, a echipamentului de interventie si a echipamentelor de munca deteriorate, utilizate de catre mineri in abataj ? Pai atunci de ce sunt platiti inspectorii de securitate ? Daca cineva crede ca situatia dezastruoasa din mina, era prezenta doar in ultima perioada de timp, este un naiv. Cum s-au achitat inspectorii de securitate ai ITM de obligatia de serviciu pe care o au, de a informa ierarhic (pe inspectorul sef al ITM si inspectia muncii) despre situatia din teren ? 

Nu pot sa fiu de acord cu navala corbilor de la centru spre cei de jos, din teritoriu, cu surle si zurgalai, care se produce numai dupa inregistrarea unor evenimente cu urmari dezastruoase. Ce a impiedicat pe ministrul muncii sa dispuna controale de genul celui actual, anterior producerii acestui dezastru, la toate inspectoratele teritoriale din tara ? Nici acum nu este tarziu. Ii este frica de surprize ? Poate nu este necesar asa ceva, in campanie electorala.

Pe site-ul inspectiei muncii sunt afisate strategia pe 10 ani, planul de munca anual, care contin si controale in subteran. Interesant ar fi raportul inspectiei muncii, pe trim III 2008 si respectiv raportul inspectoratului teritorial de munca, pe trim. III 2008, (partea cu referire stricta la mina Petrila). La fel de interesant ar fi si raportul inspectiei muncii referitor la imbunatatirea conditiilor de munca, pe anul 2007, cu referire la mina Petrila. De ce nu s-ar face publice si informarile periodice pe care le face ITM la prefectura (cu referire stricta la mina Petrila) ?

De ce nu s-ar vizualiza si planul de prevenire si protectie al minei Petrila, intocmit in urma evaluarii riscurilor profesionale (macar pentru abatajul nou deschis) ? Evaluarea riscurilor profesionale si intocmirea planului de prevenire si protectie sunt obligatii ale angajatorilor, conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, art.12 si 13. Inspectorii de munca au obligatia verificarii respectarii legii.

Vom putea vorbi intr-un viitor apropiat de statul de drept Romania, in care legile se respecta in mod egal de catre toti cetatenii, nu doar se interpreteaza de catre cei platiti sa vegheze la respectarea legii – favorabil, in avantajul unor clienti politici si mai mereu in defavoarea cetateanului simplu ?

Se va putea face o analiza (macar reparatorie) a marii disponibilizari din minerit, de pe vremea lui Ciorbea ? Ar folosi cuiva ? Eu cred ca da, macar li s-ar mai da peste nas acestor profitori ai tranzitiei, pe care ii vedem zilnic tolaniti pe la tot felul de televiziuni si carora presa le publica anual averile, mereu in crestere, fara ca cineva sa faca un cat de mic pas spre confiscarea celor dobandite altfel decat prin munca cinstita. Pare a fi slogan patriotard ? Si ce daca. Poate s-ar schimba ceva, in bine si nu ar mai muri oameni nevinovati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: