Nepasare scandaloasa

Nu pot numi decat scandaloasa, nepasarea inspectiei muncii fata de producerea unor accidente de munca, din ce in ce mai dese si cu mai multe victime, in domenii cu activitati intense, precum prelucrarea lemnului, constructii, transporturi rutiere, minerit.

Ieri, s-a produs la o fabrica de mobila din Gheorghieni, un nou accident de munca colectiv, cu 23 de accidentati, din care 10 cu arsuri grave, care au fost transportati spre seara, cu pompa si televiziuni, la spitale din Bucuresti.

Intrebarea este: de ce s-a asteptat atat de mult timp, pana s-a hotarat transportarea ranitilor la clinici de specialitate pentru arsi, cand se cunoaste ca ajutorul medical de specialitate in cazul arsurilor grave, este primordial, in primele momente, de la producerea evenimentului ? Nu exista proceduri standard pentru astfel de cazuri ? Daca nu exista, de ce nu exista si cine este vinovat ? Sunt intrebari de bun simt, pe care trebuie sa si le puna inspectia muncii, ministerul sanatatii, guvernul, inspectoratul pentru situatii de urgenta, sindicatele (de ce nu ?). Dar putem vorbi de bun simt practic la institutiile statului ? Se pare ca nu.

Intr-un stat de drept, in urma unui accident colectiv ca cel produs ieri, functionarii superiori din inspectia muncii, in frunte cu seful cel mare si-ar da demisia. La noi nu se va intampla asa ceva. Ma intreb ce trebuie sa se mai intample, pentru ca primul ministru si ministrul muncii sa se hotarasca sa ia taurul de coarne si sa faca o analiza responsabila a activitatii inspectiei muncii, institutie devenita de prea mult timp, imobila, fara spirit de actiune, complet depasita de evenimente, intr-un cuvant – arhaica.

La ce se rezuma activitatea „transparenta” a inspectiei muncii ? Periodic se publica statistici aproximative, in conditiile in care nu se cunoaste (sau nu se doreste a se cunoaste) numarul exact de salariati, numarul macar aproximativ al celor care lucreaza la negru, salariile exacte care se dau in firme (una scrie pe statul de plata, alta primesc in realitate in mana, lucratorii). Numarul de accidente de munca inregistrate oficial este aproximativ (nu se raporteaza toate evenimentele produse, nu se verifica exactitatea raportarilor vis a vis de evenimentele produse in realitate), nu se fac analize responsabile ale accidentelor de munca inregistrate, nu se urmareste finalizarea masurilor dispuse prin controale si la accidente, masurile dispuse nu acopera nici pe departe realitatile existente la fata locului, sesizarea organelor penale se face doar dupa „afectiuni politice”.

Inspectorii de munca intocmesc zilnic zeci de situatii inutile (care dau insa bine la centru), fac raportari statistice, completeaza formulare venite de sus, urmaresc doar scriptic (complet ineficient pentru firme), programele nationale, pompoase si complet inutile pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor.

In orice tara civilizata, inspectia muncii publica pe site-ul propriu, concluziile accidentelor de munca pe care le-a cercetat, tine conferinte de presa televizate, face rezumatul evenimentelor grave produse in ultima perioada de timp, da comunicate oficiale despre evenimentele grave produse, nu permite televiziunilor si reporterilor de teren sa bata campii cand prezinta „stirile bomba”. Toate acestea sunt lucruri de bun simt, care tin de profesiune si profesionalism. Profesiunea la noi, este deja cazuta in derizoriu, cu toate ca pe plan european se acorda o importanta tot mai mare acestei profesiuni. Salariile acestor bugetari din inpsectia muncii este cu mult peste media celorlalti bugetari ai tarii. Profesionalismul ramane ceva tabu pentru majoritatea functionarilor publici din inspectia muncii.

Rostul inspectiei muncii este sa apere lucratorii, sa vegheze la securitatea si sanatatea in munca  a lucratorilor. Se poate lauda inspectia muncii cu asa ceva ? Dupa parerea mea, NU.

Anunturile de pe site-ul inspectiei muncii, cu depistarea catorva amarati, care lucrau la negru si au fost gasiti de inspectori sunt hilare si dovedesc cel putin lipsa de percepere a fenomenului muncii la negru. Amenzile de un miliard date angajatorilor sunt amagitoare, in conditiile in care se plateste jumatate din minimul amenzii, acest lucru insemnand de fapt cateva zeci de milioane.

Se vaita tot mai des ministrul muncii de lipsa fortei de munca calificate din Romania. Este normal sa lipseasca lucratorii calificati, atata timp cat pe statul de plata apare in cca. 90 % din cazuri salariul minim pe economie. Cunostintele ministrului muncii cum ca ar fi 80.000 de lucratori cu salariul minim pe economie, poate fi real daca se refera cumva numai la lucratorii din 2-3 judete ale tarii. Cine nu crede poate sa ia in mana orice stat de plata de la o firma de constructii sau din industria de prelucrare a lemnului si sa stea apoi de vorba cu 2-3 lucratori, angajati ai firmei.

Ce este de facut ? Inspectia muncii trebuie reformata din temelii. Nepotismul si clientelismul politic nu are ce cauta intr-o inspectie specializata a statului. Transparenta institutiei trebuie sa fie totala. Responsabilitatile inspectorilor trebuie sa fie publice. La fel si sanctiunile aplicate acestora, precum si beneficiile, primele, „adausurile”. De ce „draga de ANI” nu ar verifica si ceva inspectori de munca si sefi de-ai lor ? Se teme cumva, cineva, de iesirea la suprafata a unor cazuri noi, de coruptie totala, precum cele cu permisele auto de la judetul Arges ?

Se sesizeaza cineva ? Nu cred. Raman totusi optimist.

De ce se uita lumea la emisiuni cu elodia ? Nu exista alte emisiuni TV care sa le atraga atentia. Dezbateri pe tema evenimentelor produse in tara, soldate cu grave accidente de munca, ar putea fi emisiuni care sa-i distraga pe telespectatori de la eterna emisiune cu elodia, deja transformata intr-o adevarata telenovela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: