Retrocedarile, despagubirile, daunele morale

Am asistat la circul condamnarii comunismului, initiat de catre presedinte. Ca este necesara o analiza corecta si coerenta a perioadei comuniste, sunt de acord. Ca sunt necesare reparatii morale pentru cei care au suferit cu adevarat nedreptati, ca urmare a perioadei comuniste, sunt de acord. Nu pot pricepe insa, de ce acest gen de analize trebuie sa aiba o tenta politica evidenta, in favoarea unor „beneficiari” ai zilelor noastre, ca parada politica zilnica, pentru deturnarea atentiei de la adevaratele probleme ale tranzitiei acesteia care nu se mai termina si care incepe sa se pozitioneze dincolo de luminita de la capatul tunelului.

Circul retrocedarilor a atins culmi de nebanuit. Se retrocedeaza tot (scoli, gradinite, spitale, paduri, case memoriale, palate, paduri, pamanturi, etc.), cel putin declarativ. Tribunalele sunt sufocate de procese. Mafia cumparatorilor drepturilor unor batranei care nu mai pot sa se lupte prin tribunale este in floare. Mafia padurilor nu mai cunoaste granite. Sentintele judecatoresti sunt tot mai atacabile. Se ajunge in final pe la Curtea drepturilor omului, unde invariabil statul (adica noi toti cetatenii acestei tari, platitori de impozite) este bun de plata.  Sunt de acord cu retrocedarile corecte, cu apararea dreptului de proprietate. Nu pot sa pricep de ce noi toti sa platim. De ce judecatorii care astazi judeca stramb sa nu plateasca, separat ? De ce procurorii care instrumenteaza cauzele gresit, sa nu plateasca si ei separat ? Doar si judecatorii si procurorii au salarii barosane. De ce fostii bosi comunisti, destui inca in viata, cu pensii grase de la stat, sa nu plateasca si ei separat, pentru nedreptatile facute de statul pe care l-au creat si slujit ?

Ar mai fi ceva: ca sa retrocedezi, nu este normal sa pui intai si ceva in loc ? Ma refer aici la scoli, spitale, gradinite, sali de sport, sedii ale institutiilor publice, etc.

Oricum, in afara retrocedarilor in natura, celelalte modalitati (actiuni, facilitati la cumparare, etc.) par falimentare.

Statul roman (adica noi toti contribuabilii) plateste daune morale, plateste pensii suplimentare pentru deportati, pentru revolutionari si pentru alte categorii defavorizate de fostul regim. Acestia au dreptul sa beneficieze de aceste facilitati. Dar de ce sa nu-i stim nominal pe cei care i-au napastuit ? De ce sa nu contribuie profitorii din trecut cu cota parte distincta, la toate aceste costuri suplimentare ?

Multi dintre vechii profitori sunt astazi membrii de frunte prin partide si ne predau zilnic, lectii de igiena politica. Unii s-au fofilat prin administratia publica centrala si mai ales in cea locala, de unde dirijeaza fonduri europene, impart pamanturile retrocedate, etc. Altii si-au construit prin afaceri cu statul imperii economice si financiare, au proprietati nenumarate, s-au spalat de toate relele. Destui sunt si cei care se erijeaza in revolutionari.

Prin taxe si impozite, platim noi toti cetatenii, la fel. De ce ?

Vecinii nostrii cum s-or fi descurcat ? Ei nu ajung la instantele europene decat foarte rar. Astfel de analize nu ar fi importante pentru cetateanul roman ? Statistic, cat platim fiecare din buzunarul propriu pentru nedreptati facute de altii ?

Doresc prea mult ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: