Cum ne mai „buzunareste” statul

Prin Legea nr. 346/ 05.06.2002 privind contributia de asigurare pentru riscurile de accidente de munca si boli profesionale, angajatorii au fost obligati sa plateasca incepand cu anul 2004, lunar, la stat, un procent, initial de 0,5 – 4 %, in functie de clasa de risc, aplicat fondului brut de salarii, drept asigurare obligatorie de stat pentru accidente de munca si boli profesionale. Cota de contributie pentru 2007 a fost de 0,4-3,6 % aplicat fondului brut de salarii, iar pentru 2008 va ajunge la 0,4 -2 %.

La bugetul asigurarilor sociale de stat, conform cifrelor comunicate de catre CNPAS, se incasasera la sfarsitul semestrul I 2008 suma de 2,19 miliarde de lei. La aceeasi data se consumase pentru plati, prestatii, compensatii si servicii de asigurare destinate salariatilor care au suferit accidente de munca si boli profesionale suma de 53 milioane de lei (deci cca. 2,5 % din incasari) !? Daca adaugam cheltuielile cu personalul si materialele necesare acestuia, nu se depaseste 3 % din incasari.

Ce s-a facut totusi cu banii incasati ? Daca initial se intentiona constituirea unui fond de rezerva care urma sa fie alimentat apoi periodic, iar fondul urma sa fie gestionat (si banii dirijati spre nevoile celor care au suferit accidente de munca si/ sau boli profesionale), de catre o institutie separata, independenta, ulterior cand s-au prins guvernanti, despre ce „mina de bani” este vorba, au modificat legea renuntand la administrarea fondului de catre institutia independenta si banii s-au dus atunci la bugetul asigurarilor sociale de stat, adica cum ar veni vorba, la gramada, acolo de unde pot fi dirijati spre acele goluri create ca urmare a unei guvernari anapoda.

Oricum riscurile asigurate prin legea de a contribui la stat, pentru accidente de munca si boli profesionale sunt minime, se acceseaza greu, cu multa „maculatura” de intocmit si sunt mult inferioare ofertei actuale de asigurari pentru accidente, practicata de catre firmele de asigurari.

Angajatorii cat de cat responsabili si care vor sa asigure „linistea” in firma, platesc fara sa maraie contributia obligatorie, la stat si mai fac si o asigurare pentru accidente, la o firma de asigurari.

Daca analizam angajatorii care inca sunt cu capital majoritar de stat, „concurenta” reala intre firmele de asigurari este doar de paravan, intervenind in schimb gradul de rudenie cu agentul de asigurari, comisionul particular/ individual practicat/ oferit si mai putin oferta reala. Mai conteaza ? Am indeplinit, noi Romania, o alta cerere a UE. Cum ? Este explicit mai sus.

Sindicatele or avea ceva de spus ? Doar maraie sau se complac si beneficiaza si ei de o parte din comisionul firmelor de asigurari.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: