Forta de munca

Subiectul a inceput sa preocupe de ceva timp pe maimarii nostrii conducatori – vasnici politicieni, care 3 ani din patru fac glagoria alegerilor si un an se vaita ca nu sunt ajutati de institutiile statului (ca si cum nu tot ei le-ar fi creat si „populat” cu rude, prieteni si amici politici) sa-si realizeze magnificile proiecte (care proiecte ?). Nu cred ca de dragul omului simplu a inceput agitatia, ci pur si simplu din cauza diminuarii profitului in firmele pe care le patroneaza alesii nostrii, din lipsa fortei de munca calificate si de ce nu, a disparitiei cu desavarsire a meseriasilor adevarati. 

Iata o statistica publica – 10,3 milioane total forta de munca activa, la nivelul tarii, din care: 5,1 milioane salariati; 1,8 milioane care isi duc traiul din ce obtin in gospodaria proprie; 1, 3 milioane care nu au niciun venit (oare cum se descurca in viziune celor care au facut statistica ? daca sunt someri, de ce nu se regasesc in „inventarul” somerilor ?).

Raman cca. 2,1 milioane de cetateni apti de munca care nu se regasesc in satatistici. Ce reprezinta ei ? Bogatasi care nu au nevoie de venituri/ castiguri oneste ? Tigani (sau rromi) care nu au obisnuinta muncii cinstite (fara a ma referi aici, la exceptiile din cadrul acestei etnii, de altfel remarcabile) ? Cersetori neinventariati de care ne lovim la tot pasul ? Comunitati intregi de infirmi, izolati de societate la margini de tara, care apar aleatoriu in randul lumii civilizate (exemplu un slabanog tragand un carut cu un infirm asezat pe el, care canta ragusit melodii bisericesti) ?

Ministrul muncii se lauda ca sunt 8 milioane de asistati sociali (asa reiese din statistica „pomenilor”, care inventariaza de fapt cum statul ia de la noi toti, prin taxe si impozite si da la niste amarati). Trist, dar adevarat. Sumbru. Necinstit. Pagubos pentru cei care muncesc cinstit.

Ministrul de finante viseaza noi taxe si impozite, pe care le mascheaza din ce in ce mai inabil. Explicatiile pe care le da sunt hilare, nici copii de clasa a 10 – cea nu le mai cred. Analistii economico-financiari pro taxe sunt vedetele actualei guvernari. Ceilalti, analistii contra sunt pe statul de plata al opozitiei.

Vin alegerile. Partidele se intrec in promisiuni si „programe”. Oare cine ii mai crede ?

Forta de munca adusa legal, din afara, este scumpa, chiar daca vine din tari precum China, India, Pakistan, Sudan, Irak. Samsarii de muncitori straini infloresc, veniturile lor se inmultesc in progresie geometrica. Patronii locali „apeleaza” la acesti samsari si „platesc” la negru munca acestor amarati. Inspectoratele teritoriale de munca nu vad, nu aud, nu-i intereseaza.

Realitatea este cruda. Forta de munca calificata lipseste din Romania. Dar de ce ? Cine poarta vina ? Guvernarile de toate orientarile politice s-au intrecut in reorganizari de intreprinderi, in inchideri de fabrici/ mine/ ias-uri, in privatizari considerate de succes, care astazi ne ies pe nas, noua cetatenilor simpli ai acestei tari.

Exista politici sociale, economice coerente (pact national, cum ii place presedintelui nostru sa le numeasca) ? Exista o strategie nationala, pentru readucerea acasa a muncitorilor plecati pe alte meleaguri ? Nu ma refer aici la „plimbarile” ministeriabililor prin Italia si Spania, ca sa-i momeasca pe cei plecati, cu promisiuni mincinoase ? Exista un pact national pentru cresterea reala a nivelului de trai al cetatenilor (nu ma refer aici la „amaratele” carti albe/ negre/ verzi, etc. care se plimba prin randul credulilor) ?

Vorbim de strategii. Ne aburim singuri. Coerenta lipseste cu desavarsire, in aproape toate directiile economice si sociale. Legislatia muncii si legislatia sociala sunt depasite, de multe ori chiar in contradictie cu legislatia europeana, chiar daca ministrii nostrii sustin contrariul.

Un singur lucru este clar – ciolaniada continua, se intensifica si ajunge pe noi culmi de progres. Dar pana cand ? Grevele se inmultesc, semn ca lucratorii nu se mai multumesc cu putin, spre spaima „investitorilor” care au venit in tara stiind ca la noi forta de munca este ieftina si bine pregatita profesional. Era odata bine pregatita profesional.

Putem face ceva ? Eu cred ca trebuie plecat de la un invatamant performant, o munca cinstita, o plata corecta, o pensie decenta. Se poate ? Vom vedea.

Reclame

Un răspuns to “Forta de munca”

  1. Cristian Banu Says:

    Cei 8 milioane sunt o cifră populistă. Ea include vreo 4 milioane de copii care primesc 34 de lei pe lună, o sumă absolut derizorie, pe care fie o măresc, fie o desfiinţează pur şi simplu.

    Forţa de muncă ieftină se datorează agriculturii de subzistenţă, muncitorii completându-şi veniturile ba cu o roşie, un castravete, ba cu un porc, miel „de la ţară”. Pe măsură ce aceasta va dispărea, vor creşte şi pretenţiile salariale, fiindcă, să fim serioşi, nimeni nu poate trăi decent cu 500 de lei/lună, când numai întreţinerea „la bloc” ajunge spre 500-600 lei în lunile de iarnă la un apartament de 3 camere.

    Forţa de muncă calificată lipseşte fiindcă munca s-a devalorizat. Personal, sesizez o preocupare din ce mai mare din partea firmelor către îmbunătăţirea condiţiilor de muncă (este adevărat şi datorită faptului că organele de control încep să-şi facă mai atent datoria). Paradoxal este că muncitorii nu apreciază condiţiile de muncă, preferând „sporuri” în locul acestora. Pentru 50 de lei în plus la leafă ca „spor de periculozitate”, preferă riscurile îmbolnăvirilor profesionale, decât să lucreze în condiţii de „farmacie”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: