Incendii, explozii, accidente de munca si accidente rutiere

Toate evenimentele mentionate in titlu sunt anuntate prin presa ca niste stiri de senzatie.

Toate aceste evenimente sunt analizate anapoda de catre asazisi specialisti, afiliati pe la diverse televiziuni si ziare, „dirijati” cu oarece maiestrie de catre stiristi spre senzational.

In discutii se minimalizeaza cu buna stinta cauzele, vinovatiile si in special plesnitura de bici a legii asupra celor vinovati.

Nu se fac analize lucide, la dezbateri nu participa decat rareori responsabili din inspectiile specializate ale statului. Atunci cand participa, responsabilii guvernamentali ne ingroapa in statistici inutile si in prezentarea unor asazise programe nationale de prevenire a producerii unor astfel de evenimente.

Lipseste o strategie guvernamentala, lipsesc niste programe nationale detaliate, cu sarcini precise si in special cu responsabilitati si sanctiuni care se vor aplicata celor vinovati de nerealizarea acestor programe (nu in ultimul rand a responsabililor guvernamentali). Nu se face nicaieri o inventariere corecta a modului de aplicare a sanctiunilor prevazute de lege, pe tipuri de evenimente produse.

Toate analizele si rapoartele facute la nivel de inspectii specializate ale statului sunt pline de statistici, sunt presarate cu ample cereri de suplimentare a numarului de inspectori si includ procente lipsite de bun simt pentru cresteri salariale. Nimic concret, nimic in folosul cetateanului, nimic care sa vizeze imbunatatirea conditiilor de munca ale lucratorilor, cresterea sigurantei in functionarea agentilor economici, cresterea responsabilitatii angajatorilor, cresterea sigurantei traficului. La siguranta traficului ar fi de mentionat si ca se poate vorbi de asa ceva numai in momentul in care structura rutiera pe tot teritoriul tarii va fi corespunzatoare numarului actual de autovehicule, mereu in crestere. 

Ma intreb cand o sa avem parte de analize coerente ale acestor evenimente care se petrec zilnic(evenimente la care nimeni nu ia masuri decisive pentru a nu se mai repeta), la nivel de guvern si de ce nu si la nivel de parlament. De ce inspectiile statului nu sunt trase la raspundere ?

Incompetenta inspectorilor din organismele specializate ale statului devine deja comica (radem, radem, dar purceaua este moarta in cotet, dupa cum zice o veche zicala populara). Sunt prea multi habarnisti si prea putini meseriasi, in aceste inspectii ale statului.

Atentiile, mesele tovarasesti, controalele de mantuiala si amenzile aplicate pe criterii politice, „averile mostenite si dobandite de la rude apropiate”, trebuie sa dispara. Pot disparea ? Dupa parerea mea disparitia lor este posibila numai o data cu renuntarea la a face politica in institutiile statului, de catre actualii inspectori. Pot renunta acestia la politica ? Nu cred. Ce mai ramane atunci ? Primenirea actualei scheme de personal si completarea ei cu adevarati profesionisti este singura solutie viabila. Avem astfel de profesionisti ? Ramane de discutat. Exista vointa politica ? Pana in prezent, nu. Ne vom limita in continuare doar la carcoteli ? Probabil, mult timp de acum inainte. Poate organismele specializate ale UE vor veni sa verifice si in teren raportarile facute de catre oamenii nostrii politici. Dar cand se va intampla acest lucru ?

Daca as avea o statistica exacta a acestor evenimente as mentiona-o. Nu eu sunt insa in masura sa fac o asemenea statistica. Sunt persoane platite de catre noi toti, cetatenii acestei tari, prin sistemul impovarator de taxe si impozite, care sa se ocupe de astfel de evenimente.

Ne putem trezi la realitate ? Cum ? De ce ? Cine ? Nemuritoarea nerusinare, delasare si „fentare” a serviciului la stat, proprie romanilor, va continua sa faca noi victime ? Sunt intrebari la care pot da raspuns numai guvernantii si chiar politicienii, acestia actuali sau cei pe care urmeaza sa-i alegem.

Domnul este inca cu noi, doar acolo sus cineva ne iubeste, nu ?  Dar pana cand ?

In niciun caz, nu am facut, nu fac si nu voi face parte dintre acele minti bolnave de scenarita. Nu sunt nici macar buricul pamantului asa cum cred unii despre ei insusi. Sunt totusi prea adanci transeele nepasarii, sapate de vreo 18 ani incoace de catre acesti responsabili mult prea bine platiti ai statului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: