Sezonul avansarilor in grad

Una din atributiile cele mai vizibile ale tuturor presedintilor nostrii postdecembristi este avansarea in grad, in special la sfarsit de an, a cadrelor din armata, politie, servicii secrete, etc., active inca, rezervisti sau chiar aflate in retragere.

Aceeasi sunt si primii pe lista la decoratii, cu ocazia diverselor sarbatori de stat.

Imi revine in minte, pieptul plin de decoratii, al eroilor sovietici, din filmele copilariei, din primul razboi mondial si al imaginilor de astazi, de la parada de 7 noiembrie, de la rusi.

Avansarea si decorarea, practicata fara limite la noi, naste si „nesincronizari” (mai mult sau mai putin nevinovate). Astfel apar ca avansati si decorati, diversi „eroi” ai zilelor revolutiei din decembrie 1989. Este greu de digerat de catre urmasii victimelor din decembrie, sa vada pe aceste liste, nume de „ofiteri implicati” in evenimente (chiar daca nedovediti ca vinovati, in justitie si deci necondamnati).

Este greu sa pricepi, tu ca simplu cetatean, cum poti condamna comunismul, ca presedinte al tarii si ulterior, pe lista celor decorati si avansati in grad, sa apara si nume cu trecut neclar.

Explicatia avansarilor si decorarii ar fi ca orice avansare aduce militarilor, in plus, noi sume, la pensia deja platita de la bugetul de stat (din taxele si impozitele platite de noi toti, din impozitele percepute pensiilor mai mari de 1.000 de lei a celor care au lucrat ani multi in conditii grele de munca, dar nu si din contributiile sociale platite de catre militari).

Se vorbea de demilitarizarea politiei si a serviciilor secrete. S-o fi facut ? Nu cred, pentru ca atunci nu ar mai avea rost avansarile in grad. Ar fi greu de crezut ca acesti „beneficiari” s-ar multumi doar cu titluri fara glorie financiara. La ce le-ar folosi titluri, chiar nobiliare, poate chiar o sabie data in dar (poate o mitraliera, un tun ceva, de ce nu ?).

S-or teme cumva politicienii nostrii/ presedintii, de „greva” militarilor din serviciile secrete si din fosta militie, actuala politie ? De ce ar fi aceasta categorie (militarii) privilegiata si dupa iesirea la pensie ? Ce merite deosebite or avea acestia, fata de noi muritorii de rand, ai acestei tari ?

Apropro, dupa degradare, generalilor implicati in revolutie si condamnati de catre justitie, li s-or fi confiscat tinichelele ?

Sa se infiinteze si titlul de erou al politichiei dambovitene, cu indexare periodica a veniturilor, dupa pensionare. Sper sa nu le dau politicienilor apa la moara.

Ma intreb cand isi vor face politicienii nostrii o lege, doar pentru ei, ca sa-i decoreze seful statului, periodic, sa-i vedem si pe ei la sarbatoarea zilei nationale, cu pieptul plin de tinichele ? De alte facilitati, pentru parlamentari, la pensionare, nu stiu daca ar mai fi loc. Au deja o gramada de facilitati. Cica si-au votat si ajutor de somaj, daca in trei luni de cand termina mandatul, nu-si gasesc alt job. Ca si cum prosti or fi sa-si gaseasca de lucru, timp de 3 luni si sa nu beneficieze in plus, de cca. 200 milioane de lei.

Mare-i gradina lui Dumnezeu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: