Festivismul duce la noi inegalitati

Despre pensii si pensionari s-a scris si se va mai scrie. Despre legi de pensionare speciale in favoarea unor categorii de pensionari din justitie, politie, armata, corpul diplomatic, etc. se scrie de ceva vreme si nu se intampla nimic spectaculos. Marea masa a pensionarilor se zbate din greu, „profitand” de efectele unei lege a pensiilor care creaza multe discriminari intre pensionari cu aceeasi vechime in munca, aceeasi perioada de cotizare si aceleasi sume cotizate de-alungul anilor.

Festivismul recalcularii pensiilor din 2005 a trecut. Pensionarii si-au dat seama ca au fost pacaliti inca o data, cei care au lucrat in grupe de munca fiind cei mai vitregiti. S-a incercat o „dregere” in anul 2006 prin recunoasterea partiala a lucrului in grupe de munca, dar numai pentru pensionarii care au lucrat efectiv 25 de ani in grupa I. Ca si cum cei care au lucrat numai 24 de ani in grupa I sau multi ani in grupa II-a nu au dreptul sa li se recunoasca acest lucru (ma refer aici la recunoastere in punctaj suplimentar la pensie, nu in vechime totala).

In 2007 se face iarasi valva cu acordarea unui ajutor pentru sotul supravietuitor, fara a se insista pe faptul ca se va acorda numai in baza unei cereri a pensionarului, ca se va acorda numai pentru pensionarii ramasi singuri, care au fost casatoriti minim 10 ani cu sotul decedat si numai daca au o pensie mai mica de 364 lei. Ajutorul ar fi de 110 lei pe luna. Ca nenoroc se poate considera faptul ca sotul a decedat la 61 ani, cand isi facuse deja dosarul de pensie, dar nu a mai apucat sa vada decizia de pensionare ? Sotul supravietuitor nu beneficiaza de ajutor, pentru ca decedatul nu apare in acte drept pensionar.

Ce a creat acest nou motiv de festivism ? Sunt cozi interminabile pe la casele de pensii, inghesuiala cat cuprinde, injuraturi si neliniste in randul pensionarilor. Si lucrul pe care nu l-a sesizat inca presa: crearea unei noi inegalitati intre pensionarii care au aceeasi vechime, dar care avand functii si/ sau meserii diferite, au cotizat diferit, motiv pentru care au si pensii diferite valoric. Mai explicit: un pensionar care in prezent are 400 lei pensie, va fi depasit de un pensionar care are in prezent 300 lei, acesta din urma beneficiind de ajutorul pentru sotul supravietuitor (cei 110 lei in plus pe luna).

Este corect ? Dupa parerea mea, nu. Se naste o noua inechitate.

Apar noi motive pentru contestari in instanta. Raspunsul Curtii constitutionale va fi de fiecare data cand va fi sesizata, acelasi – respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca nefondata. De fapt, prin deciziile sale, Curtea constitutionala se refera numai la prevederi din legi existente, nu la cum ar trebui sa fie facute aceste legi. Oare de ce nu se pronunta din oficiu la orice lege votata de parlament si promulgata de catre presedinte ? Acest lucru ar trebui sa fie valabil si pentru institutia Avocatul poporului.

Haosul din sistemul de pensii continua. In curand se va ajunge si la Comisia de petitii a UE, dar numai dupa ce Consiliul national pentru combaterea discriminarii va da curs miilor de sesizari primite de la pensionari si nu se va ocupa doar de „jocuri politice, de imagine” (cum este avertismentul de discriminare primit de presedinte in urma marlaniei cu care s-a referit la o ziarista).

Pentru pensionari, solutia nu este acordarea de pomeni, cu iz electoral. Este necesara o lege unitara pentru toti pensionarii, disparitia legilor speciale si a ajutoarelor preferentiale (doresc sa cred ca acestea nu au tot un substrat clientelar).

Ma intreb, cand ne va trage UE de urechi, cu legea pensiilor ? Ce or fi semnat guvernantii nostri cand s-a negociat, la aderarea la UE, capitolul pensii. Deocamdata este un subiect TABU, lucru care ma face sa ma astept la ce-i mai rau pentru pensionari. Om vedea.

Anunțuri

Un răspuns to “Festivismul duce la noi inegalitati”

  1. Yaz Okulu Says:

    does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: