Afacerea Barla

Posibil un nou scandal, legat de afaceri de partid, se isca la Barla. Cinci copii au fost internati in spital pentru ca au baut (se pare, dupa cum zic reporterii sositi navala la fata locului) apa de la robinet, infestata cu antigel.

Cum antigelul are la baza propilenglicol (dupa stiinta numita chimie), doctorii zic ca antidotul ar fi alcool etilic, motiv pentru care tin copii intr-o oarecare stare de betie, pana din analize rezulta ca s-a neutralizat tot glicolul din corpul micutilor. Va fi nevoie de spitalizarea copiilor, cateva zile. 

Antigelul fiind un produs uleios, solubil in apa, poate fi usor depistat in apa de baut. Intrebarea este: cat timp au baut copii apa nepotabila ? De ce autoritatea sanitara (politia sanitara) nu a depistat la timp nepotabilitatea apei ? Rostul intrebarii ar fi de a afla cate zile a durat nepasarea celor investiti de lege, sa previna producerea unor astfel de evenimente.

Au aparut si speculatiile. Doar suntem in campanie electorala. Urmeaza in scurt timp, declaratiile de indignare publica, in presa scrisa si pe la toate televiziunile, ale reprezentantilor partidelor (altele decat celuia carora apartin „actorii” implicati in evenimentul deja produs).

Prima interventie televizata vine de la ISCIR Pitesti (mare minune ca s-a autosesizat, in urma articolelor aparute in presa), care  zice ca nu a autorizat centrala termica (de la care se banuieste ca s-ar fi produs infestarea apei, cu antigel, din lipsa montarii unei armaturi de retinere -de unic sens) si nu gaseste niciun fel de documente care sa ateste proiectantul, furnizorul/ comerciantul centralei, executantul lucrarii de montaj a centralei, mai zice ca scoala nu are specialist in domeniu ISCIR (ca si cum ar fi vreo scoala in tara care are). Slab conducator trebuie sa fie seful de la ISCIR Pitesti daca isi permite sa declare asa ceva. O fi fost si domnia sa, pus pe post, prin cine stie ce manevre politice, dibace si acuma a fost trimis de seful politic sa faca lumina, ca tot este campanie electorala.

Ce culoare politica o avea primarul (garantul administrativ, legal, al investitiei pentru montarea centralei termice) si dirigintele de santier angajat de catre primarie sa supravegheze lucrarea (asa zice legea), directorul de scoala (interesat direct in crearea unor conditii de microclimat propice pentru copii din scoala), comerciantul care a adus centrala termica (legal, nu are voie sa comercializeze centrale neautorizate de catre ISCIR), administratorul firmei care a efectuat montajul (legal, nu are voie sa execute lucrari de acest gen daca nu detine aviz ISCIR si nu are lucratori autorizati), inspectoratul scolar (cel care urmareste realizarea lucrarilor de reabilitare din scoli si raporteaza la minister), inspectoratul in constructii (care da autorizatii pentru efectuarea unor lucrari de constructii si urmareste derularea acestora), inspectia sanitara (care da autorizatia sanitara de functionare a scolii) ?

Sa vedem ce zice si Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006. La art. 34 al. 5 se specifica: „intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca”. Pai daca evenimentul s-a produs in scoala, in timpul desfasurarii procesului de invatamant si este vorba de o intoxicatie cu antigel (asa cum se declara pe toate canalele mass-media), iar internarea copiilor a fost ceruta de caracterul acut al intoxicatiei, de ce ITM Arges, inspectia muncii, autoriatea de sanatate publica Arges, inspectia sanitara, nu se autosesizeaza ? Se tin cumva secrete astfel de cercetari, pana se descopera ce culoare politica au cei responsabili, de producerea evenimentului ? Sau le este frica de catateni, care se pot destepta si cere in instanta civila, daune morale celor vinovati de producerea evenimentului ?

Zicea un reporter (in purul „stil anapoda”, al reporterilor stirilor senzationale) ca s-a numit o comisie de cercetare (fara a preciza de catre cine, in ce scop ?!) formata din lucratori de la prefectura, ISCIR, primarie, inspectoratul scolar, procurori. Or avea ceva amestec si aceste institutii, dar inspectoratul de munca si autoritatea sanitara judeteana, nu au sarcini in domeniu ? Si reporterii pot citi legile tarii, pentru a nu mai fi penibili in interventiile lor senzationale, in direct.

Orice culoare politica ar avea un guvern si indiferent cate procente ar castiga partidele pentru parlament, daca institutiile statului nu functioneaza, nimic nu se va schimba, in bine, in aceasta tara.

Politicieni, incepeti cu inceputul. Renuntati la a va mai pune pupilele in functii grele, la inspectiile statului. Sunt functii pentru adevarati profesionisti, nu pentru diletanti si profitori politici. Intelegeti o data pentru totdeauna, ca meseriasi nu sunt numai cei care fac oale, masini si trompete. Meseriasi trebuie pusi, in primul rand, acolo unde statutul institutiei si legea, le da dreptul de control, de prevenire si de sanctionare a celor care incalca legea.

Se va mai vorbi cateva zile si apoi se va lasa ceata si peste acest eveniment. Cui ii pasa ? Noroc ca nu s-au inregistrat victime.

Traim cumva intr-un stat de drept ? Eu unul am mari indoieli.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: