Postasii – carausi deghizati

Postasii sunt o categorie de lucratori exploatata la sange de inconstienta crasa a sefilor lor politici, profitori ai tranzitiei, nepasatori in ceea ce priveste conditiile de munca pe care le asigura angajatilor postei.

Acesti sefi cinici, angajati ai statului, in propriul lor dezmat financiar (avand unele din cele mai mari salarii din cadrul regiilor statului), bugetari pe spinarea noastra a cetatenilor, nu au auzit de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, nu cunosc obligatia pe care o au de a crea conditii normale de munca pentru angajatii lor.

Ieri, un sunet prelung la interfon, m-a sculat din fata calculatorului pentru a deschide usa de la intrarea in bloc. Venise postasul, de data aceasta o postarita mititica, de vreo 45 Kg, care cara o geanta imensa, plina doldora de scrisori, plicuri mari si colete. De curiozitate i-am cantarit geanta, pe cantarul electronic al sotiei. Geanta avea 32 Kg. Mi-a zis ca geanta a fost si mai grea, ca era al 2-lea bloc la care venea. Am intrebat-o de ce cara aceasta greutate, peste puterile ei de femeie. Raspunsul a fost ca nu are ce face, deoarece sefii sunt si asa nemultumiti ca nu „CARA” destul si ramane prea multa corespondenta de pe o zi pe alta. Bicicleta (de altfel un mijloc de transport cam inutil pentru postasi) veche de 15 ani, din dotare, nu o poate folosi pentru ca i s-a furat deja una de la scara blocului si trebuie acum sa o plateasca. Plata „imensa” pe care o primeste pentru acest efort inuman este de cca. 1.000 lei pe luna.

I-am sugerat sa intrebe pe sefi si pe liderul de sindicat (ala platit din cotizatia ei) daca au auzit de HG nr. 1051/ 09.08.2006, pentru aprobarea Cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru manipulare mase care prezinta riscuri de afectiuni dorso-lombare pentru lucratori. Conform acestui act normativ, lucratorii nu pot fi obligati sa ridice/ sa transporte pe distante scurte (maxim 60 m, pe diferente de nivel de maxim 4 m, cum mentionau vechile norme generale de protectia muncii), fara  mijloace mecanizate, greutati mai mari decat poate, fiecare individ in parte. Orientativ, fara a fi generalizat (in vechile norme generale de protectia muncii se stipula pentru transportat, sustinut sau ridicat), pentru varsta de 22-40 ani, maxim 12 Kg pentru femei si pentru varsta de 22-45 ani, maxim 50 de Kg pentru barbati. 

Care sunt conditiile reale de lucru ale postasilor ? Zinic sunt carausi deghizati in hamali, care fac zeci de Km, cu greutati peste puterile lor, in spate. Urca nenumarate etaje (in blocuri si de 10 etaje) pentru a duce la usa destinatarului recomandate, plati ramburs, colete rapide, pensii, etc. La cutia postala de la parter lasa doar scrisorile simple, plicurile cu facturi de plata la lumina, curent, telefon, precum si ziare, reviste.

Mai castiga postasul un ban in plus ? Poate. Eu de exemplu nu i-am dat nimic postaritei, pentru ca mi-a dat numai hartii de 100 lei si nu am avut schimbat nici in portofel.

Toata stima pentru aceasta categorie de lucratori. Scarba infinita si protest fara frontiere pentru sefii lor nesimtiti. Amaraciune plictis si aratarea obrazului (or avea asa ceva ?) pentru sindicatul lor impotent in fata sefilor si doar profitor cand este vorba de interesele proprii.

Auzeam zilele trecute ca se „coace” la guvern o strategie de restructurare a postei. Ce poate contine aceasta strategie in afara de concedierea unor postasi de rand, inmultirea sefilor si cresterea in continuare a salariilor acestora (doar suntem in Romania si asa s-au facut toate restructurarile pana acuma) ? Or fi prevazut oare si mopede pentru postasi ? Greu de crezut. Or fi cerut vreo informare de la inspectia muncii sau de la institutul de sanatate publica care gestioneaza registrul national al bolilor profesionale, pentru a se informa asupra cazurilor de afectiuni dorso-lombare din sectorul posta, macar din ultimii 5 ani ? Nu cred.

In presa se face reclama lucratorilor postei altfel decat de la crosul postasilor ? Nu am vazut. Este vreun reporter interesat sa urmareasca ce face un postas intr-o zi de lucru ? Nu s-a nascut inca acel reporter roman.

Era sa uit. Acelasi postas care vine la usa mea, merge si la inspectoratul teritorial de munca si lasa corespondenta la secretariat, la etajul 1 (cca. 6 m inaltime de la sol). L-o fi vazut vreun inspector ? Si daca l-a vazut, crede cumva cineva ca a sesizat aspectele prezentate de mine ? De ce sa se complice, ca doar el pentru asa ceva este platit, nu ?

Aceasta este tara in care traim. Speram la mai bine ? Poate candva, in viitorul oricum departat. Debordez de optimism cand este vorba de institutiile statului si de sefii politici ai inspectiilor autorizate ale statului ?!

Anunțuri

3 răspunsuri to “Postasii – carausi deghizati”

 1. Nina Says:

  Asa este

 2. Nina Says:

  Asa este . Pentru un salar de 600 de lei ,Posta ma obliga sa asigur spatiul pentru agentie si sa-l dotez cu gratii.Agentia functioneaza in locuinta mea ,cum sa-mi pun gratii la usa?Voi pune poate cand i-mi vor plati chirie pe acest spatiu,cand vor plati curentul electric consumat in agentie,lemnele consumate pentru conditii de lucru cat de cat omenesti.Care lege ma obliga sa asigur eu spatiul agentiei?

  • gigipopa Says:

   Trebuie sa solicitati in scris de la cei care va obliga sa investiti pentru asigurarea locului unde functioneaza agentia (inteleg ca domiciliul dvs.) conform carei legi trebuie sa contribuiti dvs. cu bani. Puteti sa le cereti si chirie pentru agentie, daca functioneaza la domiciliul dvs. Va sfatuiesc sa cititi cu atentie contractul pe care il aveti cu posta, eventual sa confruntati exemplarul semnat de dvs. cu exemplarul inregistrat la posta.
   Puteti sa va adresati politiei, primariei sau postei centrale cu o sesizare, chiar sa apelati la justitie daca aveti documente solide.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: