Festivalul in lume

Mai in fiecare zi afli despre noi evenimente care au loc pe toate meridianele lumii.

Sunt manifestari culturale traditionale specifice fiecarui popor, la care participa artisti amatori si profesionisti, voluntari, dar si cetateni simpli gura casca. Prilejul aduce turisti din lumea intreaga, din turism dezvoltandu-se mici localitati sau metropole cu milioane de locuitori. Este vorba de o politica nationala si locala coerenta, in slujba cetateanului.

Primarii sunt buni gospodari, nu clienti politici. Sumele cheltuite in campaniile electorale provin in cea mai mare parte de la sponsori (probabil si la ei acestia vor ulterior unele „afaceri” preferentiale, dar care au ceva iz legal totusi, fiind derulate la vedere), dar si din averea personala a candidatilor.

Cine nu a auzit de festivalul de la Rio, de festivalul de la Florenta, de festivalul berii germane, de festivalul costumelor populare, de festivalul sarmalelor, de festivalul carnatului, de festivalul medieval de la Sighisoara, de festivalul cavalerilor brasoveni, etc. Rolul acestora este de a pastra traditia populara, de a face din traditie un scop in sine spre binele cetateanului.  

Noi romanii suntem de prea multa vreme „beneficiarii” unui festival inedit, a unui adevarat carnaval al erorilor (ororilor) politice, a unor „balacareli” politice continui, de denigrare fara frontiere a adversarilor politici, a unui festival al grandomaniei si nesimtirii, al lipsei de respect pentru cetateanul simplu, cinstit si neimplicat politic. Ticalosi si corupti (de altfel niciodata dovediti) sunt toti cei care nu respecta vointa politica a sefului cel mare. Asistam la o violare prelungita a bunului simt de catre actorii politici. Asistam neputinciosi la esecul aproape total al oricarei incercari de reformare politica, economica, sociala, administrativa, financiara, etc.

Observam cu stoicism domnia mincinosilor atestati politic, suportam oarecum resemnati promovarea in posturi cheie a nonvalorilor (clienti politici de meserie), a unor „candidati” lipsiti de profesionalism, al caror unic „merit” este ca au fost buni negociatori atunci cand au contribuit cu bani la partid pentru ajungerea la putere a celui pe care l-au „adulat”. 

Suntem invadati de un carnaval prelungit al balcanismului pur, sustinut permanent de un dispret dambovitean caracteristic, in declaratii fara noima, ale acelorasi actori politici profesionsti. Crainici de meserie preamaresc permanent slugarnicia, batjocura si limbajul populist – demagogic, uneori sburban al celui care plateste.

Am uitat ceva ?

Unde ajungem ? Ce facem ? Stam in continuare pasivi ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: