Vinovatie si eroare

De dimineata, urmarind stirile pe Realitatea TV, descopar a nu stiu cata oara, cum „reporteri de serviciu” incearca sa ne induca in minte modul lor defectuos de abordare, „dezinteresata”, a unor subiecte mai mult sau mai putin de actualitate.

Azi era vorba despre erori judiciare comise de catre procurori in cercetarea unor cauze, erori care s-au soldat cu ani grei de inchisoare, din partea unor nevinovati. Nu am urmarit de la inceput discutia, deschizand televizorul in momentul in care o distinsa doamna (nu-i cunosc numele, dar era cam ragusita si se mandrea ca este reporter de investigatii), incrimina procurorii ca nu cauta dovezi in favoarea celor cercetati si abordeaza cauza plecand de la ideea preconceputa ca cineva (o anumita persoana) trebuie sa fie vinovat si ca urmare cauta dovezi doar in directia inculparii acesteia.

Nu pot sa fiu de acord cu o astfel de abordare. Justitia nu trebuie sa caute dovezi nici in favoarea, dar nici in defavoarea unei persoane. Justitia trebuie sa fie impartiala si sa caute pur si simplu dovezi.

Pentru exemplificare, i-as recomanda (nu stiu totusi, daca imi pot permite) distinsei doamne – reporter de investigatii, sa urmareasca la tv, serialul „CSI – crime si investigatii”, pentru a se inspira in comentariile legate de activitatea domniei sale. Respectivii profesionisti, din serial, cauta pur si simplu probe si abia dupa ce le-au strans se pronunta asupra vinovatilor.

Am participat inainte de 1989, la diferite cercetari de accidente de munca soldate cu victime (facand parte din multe comisii tehnice de cercetare evenimente, comisii numite de catre firma la care lucram, de catre centrala sau de catre minister) si avand deci cat de cat tangenta cu munca procurorilor (noi eram obligati sa colaboram cu ei – prin prezentarea de documente, fara ca si reciproca sa fie adevarata), imi este greu sa accept ca un magistrat, astazi, poate accepta deliberat sa se pronunte fara a avea dovezi clare. In acelasi timp nu vreau sa exclud „comanda politica” la care erau supusi procurorii, care „cercetau” cu sarcini precise anumite evenimente. Acestia erau insa „oamenii” partidului unic, erau anchetatorii militari, calificati, ai securitatii si militiei, care isi faceau simtita prezenta, de multe ori si la acest gen de cercetari. Acestia ne „cercetau” verbal si pe noi, membrii comisiilor tehnice de cercetare a evenimentelor. Nu toti procurorii erau insa de aceasta factura – majoritatea fiind civili.

In zilele de astazi, generalizarea (de felul cautarea de dovezi pro si dovezi contra, referitor la un eveniment) este periculoasa pentru cetateni. Intr-o democratie adevarata, nu se poate nici macar invoca asa ceva.

Nu trebuie sa acceptam insa erorile judiciare. In acelasi timp trebuie reglementat clar in lege, cum raspund cei vinovati de producerea unor erori judiciare, in special pentru cazul celor care nevinovati fiind, au facut/ fac ani grei de puscarie.

Romania pierde pe banda rulanta procese la CEDO, in domeniul proprietatii si mai nou pentru erori judiciare, comise in cercetari de crime, violuri, etc. Statul pierde, noi toti platim daunele morale (prin sistemul de impozitare), iar adevaratii vinovati de erorile produse, nu raspund (macar pecuniar), in fapt. Doar raspunderea morala sau prin articole de presa, de „indignare proletara” (abordate de catre reporteri de investigatii), este prea putin. Nu astfel se poate crea responsabilizarea magistratilor.

Initiativa televiziunilor de a comenta diverse evenimente de actualitate, in direct, cu profesionisti, este laudabila, dar mai trebuie gasiti si profesionisti adevarati, care sa aiba ceva de spus, nu doar sa-si dea cu parerea, mult prea personala si de prea multe ori, fara fundament juridic clar. Invitand mai mereu, in direct, in emisiune, aceeasi „specialisti”, initiativa laudabila cade in derizoriu. Cui foloseste ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: