Institutia discriminarii – un moft

Dupa ce muncesti o viata intreaga, te astepti ca la pensie sa duci un trai decent, sa nu te mai zbati ca pestele pe uscat.

Dupa 1989 cand toata lumea se astepta ca cetateanul sa apara nu numai declarativ in atentia politicienilor, au aparut ca simboluri ale democratiei tot felul de institutii publice care au rol tocmai de a ajuta cetateanul in lupta sa cu sistemul birocratic, cu coruptia, cu nesimtirea celor pusi sa te apere pe tine ca simplu cetatean.

Dupa primirea in UE era normal ca aceste institutii noi in Romania sa se alinieze la conceptele suratelor lor din tarile cu vechime in democratie.

Una din aceste institutii infiintate la noi este si Consiliul national pentru combaterea discriminarii, care are drept obiect de activitate analizarea tuturor cazurilor de discriminare cu care au fost sesizati de catre cetateni, in toate domeniile (economic, social, politic, etnic, religios, etc.).

Am sesizat acest organism deoarece m-am considerat discriminat, prin modul de recalculare al pensiei, cand am fost „furat” datorita unei legi anapoda, la calculul punctajului la pensie, prin disparitia din legea noua a punctajului suplimentar acordat pentru anii lucrati efectiv in grupa I si II de munca. Este vorba despre acelasi motiv care i-a scos in strada pe pensionarii de la Galati, unde ministrul actual al muncii a fost ciufulit cu asprime si nevoit fiind a facut promisiuni pe care ulterior nu le-a respectat. Probabil ca restul de cca. 1,5 milioane de pensionari care au fost pacaliti la recalcularea pensiei prin acelasi scenariu, nu s-au prins sau le este lehamite de acesti politicieni mincinosi.

Ma lupt cu sistemul de aproape 3 ani, incepand cu casa locala de pensii, casa judeteana de pensii, casa nationala de pensii, ministerul muncii, avocatul poporului, consiliul pentru combaterea discriminarii. Am ales calea petitiilor, deoarece calea juridica este nascuta moarta de la inceput, atata timp cat se judeca doar pe legi existente, facute de dragul de a raporta la Bruxelles ca s-a indeplinit un domeniu sau altul de negociere. Am primit raspunsuri multiple, care mai de care mai abracadabrante, mai sofisticate, mai mult sau mai putin alambicate. In principiu multi imi dau dreptate, dar ce sa-i faci, asa este legea, proasta-buna, asa e ea.

Stiind ca daca dau in judecata institutia, nu mai pot apela la Comisia de petitii a UE (este o conditie de a nu fi proces pe rol ca sa ti se accepte la comisie, o petitie), acest consiliu al combaterii discriminarii, a amanat cca. 1,6 ani sa-mi dea raspuns la petitia formulata de mine inca din octombrie 2006, desi are obligatia legala sa raspunda in maximum 3 luni.

Prin decizia consiliului director, se caseaza dosarul meu, desi in preambulul deciziei (pe 12 pagini format A4) practic mi se da dreptate punct cu punct, in toate motivele de discriminare semnalate de catre mine. Se invoca tot felul de hotarari ale Curtii Constitutionale, prevederi legale ulterioare modificarii legii pensiilor, chiar unele hotarari ale unor instante europene, care zic cam acelasi lucru: daca nu exista bani, de unde sa-ti mai dam si tie, chiar daca ai dreptate (ca si cum camarila politica de la putere nu ar avea si sarcina de a face ceva, ca sa adune bani, nu pentru ei, pentru cetateni). Nu se uita nici motivari de genul – cele semnalate de dvs. sunt in lucru la ministerul muncii, dar sa vezi ca nu stim daca se vor reglementa vreodata. 

In final, concluzia: daca nu-ti convine poti sa ne dai si in judecata, in contencios administrativ. Adica, desi noi stim ca n-o s-o faci, totusi iti dam aceasta posibilitate.

Ca sa vezi operativitate/ rapiditate in deciziile CNCD: memoriu facut de catre mine in data de 20.10.2006 (intre timp am revenit de 4 ori), hotararea consiliului director s-a luat in data de 05.11.2007, adresa de inaintare catre mine a fost facuta in data de 28.02.2008, am primit documentul in data de 13.03. 2008.

Hilar este ca legea zice sa-mi comunice hotararea in termen de 15 zile de la adoptare ei in consiliul director si poate fi atacata in justitie in 15 zile, altfel ramane titlu executoriu. Cu alte cuvinte, degeaba ne dai in judeata, ca nu ai respectat termenul de 15 zile, de cand am dat noi hotararea.

Asa lucreaza institutiile statului, conduse de politicienii nostrii scumpi si dragi.

A nu se uita ca functionarimea si sefii lor sunt bugetari, sunt platiti cu salarii grase din taxele si impozitele platite de noi, fraierii de contribuabili.

Le voi face insa o alta surpriza, voi apela la Comisia de petitii a UE, nu de altceva, dar ca sa pot face comparatie intre ce zic ai nostrii, fata de ce zic ai lor. Fac bine, fac rau ? Mai conteaza ?    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: