Sa mai pacalim putin

Zilnic aflam despre noi metode prin care statul ne pacaleste.

Furatul caciulii la romani, devenit sport de masa, inregistreaza noi performante, pe vechile fagase, deja batatorite, dar si dezvoltandu-se pe noi directii, tot mai promitatoare (imbogatire fara limite) pentru cei care ne conduc (incotro, ramane de vazut) si tot mai pagubitoare pentru cetatean (scumpiri in lant, trai modest spre saracie, boli reaparute dupa multi ani in care s-au considerat ca si disparute, natalitate foarte scazuta, munca tot mai prost platita, festivism ieftin si demagogie cat cuprinde, etc.). Oricum totul este perfectibil, inclusiv in acest domeniu, ultimii ani demonstrand-o cu brio.

Tam tam-ul majorarii pensiilor fara precedent in actuala guvernare are multe ascunzisuri. Iata unul din acestea: raportarea valorii punctului de pensie la salariul mediu brut pe tara.

In proiectul de buget pentru 2008, s-a luat in calcul un salariu mediu brut estimat de 1.550 lei, iar conform institutului de statistica, in luna decembrie 2007 salariul mediu brut pe economie a fost de 1.730 lei. Adica, valoarea punctului de pensie nu a fost de 37,5 % din salariul mediu brut, cand s-au marit pensiile la 01 noiembrie 2007 (cum se vorbea pe la televiziunile si prin zecile de articole omagiale, ale presei aservite actualei guvernari), ci de 32 % din salariul mediu brut efectiv platit in luna decembrie 2007. De inflatie nu mai aminteste nimeni, ca doar nu o sa ne referim la nivelul de trai real.

Acelasi lucru se va intampla si cu trambitata valoare a punctului de pensie de 45 % din salariul mediu brut incepand cu ianuarie 2008, cand vor aparea datele statistice pentru luna ianuarie 2008.

Minciuna cat cuprinde. De altfel exista precedente – doar minciuna sta cu regele la masa. La fel s-a intamplat si in anul 2006 si in 2005, etc. Nici in anii urmatori nu va fi altfel, doar actualul ministru de finante ne-a lamurit cum calculeaza el bugetul. Nu este sigur nici ca un alt ministru, de alta orientare politica va „indrazni” sa renunte la „farmecul” rectificarilor de buget, de „n” ori in cursul unui an, ca doar din rectificari bugetare se inchide gura sindicatelor, cand devin prea agresive, se acopera golurile lasate de necolectarea la buget a impozitelor de la acoliti si se serveste cu pomeni clientela politica.

Cui foloseste sa ne mintim ? UE ne cunoaste deja. Noi ne cunoastem prea bine conducatorii si de regula ii amendam din 4 in 4 ani. Nu este totusi de ajuns, nu o ducem mai bine.

Cat o sa mai suportam sa fim mintiti ? Este adevarat ca unii politicieni mint mai frumos, chiar daca nu mai convingator.

Ma bantuie o alta intrebare: noi romanii chiar stim ce dorim pentru copii nostrii ? Greu de raspuns pana nu va disparea „adaptabilitatea” la eternul slogan: merge si asa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: