Pacaleala la romani

Un alt sport, devenit national, face furori in tara – pacaleala. Il intalnim in politica, in societate, in economie, in piata de zarzavaturi, in concedii organizate prin firme ale clientilor politici, in vama, in magazine, la coltul strazii, in emisiuni tv. Complementar cu celalalt sportul national -furatul caciulii la romani, are tot mai multi antrenori (cei ajunsi tot mai bogati pe spinarea celor multi) si foarte multi practicanti -cetatenii Romaniei.

Zilnic aflam de noi tepe, ale caror urmari se rasfrang asupra omului simplu, credul, impacat cu soarta si incapabil sa se lupte cu profitorii.

De foarte multa vreme nu am mai urmarit o emisiune – dezbatere la TVR, mai mult de 10-15 minute. In ultimul timp am trecut cu telecomanda destul de des peste emisiunea lui Liviu Mihaiu, la care sunt prezenti, pe diverse teme (de regula, de interes public), adevarati specialisti, politicieni (de regula dintre cei care au totusi ceva de spus), sefi de institutii publice (de regula, pe langa subiect, mai mereu; poate din cauza implicarii lor politice evidente), sindicalisti (instruiti pentru domeniul lor de lupta sindicala), analisti (multi dintre ei, pe felie cu subiectul), aceeasi simpatizanti politici declarati ai guvernului si respectiv ai presedintelui si multi bagatori de seama (masa aceea ascultatoare, care de regula este in stare de somnolenta).

Aseara se dezbatea scandalul supermarket-urilor.

Politicienii, ca de obicei, o tineau pe a lor (totul este in regula, nivelul de trai creste, preturile sunt cele mai mici, institutiile statului isi fac datoria, etc.; cetateanul este multumit ?!).  

Sindicalistii desi vin cu date concrete (evident sunt alaturi de producatori) nu sunt prea convingatori, deoarece posibilitatile lor de exprimare economica sunt destul de limitate (aici stau mai prost). Producatorii dau toata vina pe marii comercianti.

Specialistii, de aceasta data pe felie, combat cu situatii paralele din UE, sunt stapani pe comentariile lor, nu tin partea nimanui. Economia este crezul lor, impreuna cu necesitatea ca cetateanul sa cunoasca adevarul. Intrerupti fiind, de catre „specialisti” si/ sau politicieni, ori de cate ori incercau sa explice mai pe larg, despre cum sta treaba, specialistii nu au apucat sa spuna tot ce stiu. Pacat.

Moderatorul nu a intervenit decat ca sa-i atate pe participanti. Bravo lui, mi-a placut atitudinea.

Reprezentantii institutiilor statului, bine platiti de la buget nu au nimic de zis, ca de obicei. Tot timpul ei cerceteaza, nu pot comenta pana nu se iau hotarari. Toata ziua dau amenzi (simbolice, de le rad in nas toti cei carora li se adreseaza). Nu cunosc date certe din UE (sau tocmai pentru ca le cunosc, ezita sa aiba pareri). Oare de ce mai exista astfel de institutii ?

Simpatizantii politici sunt cei care bat apa in piua. O tin pe aceeasi directie: asa-i in capitalism, unii pierd, altii castiga. Daca s-ar declara oficial membrii ai unui partid, atunci le-as intelege prestatia obedienta. Ramanand doar „simpatizanti”, intrebarea care se pune este: cine ii plateste ? De altfel unul dintre sindicalisti ii zicea unui „simpatizant”, ca el nu are stire de vreun loby dezinteresat, facut de cineva, in Romania ultimilor 18 ani.

Masa amorfa de ascultatori a ramas ca in tren. Concluzia disputei: nu conteaza cine se imbogateste mai tare (comerciantul sau producatorul), sindicalistii trebuie sa-si ia partea, iar cetateanul este cel care se va cauta adanc in buzunare, in continuare.

Eu am ramas si cu o nelamurire: ce rost aveau specialistii adevarati prezenti in emisiune ? De ce se mai pregatesc acestia, de ce se cheltuie bani in continuare pentru pregatirea lor, daca tot nu-i baga nimeni in seama ? Nu le-o fi zis nimeni, ca degeaba sunt specialisti adevarati daca nu sunt si inregimentati politic (ca asa-i moda pe la noi) ? Sau vor sa ramana doar specialisti adevarati ? Frumos, decent, dar la ce le-ar folosi in Romania ? Tine de foame ? Poate cred inca in menirea specialistului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: