Girofarul politicii romanesti

Ce legatura este intre politica si girofar ? Pai este campanie electorala si toata lumea isi da cu parerea. Girofarul este un antemergator. Il are in dotare: politia, procuratura, salvarea, presedintia, pompierii, politicienii, gabaritul depasit. Fiecare cu semnificatia sa.

Ma opresc la girofarul politic. Presedintele nostru cand a declarat ca va fi un presedinte jucator s-a referit (presupun) la influentarea politica, la administarea tarii, la relationarea pe picior de egalitate cu tari din UE si din lume. Sa ma fi inselat ? Nu am prea multe lucru favorabile de mentionat.

In cei 4 ani de mandat domnul presedinte s-a lansat intr-o serie de atacuri la politicieni, la guvern, la justitie, la sindicate, la sanatate, la educatie, etc., la aproape tot ce misca in tara asta. Si in miscarea bisericeasca s-a bagat, este adevarat ca mai timid, dar oricum timpul nu este trecut.

Pentru ca titlul se refera de fapt la domnul presedinte, trebuie sa recunosc ca nu ma numar printre admiratorii domniei sale.

Mi-am propus sa mentionez cateva, din ultimile „gafe” (desi multe dintre acestea, pot fi categorisite drept limbaj suburban, care nu-i face cinste unui sef de stat) ale domniei sale, unele dupa parerea mea cu iz penal sau cel putin civil:

Inceputul campaniei electorale, ii face impresia unui blat politic intre diferite partide (nu uita totusi sa sublinieze – ca in liga lui Mitica). Probabil ar prefera ca politicienii sa sara unul la gatul celuilalt.

Curtea Constitutionala este o pavaza de nadejde pentru infractori parlamentari. Daca nu ar avea imunitate in fata justitiei, ar mai indrazni astfel de afirmatii ? Dar de fapt de ce nu s-ar pune procesele pe rol si dupa ce va inceta „onoarea de presedinte” sa sufere eventual si rigorile legii ? Cam cati ani de temnita ar avea de facut ? Sau poate are dreptate si atunci dovedindu-se spusele domniei sale, cei vinovati ar ispasi ? 

Iliescu este un specialist in lovituri de stat. Fara a-l iubi pe domnul Iliescu, ma intreb ce s-ar fi intamplat in anii ’90, cu mineriade, cu lupte de strada intre romani de etnii diferite, cu lupte fara menajamente, pe fata, intre partidele politice, daca domnul Basescu ar fi fost presedinte.

Astfel de declaratii politice, in campanie electorala, cand presedintele trebuie sa fie echidistant, observator, garant al constitutiei, mai mult ca in alte situatii, fac bine vietii politice ? Dupa parerea mea NU. Te intrebi ce rost mai are sa participi la alegeri, sa-ti dai votul, daca primul om al tarii gandeste astfel.

Nici raspunsurile celor vizati de declaratiile presedintelui, nu sunt mai ortodoxe. Dar de ce ar fi ? Ce rost ar mai avea bunul simt ? Si totusi, raspunsurile la adresa presedintelui, de genul celor de mai jos, nu-i onoreaza pe cei care le spun si unele din acestea au si ele iz penal sau macar civil:

Presedintele aplica proceduri bolsevice, comuniste. Trist ca in anul 2008 mai pomenim de bolsevism pentru a eticheta o politica care s-a dovedit falimentara.

Presedintele penal Traian Mihaileanu.  Daca s-ar fi instrumentat si judecat dosarul flota, dosarul casa din Mihaileanu, ar mai fi fost de actualitate ? Sigur nu. Atunci este necesara imunitatea pentru parlamentari si pentru presedinte ? Poate nu. Amintesc ca bravul Goian a fost suspendat imediat, de catre comisia de disciplina, 2 etape, pentru declaratii sportive pe care nu le-a putut dovedi. Si ce daca au fost si alte interese ? La noi se practica.

Presedintele este cea mai toxica persoana politica.  Cerintele minime de securitate si sanatate pentru expunerea lucratorilor la mediul chimic, toxic, nu mentioneaza politicianul drept substanta toxica. Poate ar fi trebuit ? Cine sesizeaza UE ?

Presedintele utilizeaza un limbaj marinaresc, dar de neam prost. Sa fie adevarat ? Dar ce vina au marinarii (cei putini care au mai ramas dupa „maritarea Flotei”) ? Daca in vocabularul propriu al marinarilor expresiile de genul celor utilizate de domnul presedinte sunt obligatorii ?

Presedintele face declaratii politice care frizeaza nesimtirea. Sa fie adevarat sau este destul de mult spus ?

Basescu are obsesii maladive. Asa o fi, dar sa-i prevezi un viitor ca al defunctului Ceausescu mi se pare totusi prea deplasat. Poate comparatia cu Ceausescu il face mandru pe domnul presedinte ? Sper sa ma insel. Ar avea prea multe inca de „realizat” si anul de mandat care i-a mai ramas nu i-ar ajunge.

Presedintele este prizonierul mediilor nocive pe care le frecventeaza. Care sunt aceste medii ? Cine le-a dovedit si le-a condamnat ? Sa le stim si noi cetatenii de rand.

Basescu face apologia expresiilor sale utilizate la limita vulgarului. Am auzit de apologia fricii, a groazei, a terorii. Sa se compare cu lipsa de bun simt ? Greu de crezut.

Domnul presedinte dovedeste ca arma sa principala nu este cunoasterea, faptele, ci vorbele. O declaratie cat de cat politica, sobra, dar total ineficienta in cazul unui „limbaj” de campanie electorala, care se practica la noi.

Betia puterii te face cocos, maimuta si la final porc.  Falnic, elegant, dur. Asa sa fie ?

Nu pot incheia fara a aminti si unele „alintari” de presa si din partea adversarilor sai politici, la adresa domnului presedinte Basescu:

-campionul insultelor adresate ziaristilor, torpilatul de serviciu al presei, smecherie de birt,

-dresorul de papagali politici, nodul gordian al anticipatelor, cainele de paza al democratiei, facatorul de poduri politice,

-terorist sau justitiar, teroristul nr.1, spaima soselelor, cutremur politic neintrerupt,

-Zeus, Mesia, Arhanghelul, Basputin, voievodul, sultanel, carmaciul, marele inchizitor, razboinicul (elogii aduse conducatorului iubit),

-buldogul, leul junglei, rechin (tot un fel de elogii),

-procurorul Traian si magistratul Base,

-seful de sala al lui Putin.

Suntem in campanie electorala. Si ce daca ? Avem speranta pentru un trai mai bun al cetateanului ? Avem figuri noi care se „lupta” sa puie mana pe ciolan ? Se dezbat programe realiste ? Nu mi se pare sau daca nu ma uit decat in treacat la „dezbateri” nu stiu si pierd tocmai ce este mai important ?

Indemn: sa ne casam sentimentele politice (pentru cei care eventual le au; eu nu am) si sa alegem (dar daca uit iarasi sa ma duc la vot ? ) ce este cu adevarat util cetateanului (dar el, cetateanul, stie ce ii este util ? ). Sa eliminam impostorii, ipocritii, gargaragii, si fariseii politici.

Avem date suficiente ? Eu zic ca Da.

Si daca la final de lupta politica reauzim tot eternul batjocoritor: Ha, ha, ha…..sa traiti bine ?!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: