Lamentari guvernamentale

Zilnic descoperi noi directii in care statul ne inseala, pe noi cetatenii de rand, cu unicul scop (nedeclarat pe fata, dar previzibil) de a stoarce bani de la cei multi, in favoarea unor privilegiati, destul de putini raportat la ceilalti, dar facand parte din categorii sociale nu tocmai sarace si care la vremea serviciului au fost beneficiarii unor salarii mult peste media salariilor din tara.

Sunt inca vii lamentarile responsabililor guvernamentali ca nu sunt bani pentru marirea valorii punctului de pensie, de la 01 octombrie 2008, ca sunt necesare fonduri suplimentare de la bugetul de stat. Dupa ceva „inghesuieli la mantinela”, guvernul a trebuit sa gaseasca banii (care de fapt erau, dar fusesera alocati pe muteste catre clientii politici, pentru te miri ce campanii electorale sau campanii de imagine). Ce o fi insemnand de fapt imagine pentru un politician ?).

Beneficiarii de pensii majorate de la 01octombrie au constatat la vederea cuponului de pensie, ca de fapt nu a primit toata suma care ar fi rezultat din inmultirea valorii punctului de pensie cu numarul de puncte pe care le are calculate, prin decizia de pensionare. De ce ? Simplu: pentru sumele care depasesc 1.000 lei, i s-a calculat impozit de 16 %, impozit care a fost retinut din pensia nou calculata. Bineinteles, ca guvernul a „uitat” sa majoreze si plafonul peste care nu se retine impozit pe pensii, asa cum promisese si de fapt ar fi trebuit sa fie ceva normal.

Mie personal mi se pare anormal sa se retina impozit pe pensii, indiferent de suma, deoarece pensia a fost calculata in functie de contributia fiecarui individ la bugetul asigurarilor sociale (sau cel putin asa declara sus si tare guveranatii si zice un principiu al Legii pensiilor nr. 19/1990), iar la data retinerii acestei contributii, fiind salariat, ai platit si impozit.

Unde se duc sumele luate ca impozit din pensii ? Simplu: de la bugetul asigurarilor sociale (de unde se platesc pensiile muritorior de rand) la bugetul de stat, sub forma de impozit (nu acolo se duc toate impozitele ?). De ce ? Pai nu trebuie platite pensiile celor privilegiati ? Ba da, ca doar ei se numesc: procurori, judecatori, parlamentari, fosti securisti (multi dintre ei si prin corpul diplomatilor) si fosti militieni, fosti activisti de partid si de stat (beneficiarii unor salarii foarte mari, pe timpul cand „activau”), fosti militari (macar astia mai erau folositi la stransul recoltei, la constructii megalomanice, dar si la constructii de hidrocentrale, drumuri, poduri, etc. ca sa nu se plictiseasca prea tare prin cazarmi), diplomati de cariera, personal navigant (piloti si stewardeze), inalti functionari la parlament, guvern, presedintie, etc.

Privilegiatii primesc diferenta de pensie (partea speciala – „enorma” in raport cu partea ce i s-ar cuveni conform contributiei fiecaruia, pentru care de fapt nu au contribuit niciodata la fondul asigurarilor sociale – conform unor legi speciale, aprobate de catre parlament, in conditii nu tocmai clare si nici motivate precis) fata de muritorii de rand, de la bugetul de stat.

Uite asa se inchide cercul, in domeiul pensiilor. 

De ce nu se sesizeaza nimeni, de la UE ? Pai, numai naivii ar putea crede ca ii intereseaza ce pensie iau romanii de rand ? Or avea si ei privilegiatii lor ? Sau paote nu.

De ce nu se primesc in justitie actiuni pe tema pensiilor, din partea asociatiilor de pensionari ? Pai tocmai de aia, ca sa nu se ajunga pe la Curtea drepturilor omului si statul sa fie obligat sa plateasca. Toate actiunile in justitie, pe tema pensiilor, sunt individuale.

Daca te uiti prin deciziile Curtii constitutionale (pe unde ajung din cand in cand, in dosare groase – cu sute de foi, trimise de instante, cauze legate de pensii – deh, mai sunt si pensionari incapatanati), toate deciziile sunt de genul – se respinge, cu motivatia – deoarece s-a respectat legea pensiilor. Cum care lege ? Aia pentru prostime – Legea nr. 19/2000, care a creat, creaza si probabil va crea mult timp de acum incolo, discriminari in randul pensionarilor. Despre legile speciale ale pensionarilor privilegiati, numai de bine, nimic ilegal, totul este corect. Si magistratii de la Curtea constutionala au legea lor speciala, cand se pensioneaza.

Crede cineva ca se va vota vreodata o lege unitara a pensiilor, respectiv o lege unitara a salarizarii ? Aiurea. Poate daca vreun parlament ar fi format vreodata, numai din fosti bugetari si fosti lucratori la stat, in unitati economice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: