Exploziile de gaze

Continua exploziile datorate acumularilor de gaze.

Continua prezentarea neprofesionista a „evenimentului”, doar ca senzational, fara a se incerca macar sa se aduca o lumina cat de mica in problematica. Cui foloseste o astfel de abordare ?

Desi am mai scris despre acumularile de gaze explozive si/ sau inflamabile nu am fost prea mult luat in seama.

Explozia provocata in subsolul complexului Lia Manoliu putea duce la o catastrofa, cu zeci de victime, nu numai cu pagube materiale, dupa cum amintea Octavian Belu, daca se producea cu o zi inainte.

Companiile straine care au cumparat pachetul majoritar de actiuni al Distrigaz nu cred ca nu cunosc legislatia europeana in domeniu. Am mari rezerve insa, ca cei care au negociat contractul de privatizare, din partea romana o cunosc. Daca ar fi cunoscut-o, in contractul de privatizare ar fi trebuit nominalizata macar legislatia romana in vigoare, care trebuie respectata, ar fi stabilit niste termene pentru inlocuirea traseelor vechi, ar fi stabilit clauze clare, cu responsabilitati pentru partile semnatare.

Nu am acces la anexele contractului de privatizare, dar as fi curios sa vad ce s-a convenit referitor la supravegherea in functiune a conductelor de transport gaz metan (ca doar fac obiectul privatizarii, nu ?). As dori sa vad semnatura responsabilului cu activitatea de prevenire si protectie, respectiv a reprezentantului Inspectoratului pentru situatii de urgenta, care au dat girul pentru partea privind securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor, respectiv a cetatenilor, eventual expusi la actiunea amestecului de gaze inflamabile si/ sau combustibile, pentru partea de prevenire si stingere incendii.

Nu exista asa ceva printre semnatari ? Grav, periculos, neprofesionist.

Ce-i de facut ? Sunt actiuni cuprinse in legislatia romaneasca, anterioara anului 1989. Sunt precizate destul de clar responsabilitatile agentilor economici.

Trebuiesc facute periodic masuratori de gaze la aerisirile lasate de-alungul traseului de gaz metan (tevile alea galbene, care ies din pamant si au niste gaurele la partea de sus, tevi care le vezi peste tot strambe, astupate de pamant, mascate de constructiile aparute pe domeniul public). Se recolteaza si se analizeaza cromatografic probe din puturi, special forate la adancime, in zona traseului de gaze. Conductele de transport sunt prevazute prin constructie (sau ar trebui sa fie) cu protectie catodica, etc. Nu are rost sa insir aici toate prevederile din actele normative.

Comisiile tehnice de ancheta, procuratura, pompierii, inspectia muncii trebuie sa-si spuna deschis si cu profesionalism punctul de vedere asupra acestor evenimente tragice. Presa trebuie sa prezinte corect evenimentul, cu cauze clare, cu pagube cumulate valoric, cu responsabilitati. Nu se poate ca nimeni sa nu fie responsabil de pierderea de vieti omenesti si de pagubele materiale produse. De ce sa contribuim toti (noi cetatenii platitori de taxe si impozite) la aplanarea efectelor datorate „nesimtirii” unora ?

Dupa parerea mea, democratie insemna si responsabilitate, nu numai dreptul de a face fiecare ce vrea. Este momentul sa se inteleaga acest lucru.

Ne laudam peste tot ca am transpus legislatia europeana in legislatia romana. Oare, asa sa fie ? Cine este in masura sa faca o reala corelare ? Exista o astfel de situatie in cadrul inspectiilor abilitate ale statului ? Ar trebui sa existe, dar eu unul ma indoiesc. Despre profesionalismul inspectorilor am mai scris si o sa mai scriu. Foloseste cuiva acest lucru ? Nu prea am indicii clare, ca da.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: