Sanatatea la romani

In toate domeniile de activitate, politicienii dau din coate ca sa ajunga cat mai sus, in ierarhia politico-administrativa. Neostoita lor sete de putere, spre cat mai multe beneficii in interes propriu, ii face si pe politicienii aflati in slujba ciolanului din domeniul sanatatatii sa nu faca exceptie de la regula. 

Sanatatea nu duce lipsa de corifei. Te intrebi adeseori ce poate impinge de la spate un medic de succes ca sa-si doreasca si sefia unui spital sau a directiei sanitare judetene, un post politic intr-un minister sau o functie de primar, consilier sau presedinte de consiliu judetean. Eu unul nu am decat un singur raspuns – setea de putere (sa comande semeni de-ai sai, aflati pe aceeasi scara sociala), accesul propriu, usor, la mai multe fonduri (sa mai bage o stramba concurentului personal in ale meseriei) si vechea viziune a romanului: multi vad putini pricep (referitor la performante in slujbe la stat, bine platite).

In aceste conditii, sanatatea cetateanului este lasata pe planul 2-3. Indolenta, nepriceperea, ranchiuna personala sau lipsa de respect pentru sanatatea semenilor ii fac pe acesti profesionisti ai medicinei sa treaca nepasatori pe langa lucruri marunte, dar care pot deveni periculoase pentru sanatatea cetateanului.

Un exemplu: scurgerea condensului direct in strada (in capul cetateanului trecand prin zona, pe masini aflate in parcare, lasate cu geamul intredeschis, pentru „aerisire”, pe carucioare cu copii dormind in ele, lasati de parinti cand intra „in fuga” intr-un magazin, pe cosuri cu legume, lasate de precupeti in drumul lor spre piata), colectat de aparatele de aer conditionat, montate pe peretii interiori ai cladirilor. 

Filtrele aparatelor de aer conditionat retin bacterii, virusi, murdarie, praf, etc. din atmosfera incintelor, impuritati care sunt antrenate de condensul format in urma racirii aerului introdus de ventilator.

Normele sanitare europene, adoptate si de Romania, nu permit evacuarea acestui condens, liber, in strada. Acesta trebuie colectat, neutralizat si evacuat in magistralele de canalizare. Cunosc acest lucru inspectia sanitara de stat, inspectia muncii, protectia consumatorului, inspectorii primariilor ? Si daca cunosc, de ce nu intervin ? Ce asteapta ? Probabil statistici oficiale cu inregistrari de boli noi, de mult „disparute”.

Cati angajatori (beneficiari de aer conditionat) au amendat inspectiile specializate ale statului, pentru montarea defectuoasa a acestor echipamente de munca ?

Comerciantii de aparate de aer conditionat sigur nu cunosc si oricum nu-i intereseaza, daca isi vand marfa cu profit maxim. 

Instalatorii aceste aparate de aer conditionat cunosc legile sanitare ? Sigur NU. I-a instruit cineva ? NU. Nici macar seful lor nu are montat corect, in biroul sau, un aparat de aer conditionat.

Cetateanul simplu trebuie sa stie sa-si apere drepturile. Daca se va imbolnavi si se va constata drept cauza a bolii virusi, bacterii, etc. continuti in condensul evacuat de la aparatele de aer conditionat, iar la serviciu are aer conditionat, poate da in judecata angajatorul sa declare imbonavirea sa drept accident de munca si/ sau boala profesionala.

Reglarea aparatelor de aer conditionat se face cu 5-10 grade C sub temperatura din aerul exterior. Intri uneori in magazine si ti se taie rasuflarea. Afara sunt 40 de grade C, iar in interior 23 grade C. Bolile de plamani, rosu in gat, tiuitul urechilor, etc. pot fi cauzate si de diferentele prea mari intre cele doua temperaturi. Cui ii pasa ?

In Romania trebuie sa recurgi la justitie ca sa-ti aperi drepturile cetatenesti. Dar justitia bunului simt profesional si moral, cine o mai pastoreste ?

La ce mai sunt necesare reglementarile europene si interne, daca tot nu le respecta nimeni ? Buba este tot la institutiile statului. S-o sparge candva buba asta care incepe sa devina ciuma ? Sa tot speram.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: