Accidentele de munca ca subiect de analiza

Accidentele de munca incep sa devina stiri cotidiene. Nu mai impresioneaza si nu mai sperie pe nimeni. Nu mai deranjeaza pe nimeni daca sunt morti, raniti din randul muncitorilor de la locul de munca sau daca se aflau ca simpli trecatori la momentul nepotrivit, la locul blestemat (sau poate nu, avand alte interese).

Cand vezi prin presa ca in alte tari, in urma producerii unui accident de munca mortal, sindicatele declanseaza o greva la nivel national, la care participa mii de lucratori, chiar daca victima lucra la negru, incepi sa-ti pui intrebari de genul:

-ce este normalitatea, la producerea unor astfel de evenimente ?

-prin ce se deosebesc strainii de noi romanii ?

-care este atitudinea corecta a sindicatelor, intr-un stat de drept, membru al UE , in cazul producerii unor accidente de munca, in cazul muncii la negru, in cazul constatarilor repetate ca se lucreaza in conditii grele, fara echipamentele si dispozitivele de protectie necesare, la locuri de munca complet nesigure sau prea putin asigurate, prin masuri de prevenire si protectie adecvate ?

-cum reprezinta sindicatele in litigiile cu angajatorii, pe lucratorii care i-au ales sa fie purtatorii lor de cuvant ?

-cunosc cetatenii -urmasi, dreptul lor constitutional de a cere in instanta civila, despagubiri pentru victimele accidentelor de munca, de la cei vinovati de producerea acestora ?

-care este atitudinea corecta, normala, profesionista a institutiilor statului, abilitate sa gestioneze astfel de crize, datorate producerii unor accidente de munca, cu aceleasi cauze care se repeta la nesfarsit (inspectia muncii, politia, procuratura, instantele de judecata) ?

-este un caz de normalitate ca ministerul muncii sa detina o situatie clara cu lucratorii salariati permanenti, cu lucratorii sezonieri/ temporari, cu lucratorii la negru (din tara si din strainatate), plecand de la total forta de munca, raportata la populatia totala a tarii ?

-de ce la noi astfel de evenimente nefericite nu au ca final o hotarare judecatoreasca definitiva si neatacabila pe la diverse instante superioare, pana trece timpul, lumea uita si nu mai conteaza ce s-a hotarat cu adevaratii vinovati ? 

-care este valoarea reala a elementului uman, daca viata acestuia este de cele mai multe ori pusa in pericol de batalia crancena pentru castigarea unor licitatii, la preturi cat mai mici (altfel cum sa castigi licitatia la noi ?), preturi care desigur nu acopera conditii de lucru in siguranta, un salariu decent pentru lucratori si un program de lucru normal ?

Ca in cazul producerii unui accident de munca, statisticile arata ca factorul uman are un rol preponderent, ca teribilismul individual si uneori colectiv este greu controlabil, sunt lucruri perfect adevarate.

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, la sectiunea 2 – accidente de munca art. 30 lit. m defineste ca accident de munca si „accidentul suferit de personalul roman care efectueaza lucrari si servicii pe teritoriul altor tari, in baza unor contracte, conventii sau in alte conditii prevazute de lege, incheiate de persoane juridice romane cu parteneri straini, in timpul si din cauza indeplinirii indatoririlor de serviciu”.

Urmaresc periodic site-ul inspectiei muncii si site-ul ministerului muncii. In afara unor rare comunicate cu depistari de munca la negru, in tara (de altfel depistari numeric insignifiante fata de dimensiunea reala a muncii la negru), nu am gasit comunicate de presa legate de accidentele de munca (macar pentru cele grave, intens mediatizate prin presa, de cele mai multe ori fara profesionalism) nici macar pentru cele produse in tara. Ma intreb atunci, cum se respecta articolul de lege mentionat mai sus de catre cei pusi sa vegheze la respectarea legii ?

Se va produce candva, in Romania,  mult asteptata reformare a inspectiei muncii, pentru a corespunde cerintelor UE ?

Sindicatele romane vor fi candva adevaratii reprezentanti ai lucratorilor cotizanti ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: