Momeli electorale pentru pensionari

Drama lucratorilor care si-au desfasurat ani multi activitatea in conditii grele de munca atinge culmi de nebanuit. Multi sunt betegiti sau cocosati de boli, multi isi duc veacul prin spitale de psihiatrie. Putini dintre pensionari, chiar dintre cei care abia au trecut de 60 de ani, se pot lauda cu o sanatate cat de cat buna. De sanatate de fier nici nu poate fi vorba. O comparatie cu pensionarii din statele membre UE (care se plimba cu autocarul prin lume) este inutil a fi facuta.

Registrul national al bolilor profesioanale a devenit obligatoriu in Romania numai dupa aderarea la UE, deci din 2007. Doar aici s-ar putea vedea starea reala de sanatate a celor care au lucrat in conditii grele de munca. Cum nu exista o evidenta clara inainte de anul 2007, a cancerelor profesionale, nu exista nici bolnavi cronici, datorita conditiilor grele de munca, in randul actualilor pensionari. Oare de ce speranta de viata in randul pensionarilor romani este in jurul varstei de 65 de ani ?

Bileletele de tratament pentru pensionari (de regula in statiuni aflate in paragina, deoarece niciun guvern nu indrazneste sa ia taurul de coarne si sa imparta patrimoniul sindicatelor la multele organizatii sindicale existente azi) sunt putine, scumpe si repartizate de regula in perioade de timp improprii tratamentului balnear. 

Pensionarii intra in atentia presei si a politicienilor numai cand se apropie alegerile si este nevoie de o noua masa de manevra. Atunci apar si pomenile guvernamentale, de regula in sarcina guvernului care urmeaza sa vina la putere.

A venit si randul acordarii de punctaj suplimentar la pensie pentru pensionarii care si-au desfasurat activitatea in grupa I si II de munca. Daca prin Legea nr. 226/ 07.06.2006 s-a reglementat partial si discriminatoriu, doar pentru pensionarii iesiti la pensie dupa data de 01.04.2001 si numai daca fac cerere (oare cati or fi aflat de aceasta lege ?), prin OUG nr. 100/ 27.08.2008 se incearca a se face dreptate (dupa spusele politicienilor care se bat sa-si aroge paternitatea reglementarii).

Iata cum se motiveaza aparitia ordonantei:

-„tinand cont ca intre persoanele care au desfasurat activitate in fostele grupe I si II de munca au aparut o serie de inechitati, in ceea ce priveste cuantumul pensiei, situatie care, in mod evident, creeaza nemultumiri, deoarece la determinarea punctajului mediu anual acestea sunt dezavantajate intrucat bonusul acordat la stagiul de cotizare, recunoscut de legislatia in vigoare pana la data de 01.04.2001, nu reprezinta o perioada contributiva”,

-„desi operatiunea de recalculare a pensiilor a avut drept scop aplicarea acelorasi principii sub aspectul modalitatii de calcul al punctajului mediu anual…..pentru inlaturarea acestor inechitati in favoarea categoriilor de persoane prejudiciate se impune completarea corespunzatoare a legii…..”,

-„….precum si presiunea sociala care se exercita in prezent pe acest subiect”,

-„…..situatiile expuse mai sus constituie situatii extraordinare care vizeaza elemente de interes public, se impune promovarea prezentei ordonante de urgenta”.

Unde este momeala pentru pensionari ?

-Legea intra in vigoare la data de 01.10.2008, deci nici vorba de a se inlatura inechitatile de la recalcularea pensiilor din noiembrie 2005. Ca sa inlaturi inechitatile trebuie ca pensionarii discriminati sa primeasca din urma incepand cu data de 01.11.2005 sumele care li se cuvin, indexate cu inflatia si cu scuzele publice de rigoare (macar procedural, daca tot am condamnat de ochii lumii comunismul) ca au fost pacaliti si manipulati. 

-Legea introduce o prevedere ambigua, conform careia la acordarea punctajului suplimentar se utilizeaza stagiile complete de cotizare, prevazute in anexa 3 la Legea pensiilor nr. 19/ 2000, in functie de data nasterii, respectiv stagiile complete de cotizare in functie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167 din legea pensiilor.  Ambigua deoarece da posibiliatea caselor judetene de pensii sa mai rupa cate ceva de la pensionarii care nu au avut un stagiu complet de cotizare de 30 de ani (conform legii nr.19/2000), uitandu-se ca legea veche a pensiilor, nr. 3/ 1977, in baza carora au iesit cei multi dintre protestatari la pensie, mentiona acordarea de punctaj suplimentar, corespunzator anilor lucrati efectiv in grupa I si II de munca, iar conditia de lucru era de minim 20 de ani in grupa I si de minim 25 de ani in grupa a II-a. De ce sa nu se mai continue in justitie cu zeci de mii de dosare pe rol ? De ce Curtea Constitutionala sa nu aiba de lucru si ea si sa dea tot verdicte de respingere a actiunilor celor nemultumiti, cu motivatii hilare -ca asa zice in legea actuala, ca si cum vechile legi trebuie aruncate direct la cos, chiar daca ai beneficiat de ele la calculul pensiei tale ?

Plata sumelor rezultate in urma aplicarii prevederilor ordonantei se face esalonat pana in octombrie 2009. In octombrie 2008 este prevazuta plata doar pentru cei pensionati pana in anul 1990 inclusiv. Deci, guvernul actual aplica si el vechea regula a tuturor guvernelor postdecembriste – dupa noi potopul.  

-Afirmatia ca nu s-a contribuit pentru pensie, inainte de 01.04.2008, decat pentru salariul de baza si prin prezenta ordonanta se acorda un bonus la stagiul de cotizare, este cel putin eronata, daca nu cumva mincinoasa. Majoritatea celor pensionati inainte de revolutie, au lucrat in acord (conform legii retribuirii dupa calitatea si cantitatea muncii prestate) si au platit cota de asigurari sociale de 3,4 sau 5 % la salariul realizat. Salariul realizat nu s-a luat in calcul la recalcularea pensiilor. S-a luat in calcul salariul de baza si sporurile, fara a se tine cont de lucrul in acord, cu multe ore suplimentare platite. Pacat ca am aruncat fluturasii primiti la incasarea salariului, acolo s-ar fi vazut foarte clar.

Iata deci noile pomeni, din actualul sezon electoral. Pensionarilor nu trebuie sa li se planga de mila atunci cand este nevoie de votul lor.

 Cand isi vor da seama politicienii ca pensionarii nu au nevoie de pomeni, ca ei doresc doar sa primeasca o pensie decenta, pentru anii de munca efectiv lucrati, doar atunci putem vorbi de echitate sociala. Cand vor disparea pensionarii privilegiati, pensionati prin legi speciale, abia atunci putem vorbi de egalitate de sanse pentru toti pensionarii din aceasta tara.

Reclame

Un răspuns to “Momeli electorale pentru pensionari”

  1. pescuit Says:

    pescuit…

    […]Momeli electorale pentru pensionari « Munca Protejata[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: