Noi tepe guvernamentale

Nu trece bine ziua si apare alta teapa, in care ne trage zilnic guvernul. E bine sa se stie, ca doar se apropie electoralele.

Ca sa zica ca se preocupa de cei amarati, sigur in urma unei reglementari europene (zice in preambul la actul normativ – …potrivit calendarului de adoptare a actelor normative de transpunere a directivelor comunitare in vigoare, …privind imbunatatirea accesului efectiv la justitie al cetatenilor UE, ….), de care trebuie sa cam tii cont ca altfel te penalizeaza (ca tara), guvernul a „copt” OUG nr. 51/ 21.04.2008, intitulata pompos – privind ajutorul public judiciar in materie civila.

In ordonanta se specifica – se acorda acest ajutor, persoanelor fizice, in cazul in care nu pot face fata cheltuielilor unui proces sau celor care au nevoie de consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.

Se introduc limite de venit. Sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat. Nu se precizeaza cum, de cine de fapt, in ce perioada de timp, etc. Lege tipic romaneasca, facuta pentru a raporta la Bruxelles ca am mai bifat o actiune. Cand s-o satura odata si UE asta, de mincinile noastre dambovitene ?

Ajutorul public judiciar se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca, asigurari sociale, etc. cu exceptia celor penale, pentru plata onorariilor avocatului, expertului tehnic, executorului judecatoresc.

Expunerea este frumoasa, prevederile corecte – doar sunt concepute de UE, nu ? Apicarea lor se pare ca va dura ceva vreme, probabil pana la anul, cand se vor prevedea si fonduri pentru asa ceva, in bugetul ministerului justitiei.

Iata dovada. In mai – iulie 2008 am facut o expertiza tehnica judiciara, intr-un dosar de pensie, pe grupe de munca. Amaratul care „indraznise” sa dea in judecata casa de pensii, inspectoratul de munca, firma la care lucrase, se lupta in justitie de 10 ani, sa-si castige drepturile. Fusese purtat pe la vreo 6 instante de judecata, care nu-i spusesera niciuna ca de fapt are nevoie de o expertiza tehnica in domeniul protectiei muncii. Omul a insistat, a reluat procesele si in sfarsit ultima instanta a aprobat corect, o expertiza de profil.

Am lucrat vreo 2 luni, sa caut documente care sa ateste ca de fapt omul avea dreptate. Prin luna iulie, am  scris „pataniile” prin care am trecut cu firma la care lucrase omul, firma care refuza pur si simplu sa-mi puna la dispozitie documentele necesare. In 17 iulie am depus expertiza tehnica. Cum lucrasem ceva timp, normal ca si costurile au fost pe masura, cam vreo 3 pensii de-ale reclamantului. L-am vazut amarat pe om si i-am zis de OUG nr. 51/ 2008, sfatuindu-l sa ceara ajutor public judiciar. Nici avocatul pe care il platise degeaba cu bani grei, nici judecatoarea, nu-i spusesera nimic de aceasta posibilitate. Sunt in stare sa cred ca acestia nici macar nu stiau de actul normativ. Au aflat cand s-a dus omul si a cerut, in instanta.

Cum a fost 2 luni vacanta la judecatori, pe la jumatatea lui septembrie s-a reluat si judecarea cauzei, s-a aprobat integral decontul pe care il facusem. La sfarsitul lui septembrie s-a judecat si acordarea de ajutor public judiciar solicitantului. S-a aprobat in parte, adica jumatate din suma pe care o solicitase, restul urmand sa-l depuna reclamantul.

In urma cu o saptamana reclamantul a depus partea sa de bani si mi-a dat telefon sa ma anunte.

Astazi am fost sa vad daca sunt banii si sa fac formele necesare pentru a-i primi. Bineinteles, ca „fetele” de la biroul de expertiza, nu avusesera timp ( ?! ), sa ia documentele de la CEC, ca doar ele sunt platite din 10 % pe care il incaseaza MJ din toate onorariile expertilor si specialistilor. Intreb si de restul de bani, pe care trebuie sa mi-i dea statul. Dupa ce sunt trimis la alta contabilitate, aflu ca de fapt nu exista acesti bani, pentru ca MJ nu are in bugetul pe 2008 prevazut asa ceva si prin urmare nu are cum sa fie in contabilitate la tribunale sau judecatorii. La intrebarea mea, cand o sa fie acesti bani, mi s-a raspuns razand – probabil la anul. 

M-am intrebat daca in aceste conditii, mai merita sa fac expertize tehnice judiciare. Desi stiam raspunsul de mai mult timp (adica NU), ma mai gandesc daca sa ma autosuspend o perioada de timp sau sa renunt definitiv. Ramane de vazut. Oricum munca la o expertiza tehnica este consistenta, iar plata este marunta in raport cu munca. In plus mai am bani de recuperat si din 2002 si din 2004. Nu este ceva nou.

Astept. Oare cand o sa „oboseasca” guvernantii sa ne traga tepe ? La tras tepe se pricep toti politicienii, indiferent de culoarea lor politica. La noi, deja a devenit politica de stat, sa tragi periodic, tepe. Cum apare, de regula, o ordonanta de urgenta, trebuie sa te gandesti la ceva necurat. Cineva urmeaza sa fie tras sigur in teapa. In folosul cui ? Mai conteaza ? Tot noi, cetatenii de rand, platim, intr-un fel sau altul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: