Gafeori, vedetism si neputinta

Ca orice roman, de ce nu m-as pricepe si eu la fotbal ? Personal nu asteptam mare lucru de la jocul de echipa al romanilor. Imi este prea proaspat in minte jocul facut la europene, cand in afara unor mici sclipiri in meciul cu Italia, echipa noastra a fost cea mai anosta echipa.

Jocul echipei este lent, previzibil, fara orizont, cu prea multi jucatori pe langa tehnica, care cand lovesc mingea dau cu ea in plopi sau se loveste mingea de ei ca in coltul mesei. Conceptie tactica ioc, joc colectiv mult prea putin, schimbari de directii ale mingii, probabil ca numai pe tabla de explicatii a lui Piti. Alearga vreo doi jucatori cate 10-12 Km pe meci, dar degeaba, mingea centrata de ei nu prea ramane pe teren sau depaseste cu mult pe cel caruia ii este adresata. Varfurile de atac ajung mult prea tarziu la intalnirea cu mingea sau mult mai des sunt prinsi in afara de joc. In afara de ceva deposedari, la limita regulamentului, cu greu poti retine ceva din jocul echipei nationale.

Oare antrenorii romani nu se uita si la jocul altor echipe ? Nu invata nimic din ce joaca altii ? Piturchismul (mi-a placut cuvantul desi nu l-am lansat eu) devine incet, incet, sinonim cu neputinta, resemnarea, impacarea cu „greii” din federatie si in special cu „samsarii” din fotbal. Sa se fi dedulcit si Piti la comisioane ? Nu parea inclinat spre asa ceva. Mai stii ?

Ce ne ofera in schimbul fotbalului spectacol inexistent, jucatorii nationalei ? Injuraturi printre dinti, scuipati, amenintari, pietre si vorbe grele aruncate spre ziaristi, degete singulare indreptate spre cer. Acestea si multe altele asemanatoare par a fi armele secrete din arsenalul fotbalistilor romani.

Minte putina, tatuaje multe, manele, frizuri anapoda, toale de firma, dar cu care cu greu poti merge pe strada fara sa te latre cainii. Masini de ultima generatie, bijuterii masive, conturi grase in banci, investitii in baruri si cafenele, vile la munte si la mare, in tara si in strainatate.

Permanent in vizorul presei de scandal, stau mult in cantonamente, degeaba sau poate ca sa se stranga la un biliard, un pokeras ceva. Aud ca apar si femei. Ar fi prea grav daca ar fi si real. Desi, rezultatele par a da dreptate celor care vorbesc de escapade nocturne in cantonamente. Cum s-ar justifica altfel lipsa de pregatire evidenta, vedetismul desucheat, cererea permanenta de bani tot mai multi, lipsa de respect fata de publicul platitor de bilete ? Balacareala din fotbal face tot mai mult adepti, dupa modelul balacarelii din politica.

Ce lipseste ? Rezultatele fotbalistice notabile sunt ceva tot mai rar. Se acuza dependenta de anumiti fotbalisti. Sa fim seriosi, nationala face acelasi joc anost si cu ei in teren. 

Nu-i inteleg pe straini. Cumpara jucatori romani la preturi de scandal, jucatori care nu confirma la ei in campionat, ii tin ceva vreme pe tusa, apoi ii imprumuta gratis la echipele romanesti de unde i-au cumparat. Acesti jucatori dau in schimb declaratii sforaitoare, incarcate de penibil, desconsiderand prin vocea lor aroganta adversarii.

Responsabili ai unor echipe mai slab cotate (doar in mintea ziaristilor, a unor federali si antrenori locali) si-au dat seama la timp, ca se indreapta spre dezastrul fotbalistic. Au apelat atunci, la antrenori adevarati, adusi pe bani destui, dar care au si rezultate. La noi de ce nu s-ar putea ?

Urmarind jocul echipelor romanesti de vreo 40 – 50 de ani incoace, greu poti face deosebiri esentiale de abordare. Frica de adversar, prudenta dusa pana la ridicol, introducerea in teren a unor nume in locul unor jucatori in forma, s-a perpetuat de-alungul anilor. Daca privesti prin alte campionate si la alte echipe nationale poti face si diferentierile astronimice fata de fotbalul romanesc, fotbal complet anost si previzibil.

Ce facem ? Declaram greva fotbalistica, noi doritorii de acest sport ? Ne uitam numai la echipe straine care au ceva de demonstrat ? As vrea sa pot. Nu ma imbat cu apa rece. Joe Cocker pe care il ascult acuma, nu ma lasa sa renunt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: