Daune pentru infractori

Am citit astazi cu stupoare, ca justitia noastra „oarba” a aprobat daune materiale in suma de „doar” 10.ooo euro (se pretinsese 4 milioane de euro) pentru miron cosma, deoarece ulterior s-a anulat decretul de amnistie, semnat initial de Ion Iliescu.

Sa fie vorba de drepturile omului ? Sa fie vorba de „mascarea” adevaratilor vinovati si doar de sacrificarea unor executanti ? Ce interese obscure sunt in joc ?

Nu stiu daca miron cosma a fost „ganditorul” mineriadelor. Nu stiu daca a profitat atunci, ulterior sau in prezent, de actiunile sale. Cert este ca i-a condus pe mineri la revolta impotriva statului democratic. A creat dezordine si a produs daune materiale si daune morale multor cetateni ai acestei tari.

Nu pot uita figurile triste, obosite si imbatranite inainte de vreme ale minerilor, dusi cu autobuzul, in trecere prin oras, spre capitala. Nu pot uita defilarea minerilor in straie jegoase si rupte („inarmati” cu bate si topoare, din recuzita proprie, de miner si nu numai), prin oras, in asteptarea „intelegerii de la Cozia”.

Tratamentul aplicat lui miron cosma a fost adecvat pentru un infractor (dovedit de justitie si condamnat). Ca a tacut si nu a spus tot ce stie este problema lui. De ce a tacut ? Ce ascunde ? Ce promisiuni i s-au facut si acuma nu se mai respecta ?

Intrebarile pot continua. Raspunsurile nu stiu cand le vom afla, daca le vom afla cumva.

La pronuntarea sentintei imi amintesc ca i s-au interzis si niste drepturi civile. In prezent aud ca vrea sa-si faca partid, ca „agita” (cam fara succes) minerii prin Valea Jiului.

De ce i se face propaganda de catre presa, prin abordarea subiectului miron cosma ? La noi infractorii sunt mediatizati intens, iar copii geniali sunt complet neglijati sau arareori cunoscuti, eventual dupa ce au aparut pe prima pagina in presa internationala. 

Cum poate un infractor, din inchisoare, sa-si stranga o avere considerabila ? Cum poate sa-si „traga” iubita (si cu mult mai tanara), tot de dincolo de zabrele ?

La ce daune materiale poate avea dreptul un infractor ? De ce sa contribui eu, ca cetatean simplu, la plata acestora ? Sa plateasca cei care l-au asmutit impotriva ordinii de drept. Nu sunt dovediti acestia sau nu exista ei, cu adevarat ? Inseamna ca avem o mare problema.

Si ce daca ameninta miron cosma cu instantele europene. As putea fi de acord cu o sentinta defavorabila a Curtii europene a drepturilor omului impotriva statului roman, daca in decurs de 6 luni ar trebui sa se recupereze de catre stat pagubele, de la adevaratii vinovati, de producerea mineriadelor.

 De ce sa nu aiba dreptul la daune materiale (platite insa de miron cosma si/ sau de alti vinovati, dovediti de justitie), cetatenii batuti de mineri, precum si institutiile statului care au suferit pagube materiale in urma distrugerilor aplicate de mineri ? 

De ce nu facem front comun impotriva unor astfel de situatii ? Este posibil sa procedam legal si democratic ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: