Despre egalitate si nu numai

Cand ne nastem toti suntem egali. La inceput sugem lapte de la sanul mamei, cand crestem mergem intai de-a busilea si ne bucuram de orice musca care bazaie in jurul nostru.

Cand prindem gustul de a ne juca cu ceva, apar si inegalitatile, jucariile fiind diferite, dupa buzunarul parintilor.

Toti ne bucuram de cadourile primite, cu ocazia sfintelor sarbatori sau pur si simplu, dar acuma se accentueaza diferentele. Unii primesc fructe si ciocolata, altii papusi si ursuleti, altii masinute.

La scoala se simte deja pregnant ca nu mai suntem toti egali. Incepe sa nu mai conteaza prea mult inteligenta nativa, talentul inascut sau inclinarea catre buchisirea cartii. Apar influentele externe (cadouri, nepotism, puterea financiara a parintilor, reprezentarea politica a parintilor sau bunicilor). Unii dintre noi au ceasuri si telefoane scumpe, altii vin cu masina cu sofer la scoala sau cand implinesc varsta conduc masini scumpe cumparate de parinti, iar majoritatea dintre noi se inghesuie in autobuze sau in metrou, pentru a ajunge la timp, la scoala. Cei mai multi isi incep programul zilnic, de mici (inca de la cresa), altii sunt primiti acasa de catre menajere si majordomi.

Diferentele se accentueaza cand fiecare dintre noi ajungem sa ne castigam singuri existenta. Cei favorizati in timpul scolii vor continua sa „se descurce” minunat, in viata -au casa, au masina, au conturi grase (de la parinti). Cei mai multi dintre noi vor „trage din greu” pentru a obtine ce au de-a gata ceilalti si pentru ca macar urmasii lor sa nu se mai chinuie – totusi prea putini reusesc. Este in firea lucrurilor sa-ti doresti mai mult.

Suntem iarasi egali cand „ne stingem si dam cotul” de pe acest pamant.  

Am facut acest preambul fara a invinovati pe nimeni. Vreau doar sa ajung la invocarea spagii (ciubuc, spert, bacsis, mita, etc. cum s-o mai denumi in limbajul nostru pestrit). Toate sunt fete ale coruptiei, mai mult sau mai putin generalizate, care bantuie tot sistemul nostru economic, administrativ, politic, financiar, etc. Toti vorbim despre coruptie, toti o blamam. Ce reusim ? Mai nimic.

Fara a face o apologie a coruptiei, cred ca aceasta sta la baza inegalitatii dintre semeni, de-a lungul vietii.

Nu vreau sa apelez la sloganul -se descurca cine poate, tu de ce nu poti, te-a oprit cineva, ca doar legea ti-o permite. Nu mi s-ar parea corect decat daca toti am fi egali in fata legii, nu numai declarativ/ in drept, ci si in fapt.

Exemple sunt pe toate drumurile. Amintesc doar actualele „discutii” pe tema salarizarii profesorilor si a pensiilor pentru grupa I si II de munca. Oricare individ neinregimentat politic isi poate da seama ca totul este o mascarada ieftina, cu unic substrat – electoral, pentru amagirea celor multi sa contribuie in continuare la accentuarea inegalitatilor intre semeni. Nu sunt partizan, nu sunt nici macar invidios, doar scarbit si trist, ca permanent se intampla asa ceva, noi romanii nu ne invatam minte niciodata si eu nu pot influenta cu nimic.

Inchei cu o constatare: in fata legii sta boul (cetatenii obisnuiti, masa de manevra, „gloata”), leul (guvernantii, politicienii si clientii lor) trece peste lege, iar vulpea (profitorii tranzitiei, „manjitii”, mafiotii), dedulcita la resturile de la masa leului, trece pe sub lege.  

Si ce daca nu suntem egali in fata legii ? Speram ca vom fi in fata lui Dumnezeu.

2 răspunsuri to “Despre egalitate si nu numai”

  1. Cadouri Says:

    Citind despre cadouri mi-am amintit de site-ul de unde mi-a cumparat iubitul meu un ursulet de plus ieftin 😛

  2. Nightmare Says:

    Si daca tu te nasti in Etiopia si altul se naste in Brunei, unde e egalitatea de care vorbesti la nastere? Daca unul se naste cu o mana lipsa, unde-i egalitatea la nastere. Chestia cu „ne nastem egali”, sunt aiureli de adormit ratiunea unui revoltat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: