Mimand fotbalul

Sportul atat de indragit la romani are milioane de adepti, milioane de suporteri adevarati, zeci de huligani, sute de conducatori de cluburi, federatie si liga profesionista, zeci de „patroni”, o multime de papagali comentatori si scriitori despre fotbal. Ca peste tot, exceptiile intaresc regula.

Nu are rost sa facem comparatii cu fotbalul jucat in Anglia, Spania, Italia si chiar Germania. Acolo sunt cluburi puternice, echipe cu profesionisti adevarati, investitori puternici, conducatori care nu se manjesc cu declaratii de cacao, comentatori si redactori cu priza la public, care nu repeta ca papagalul „vorbele de duh” ale unor corifei fotbalistici, iar la final trag concluzii care nu au nicio legatura cu ce a spus intervievatul. Profesionismul celor implicati in fotbal transpira prin toti porii.

La noi avem parte de barfe, smenuri, susanele. Nu se vorbeste decat de arbitrii corupti, fotbalisti hoti, conducatori care umbla cu aranjamente, antrenori care „trag” cu adversarul. Apar peste tot imagini cu sacose de bani care se plimba prin portbagaje, poze cu amici de pahar care „aranjeaza” ceva, imagini cu fotbalisti care jura ca nu fac blaturi.

Decalaratiile din fotbalul nostru, preluate imediat de presa, depasesc limitele celui mai scazut bun simt. Adversarii sunt toti hoti, corupti, aranjori, trisori, etc. , numai declarantul este cinstit, demn si bine intentionat.

Rezultatul acestei balacareli fotbalistice continui ? Lipsa rezultatelor pe plan international, campionat intern submediocru, in campionatul intern „joaca” fotbalisti romani si straini de mana a 2-a si „antreneaza” multi profesionisti indoielnici, sume fantasmagorice se platesc pe transferul „talentelor” inchipuite, care nu dau randament nici macar in campionatul intern. Adevaratii fotbalisti apar tot mai rar, meciurile cu adevarat spectaculoase sunt tot mai rare, „suporteri” fanatici care se bat cu bate, lanturi, pietre, brichete, maruntis, umplu tot mai des imaginile televizoarelor. Profesionisti adevarati, fotbalisti, antrenori si conducatori sunt pasari rare, ii numeri pe degetele de la o mana.

Castigurile din fotbal sunt enorme, iar impozitele platite sunt minime. Alo DNA, mai sunteti cu noi ? „Investitorii” rar se preocupa de infrastructura, de copii, juniori si tineret. Milogeala la stat pentru bani de investitii mi se pare de prost gust, atunci cand acesti samsari se bat cu pumnul in piept, cat de puternici sunt ei.

Putem face ceva ? Sa incepem cu telecomanda, sa renuntam la prezenta noastra pe stadion la meciurile indoielnice, sa nu mai cersim semnatura olografa a unor profitori sau simulanti care distrug fotbalul romanesc, sa nu mai cumparam fituicile care papagaliceste insereaza declaratii infantile, sa nu mai prezentam masinile, fitele, frizurile si toalele „fotbalistilor”, sa-i izolam pe „fanatici” si sa-i scoatem din stadion, sa nu mai acceptam ca din taxele si impozitele locale (platite de catre noi) sa se sponsorizeze echipe de fotbal. 

Este nevoie de o revolutie in fotbal. Exemple avem, Anglia, unde in anii ’80, situatia o luase razna, mai rau ca la noi. Sa nu ajungem acolo.

Avem legi si regulamente ? Da. Avem cine sa le aplice ? Da. Se aplica ? Nu. !1??

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: