Halal inspector

Astazi la fabrica Hirschmann Automotive din Tg. Mures a fost oprita activitatea deoarece 30 de lucratori au ajuns la spital, intoxicati cu xilen. Ziaristul care lansa stirea in Adevarul zicea ca lucratorii nu au avut nevoie de internare.

In articol se spune ca se lucra la un modul al fabricii, unde se trata pardoseala cu un antioxidant (!?) – solvent organic pe baza de xilen, iar in restul fabricii se lucra (probabil). Mai zice in articol ca produsul este inflamabil si produce iritatii.

Un inspector de la ITM Mures a afirmat (asa zice in articol ?!) ca a fost mai mult panica. Continua prin a mentiona ca firma care efectua lucrarile de constructie a modulului a mai avut un incident similar (deci se repeta ?!) si nu s-au luat de catre firma masurile necesare. Mai zicea inspectorul, citez din articol – „Este interesant ca oamenii lor, care lucreaza cu aceasta substanta, fara masti, nu patesc nimic. Am dispus sistarea activitatii, nu a mai intrat nimeni in sectia de productie. Este un incident periculos, care trebuie cercetat ca atare, nu ca accident de munca, pentru ca nu a fost nimeni spitalizat..” Se lauda inspectorul ca a dispus efectuarea unor analize de laborator si rezultatele au aratat ca nu au fost depasite limitele admise (posibil, la momentul efectuarii analizelor, dar atunci cand s-au simtit rau lucratorii ?!).

Din inconstienta angajatorilor, indolenta inspectorilor si atitudinea fata de pericol a lucratorilor (instruiti de cei amintiti anterior ?!) s-au intamplat prea multe evenimente in tara, fara ca cineva sa fie tras cu adevarat la raspundere, fara ca angajatorii sa plateasca amenzi care sa-i aduca in stare de faliment, fara ca cineva sa plateasca din buzunarul propriu, victimelor, sume mari de bani, asa cum se intampla in lumea civilizata, daca au loc astfel de evenimente.

Iata ce zice literatura de specialitate despre xilen (pentru a putea analiza „cu cartile pe masa” afirmatiile inspectorului ?!):

Substanta toxica, se resoarbe in organism si prin piele.

-Patrunderea produsului in organism se poate face pe cale cutanata si (in special) pe cale respiratorie. Toxicitatea sa este intrutotul similara ca actiune cu cea a benzenului (produs confirmat ?! ca fiind cancerigen -vezi HG nr. 1218/ 2006), insa din cauza tensiunii de vapori mai mica, potentialul nociv este mai scazut.

Intoxicatia acuta se poate produce, in general, numai la contactul direct cu xilenul lichid, actiunea sa manifestandu-se in acest caz asupra pielii, ochilor, membranelor si mucoaselor. La contact prelungit se produce basicarea pielii. Sangele absoarbe repede si cu usurinta vaporii de xilen (il distribuie in glandele suprarenale, creier, maduva, ficat, rinichi, splina, plamani, tiroida si glanda pituitara), instalandu-se imediat primele simtome ale actiunii toxicului asupra sistemului nervos, cum sunt – oboseala, ameteala, senzatii de caldura, stare de betie, pierderea cunostintei (in intoxicatii grave).

Intoxicatia cronica s-a constatat in cazul unor expuneri repetate si prelungite la vapori de xilen, marcate prin dureri de cap, oboseala, moleseala, iritabilitate, si tulburari digestive (greturi, anorexie, aerofagie), sunt afectate inima si sistemul vascular (scade tensiunea arteriala si se dilata aorta).

-O parte din xilenul absorbit este eliminat prin expiratie. Toxicul ramas in organism este transformat la nivel hepatic, in metaboliti solubili in apa, care sunt eliminati prin urina.

-Xilenul prezinta un risc mare de incendiu si explozie, datorita usurintei cu care vaporii sai formeaza amestecuri explozive si inflamabile, limitele de explozie fiind cuprinse intre 1,1 -7,6 % vol.

-Locurile de munca, in care se lucreaza cu xilen vor fi prevazute cu instalatii de exhaustare locala. Se va urmari periodic concentratia de xilen existenta in atmosfera locului de munca.

-Muncitorii vor fi dotati cu masti cu cartus filtrant cu carbune activ.

-Muncitorii vor fi supusi unui control medical periodic

Valoarea limita la 8 ore este de 221 mg/ mc, iar valoarea limita la termen scurt este de 442 mg/ mc. Produsul este catalogat cu indicativul „P” (piele) – deci poate patrunde in organism prin pielea sau mucoasele intacte.  Xilenul are limita bilogica tolerabila (LBT = 3 g/l in urina, la sfarsitul schimbului de lucru). Datele sunt mentionate in HG nr. 1218/ 2006.

Numai in cunostinta de cauza lucratorii pot sa-si apere drepturile si sa actioneze dupa caz, in instanta, pe cei care nu se preocupa de securitatea si sanatatea lor, conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006.

Un răspuns to “Halal inspector”

  1. Electric Deco Trust - Instalatii Electrice, Supraveghere Says:

    Firma Electric Deco Trust dispune de experienta , logistica , echipamente profesionale si putere de munca pentru o gama larga de operatiuni. Reparatii si intretinere a instalatiilor electrice, utilaje si automatizari industriale, instalari si service: instalatii electrice; paratrasnete; inpamantari; automatizari; centrale telefonice; sisteme de alarma; supraveghere video; sonorizare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: