Victimele nepasarii

Niciodata nu este prea mult sa iei atitudine impotriva nepasarii, sa te indignezi cand constati lipsa de profesionalism a bugetarilor nostri din inspectiile specializate ale statului, sa te intrebi de ce rolul unui prefect este numai sa repete ca un papagal niste „comunicate oficiale”, ale unor purtatori de cuvant (de fapt purtatori cu vorba) autorizati (sanchi) ai unor firme, de fapt raspunzatoare de producerea unor evenimente nefericite, cu victime umane si mari pierderi materiale.

Prin Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 s-a reglementat modul de anuntare a evenimentelor (unde, cand, cui si cum). Reglementari similare sunt prevazute si in legislatia privind situatiile de urgenta, in legea mediului, in legea sanatatii. Legislatia amintita este facuta probabil doar pentru a lua ochii UE. Nu se cunoaste, nu se respecta, nu se popularizeaza prin mass media. Nu sunt amendati contraventional cei care nu respecta prevederile legale.

Presa a ramas la acelasi stil periculos al lansarii pe piata a „stirilor bomba”, lipsite de profesionalism, in cele mai multe cazuri gresit formulate, tendentioase, inutile pentru cei care mai pricep cate ceva, adormitoare pentru cei mai putin initiati, linistitoare pentru faptasi (inconstienti economici), trecatoare pentru inspectori lipsiti de bunul simt al meseriei pe care o practica si pentru care primesc bani de la buget (adica din banii nostrii, ai tuturor).

Ultimul eveniment la care ma refer este explozia cu 2 victime decedate si una grav ranita, de la fabrica de explozivi din Fagaras.

Ca sa scape mai repede de stire, reporterul prezinta festivist spusele firmei, cum ca victimele nu aveau ce cauta la locul exploziei. Dar lucratorii nu au sefi, nu trebuie supravegheati permanent in procesul muncii, asa cum consfinteste legea ?

Reporterul ia interviu prefectului (o juna, care probabil ca era prima data cand a auzit despre fabrica de explozivi), moment inutil de altfel. Ce poate stii prefectul in afara de ce s-a spus deja, de catre cei care de fapt sunt responsabili direct, in speta firma care avea contract de demolare ?

Mai intreaba reporterul pe nenea colonelul de la ISU, ca de ce s-o fi intamplat nenorocirea. Raspunsul acestuia este invariabil mereu acelasi: vom cerceta si vom vedea. Bineinteles ca nu vom afla niciodata din presa rezultatul cercetarii, dar sa mai aflam si vinovatii.

Apar la interval si niste reprezentanti mai avizati ai firmei pe teritoriul careia s-a petrecut evenimentul, respectiv reprezentanti ai ministerului de resort. Nici ei nu spun nimic interesant. Afirma doar ca sunt constituite comisii de cercetare de la ministerul muncii, comisii tehnice, interne, ale firmei, ca procurorii sunt prezenti la fata locului. Nici rezultatul cercetarii acestor comisii nu-l vom afla vreodata. Al vinovatilor morali de producerea deflagratiei nici atat.

Inspectia muncii si inspectoratul teritorial de munca tac ca de obicei, ca mortul in papusoi. Pe ei nu-i intreaba nimeni de responsabilitatile pe care le au. Sa nu fi stiut acestia ca sunt sectii inchise, ca nu sunt pazite corespunzator, ca exista posibilitatea producerii unor explozii in cazul intrarii cu foc deschis si chiar daca se produc doar niste scantei ?

Legea nr. 125/1995 privind regimul materiilor explozive (lege pastorita de ministerul muncii) impreuna cu o serie de alte hotarari de guvern si ordine de ministru stabilesc modul legal cum pot fi inchise astfel de instalatii deosebit de periculoase, cum trebuie pazite, cum se verifica periodic documentele intocmite.

O fi cerut cineva de la firma producatoare de explozibili, procesul verbal de inchidere a sectiei respective (ce daca s-a afirmat ca sectia era inchisa de 30 de ani ? legi erau si atunci si se mai si respectau).

S-a uitat prea repede ca explozii la firma din Fagaras au loc mai mereu. Tratandu-le cu indiferenta, fara a se lua masuri radicale, evenimentele se vor repeta la nesfarsit. 

Intrebat de catre reporter (probabil din curiozitate pur gazetareasca) un muncitor – gura casca prin zona exploziei, cine crede ca este vinovat de producerea deflagratiei, acesta raspunde prompt, fara ezitare: sefii. Oare de ce ?

Imaginea unei institutii se construieste cu greu, avand drept baza doar rezultatele concrete ale activitatii desfasurate si nu vorbe sau declaratii de avere „incarcate” an de an cu noi proprietati si conturi bancare explodand exponential (ma refer doar la ce scrie prin declaratiile de avere, nu si la ce a fost transferat la rude, prieteni, datornici).

Deteriorarea imaginii unei institutii se poate produce intr-o fractiune de secunda si accentua permanent, prin lipsa de reactie si atitudine constructiva (in cazul de fata, prezentarea obiectiva a evenimentului produs, nominalizarea responsabilitatilor, masurile care are de gand sa le ia pentru evitarea unor cazuri similare) la evenimentele produse.

Care o mai fi imaginea actuala a inspectiei muncii ? Se pare ca declarativ, una buna, daca nu se intampla nimic la nivelul conducerii acesteia (ma refer adica, macar la „rotirea cadrelor”, de ochii lumii). Presa abunda de evenimente produse: incendii, explozii, prabusiri de macarale, surupari de maluri si santuri, etc. Chiar acestea sunt evenimente care nu merita a fi macar analizate constiincios ? De ce nu se informeaza opinia publica (macar pe site-ul inspectiei muncii) asupra rezultatului cercetarilor facute ? De ce dureaza luni de zile aceste cercetari (legea stabilind alte termene, mult mai reduse), nefinalizate cu responsabilitati clare si masuri obligatorii (verificabile de catre ITM -uri) pentru toti agentii economici ? De ce nu se apeleaza la presa si in aceste cazuri (ma refer doar la concluzii si responsabiliatati) ? Oare denumirea de inspectie a muncii sa nu mai fie actuala ? Sa fi devenit inspectia muncii doar un serviciu contabil, un serviciu de statistica, un serviciu de arhivarare de documente (multe inutile) ?

Apel catre primul ministru ! Aveti stiinta de existenta inspectiei muncii ? Cine o mai fii seful cel mare (ca acuma cica nu mai este politic, ci este functionar public) al inspectiei muncii, domnule prim ministru ? De cate ori l-ati intrebat in ultimii aproape 4 ani de cand conduceti guvernul, pe inspectorul general cu ce se mai ocupa institutia, care sunt previziunile si gandurile acestei inspectii (ma refer aici numai la cele legate de securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor) pentru reformarea din temelii a institutiei pe care o conduce ? Daca va limitati sa cititi (sa vi se povesteasca la ureche) niste raportari anoste, fara sa trageti la raspundere niste functionari publici, misiunea dvs. in directia protectiei lucratorilor va fi deosebit de dificila. O sa ajungeti in curand sa fiti tras de urechi de catre UE nu numai pentru justitie ci si pentru abordarea la nivel guvernamental a securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor. Legislatia promovata trebuie si aplicata in teren nu doar la televizor si la radio, prin conferinte de presa si interviuri la posturi straine.

Apel catre ministrul muncii ! Nu va mai imbatati cu apa rece ca s-a redus munca la negru. Aceasta infloreste pe zi ce trece, desi declarativ aveti impresia ca inspectia muncii depisteaza permanent munca la negru. Oricine are tangenta cu lucratori din constructii, confectii, comert, etc. poate afla ca majoritatea celor implicati in aceste activitati muncesc la negru sau primesc numai salariul mediu pe economie, rareori peste si atunci putin peste, numai la plic, nu si pe statul de plata care se aduce la ITM.

Personal cunosc impozitele si taxele aberante platite de angajatori si nu sunt fan al acestui gen de taxare. Daca lucratorii impreuna cu angajatorii si sindicatele nu vor face front comun nu se va putea trece peste acest adevarat flagel, al muncii la negru.

Rolul ministerului este sa aplice o politica coerenta in domeniu. Aveti asa ceva ? Eu unul nu am bagat de seama pana acuma.

Accidentele de munca per total, la nivel de tara, se reduc nesemnificativ, de la an la an (pentru ca nu se raporteaza toate evenimentele produse) dar gravitatea lor este in crestere. Renuntati la statistici comuniste, numerale. Analizati in profunzime orice eveniment produs ca sa puteti actiona in cunostinta de cauza.

Domnilor guvernati ! A sosit momentul (nu pierdeti si ultimul tren) sa analizati cu responsabiliate, cu profesionalismul de care dispuneti (nu este o rusine sa apelati si la niste adevarati profesionisti, chiar daca se apropie de 70 de ani) cauzele insuccesului permanent (in curand chiar al prabusirii) al meseriei (sa stiti ca este, ca doar ati catalogat-o in CAEN) de inspector de securitate si sanatate in munca.

Organizati concursuri adevarate la nivelul inspectiei muncii si a inspectoratelor teritoriale de munca, pentru a depista adevarati profesionisti. Instituiti respectul fata de lege. Reanalizati toata legislatia de profil si renuntati la ideile paguboase (cu iz pronuntat politic) din aceasta. Faceti o legislatie cu adevarat europeana ca doar acuma suntem membrii recunoscuti oficial ai UE. Depolitizati inspectia muncii si inspectoratele teritoriale de munca.

De bani nu este cazul sa va agitati, sunt destui bani, salariile sunt mult peste media cu care sunt platiti alti bugetari ai statului (de exemplu: profesorii. personalul sanitar).

Pentru urmasii victimelor ! Actionati prin instantele civile pentru aflarea vinovatilor. Apelati la expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. Cereti despagubiri materiale si morale vinovatilor. Implicati si inspectorii statului, ca si ei au responsabilitati. Nu fiti dezamagiti de justitie. Trebuie sa se puna si lucrurile astea candva la punct. Va mai dura ceva timp.

UE ma auzi ? Fa si tu ceva pentru marea masa a lucratorilor din tara mea. Fa-ti simtita prezenta. Trimite inspectiile tale specializate, nu in vizita, ci sa scarmene putin pielea guvernantilor nostri. Poate se hotarasc sa ia taurul de coarne.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: