Boscorodeli politice de sezon

Apropierea electoralelor a generat „furia” promisiunilor de partid si de stat, din partea tuturor partidelor si din partea guverrnului. Se inventeaza vrute si nevrute, se lanseaza oameni in cosmos, se fac mii de Km de autostrada (ca si cum s-ar printa din calculator direct pe teren), salariile vor ajunge sa le depaseasca, aproape, pe cele din UE, pensiile o sa fie mari cat bugetul Moldovei pe un an, va disparea saracia, se vor eradica toate bolile si medicamentele se vor gasi pe toate drumurile, la preturi de nimic, incat le va fi rusine pensionarilor sa mai ceara medicilor de familie retete compensate si multe alte trasnai asemenea.

Se pare ca la noi, trancaneala politica nu intra niciodata in vacanta. Este permanent vie, chiar daca nu mai asculta nimeni si nu mai crede nimeni in promisiuni desantate. Solistii politici ai neamului ne vand in continuare, iluzii, din conturi diafane (umflate precum adunatura de burtosi romani, in maieu, mai mult sau mai putini penali, care au invadat UE, la cersit, inselat si furat) si inexistente de fapt.

Parlamentarii s-au intrecut pe sine si au votat fara sa maraie, cresterea salariilor profesorilor cu 50 % si eliminarea unei discriminari sociale si etice, care dureaza de cca. 4 ani, de la mult trambita si in realitate eronata recalculare a pensiilor – acordarea unui drept (care le-a fost furat prin aparitia si aplicarea anapoda a Legii pensiilor nr. 19/ 2000), persoanelor care au lucrat efectiv in grupa I si II de munca, la o pensie decenta, dupa munca adevarata depusa, dupa riscurile la care au fost expusi lucrand ani multi la locuri de munca cu conditii grele si conditii deosebite de munca. Legea adoptata de catre parlament privind grupele de munca difera de ordonanta de urgenta a guvernului emisa anterior, pe aceeasi tema, deoarece introduce obligativitatea aplicarii ei de la 01.01.2009 si nu esalonat pana in octombrie 2009, se extinde si la cei pensionati dupa 01.01.2001 (data aplicarii noii legi a pensiilor) si se pare ca stabileste un mod mai corect de recalculare a pensiilor (nu au aparut inca norme metodologice).

Fara discutie, cele doua reglementari parlamentare, sunt corecte, chiar daca au fost facute la sfarsit de mandat electoral si din acest motiv par a avea un iz populist (invocat in special de catre ziaristi deveniti goarne ale neam-prostiei, ale minciunii si urii, ale intolerantei sociale, datorate de altfel „grijii” nemasurate pentru stapanul platitor, care i-a categorisit cu averi considerabile si nu in ultimul rand de catre analisti inchipuiti, numai de ei stiuti si recunoscuti, care asemenea primilor mentionati, au de pupat mana care ii conduce spre averi fara frontiere).

In parlament, guvernul nu a avut obiectii (oare ce o fi sperat ?), politicienii nu au indraznit sa nu voteze (fiecare cu motivele lui, dupa ochelarismul de cal al partidului caruia apartin), presedintele nu va indrazni sa nu promulge legile, iar curtea constitutionala va da o motivatie care oricum nu va conta – chiar daca va fi contra, deoarece se va reveni in parlament si acolo se va revota, identic si la fel, chiar daca se va umbla la mici ajustari nesemnificative. Frica de pierderea voturilor nu cunoaste margini.

Guvernul fara a avea motivatii solide (de altfel s-a vazut anterior, ca in privinta tergiversarii cresterii salariului minim pe economie si a cresterii punctului de pensie, calculele lor au fost eronate) incearca acuma blocarea celor 2 legi amintite. Pe ce se bazeaza, daca nu a intocmit inca bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru anul 2009 ? Arunca la inaintare niste ministri hilari (noul ministrul al muncii) sau vorba lunga, fara noima si fara a fi pe intelesul celor multi (ministrul de finante). De ce nu indrazneste guvernul sa vina cu aceste bugete in parlament, sa le supun analizei tuturor celor interesati ? Cred ca le este frica de a se gasi resursele necesare, prin anularea unor cheltuieli inutile pentru tara, dar foarte utile pentru clientela politica ?

Cer marirea salariilor si alte categorii de bugetari ? E dreptul lor la o viata mai buna si un trai decent (ca doar se garanteaza prin constitutie).

Se vor scumpi preturile in continuare ? Pai pana acuma nu au crescut preturile aberant, fiind mai mari decat in multe tari membre ale UE ? {n situatie de criza (nu se recunoaste asa ceva, inca ?) de ce nu ar fi posibil un minim si eficient control al preturilor, din partea statului ? Nu ar conveni, sigur, speculatorilor de orice fel si celor care ii protejeaza (desigur ca nu pe degeaba).

De ce se intampla toate aceste boscorodeli politice de sezon ? Dupa parerea mea datorita unor guverne, care din motive care mie unul imi cam scapa (desi am destule banuieli legate tot de incompetenta, de clientelismul politic si de cotropirea ciolanului numai de catre unii ?!) nu au pus piciorul in prag si nu au vrut (nu ca nu au putut) sa ia unele masuri obligatorii, cum ar fi:

-o lege unitara a salarizarii, cu abrogarea tuturor legilor speciale,

-o lege unitara a pensiilor, cu abrogarea tuturor legilor speciale si mai ales cu recalcularea corecta a pensiilor celor care au fost favorizatii vechiului regim, in defavoarea cetatenilor cinstiti,

-scaderea cheltuielilor impovaratoare pentru tara, cum ar fi mentinerea trupelor in afara granitelor tarii, pentru interesele altora, interese straine de altfel poporului roman sau cumpararea de avioane moderne (prea multe dintr-o data si apropo de cine ne aparam sau vrem sa cotropim pe cineva ? Pazea !),

-executarea silita a marilor datornici la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale, cercetarea, judecarea si condamnarea celor vinovati de starea actuala de tranzitie permanenta a economiei romanesti, recuperarea pagubelor produse de la „criminalii” economiei asa socialiste cum era ea,

-eliminarea muncii la negru si a muncii la gri,

-facilitati adevarate pentru tineri, stimulare adevarata pentru intoarcerea celor plecati de mai multi ani, sa munceasca afara,

-diminuarea (chiar eliminarea) mafiei economice, agricole, din energie, etc.,

Sunt aspecte despre care se vorbeste cu fereala, cu teama, cu discretie. Oare de ce ? Oricum din punct de vedere juridic nu s-a intamplat mai nimic pana acuma. Sunt sanse de a se schimba ceva ? Eu zic ca da, totul este numai sa se vrea.

Putem noi cetatenii de rand sa influentam clasa politica ? La alegerile care urmeaza, eu unul nu prea cred. Sper sincer, sa ma insel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: