Ursitoarele

Duminica dimineata la ora 8, pe tvr 2, este o emisiune a lui Paul Soloc (trecut in umbra dupa 1989, ca pedeapsa pentru citirea de osanale aduse conducatorilor iubiti), care rememoreaza vechi traditii populare, pentru a pune stavila in calea uitarii obiceiurilor noastre populare stravechi.

Astazi, cele 3 ursitoare traditionale romanesti imbaiau in lapte proaspat muls o fetita, urandu-i in viers molcom, cate cele, pentru viitor. Pruncul sedea linistit, dand din picioruse, atent la glasul duios, ca si cand ar fi priceput ce i se prevesteste, acceptand calm viitorul.

Era o adevarata sarbatoare in sat, la care participau copii de varste diferite (chiar cei care nu stiau inca sa spuna multumesc, dupa cum comenta reporterul), care mestecau turta facuta pe plita stramoseasca si beau o cana cu lapte, cinstind astfel ursita.  

Tabloul idilic il avea in fundal pe Marele Brancusi cu a lui coloana a infinitului.

Nasterea pruncilor si cinstirea evenimentului cum se cuvine, prin participarea intregului sat, grija fata de copii nou nascuti, nu poate decat sa asigure sanatatea acestui popor.

Sa traim si sa ne bucuram. Sa fim mandrii ca traditia populara se pastreaza. Sa nu ne uitam obiceiurile si stramosii niciodata. Prin asa ceva, sigur ne facem cunoscuti in lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: