Limba romana si expresiile ei fara rost

Limba romana contine o serie de expresii pe care eu le consider fara rost, care arata insa un grad ridicat de resemnare, servilism si supunere, al cetateanului simplu, fata de maimarii zilei. Sunt expresii vechi, din anii de trista amintire, care s-au transmis parca si mai pregnant in perioada actuala. Probabil ca se vor mai mentine o lunga perioada de timp de acum incolo.

Nu sunt un sceptic, dar asemenea expresii ma indigneaza, le urasc si le detest in acelasi timp. Ma intreb daca exista vreo sansa ca ele sa dispara in viitor din limba romana. Iata cateva dintre aceste expresii:

asta e…..Resemnarea omului simplu pare a nu mai avea limite. 

merge si asa…..Lipsa de incredere in fortele proprii ale celui care o utilizeaza razbate totusi din neputinta (intelectuala, economica, tehnica, etc.) de a intelege progresul, indiferent din ce domeniu ar veni acesta. Nici lipsa de educatie nu este de ignorat.

ce sa-i faci……Neputinta in fata greului razbate din obida cu care este utilizata expresia. Resemnarea nu este masurata, dar se pravaleste in egala masura, peste cel care utilizeaza expresia, cat si peste cel care o inregistreaza auditiv.

noi muncim nu gandim……La inceputul anilor ’90 reprezentantii cei mai infocati ai sindicalistilor (de altfel acei vasnici reprezentanti ai vechilor simulanti din trecutul regim) strigau in gura mare lozinci de acest gen pentru a face distinctie (manevrati fiind de forte obscure) intre muncitorii cu sapa si intelectualii cu mapa. Tine tot de educatie. Cum sa faci deosebire intre munca fizica si munca intelectuala daca tratamentul social, economic si financiar este identic, daca „egalitatea” nu tinea cont decat de „performantele” in ierarhia politica a acelor vremuri (vreau eu sa cred, deja apuse) ? Ma imbat cu apa rece. Parca acuma se face altceva in afara de cam multa „galagie” pentru studii ? Pentru o anume exemplificare, putem sa facem o statistica a celor cu „carte”, vis a vis de cei cu mai putina carte sau aproape deloc, din top 300.

noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc……Desi in cele mai multe locuri de munca incepe sa se simta banul, munca prestata nu este deloc acoperitoare. Ma refer la domeniul public, la institutiile abilitate ale statului, la intreprinderile inca de stat, unde vechile metehne (cafeaua, barfa, trasul de timp, supraincarcarea schemei de personal, nepotismul, „atentiile”, mita, spaga, etc.) sunt la mare cautare. Ce este mai trist este ca tineretul este mai pornit pe capatuiala si mai avid de foloase necuvenite, decat batranii „prestatori”, cu vechi state de servicii. Probabil ca mai usoara adaptare la era informaticii ii face mai „sensibili” si mai dornici de capatuiala.

Are cineva o propunere concreta cum putem scapa de astfel de expresii ? Dar de simulantii aproape perfecti, care le practica ? Cum sa rupem raul de la radacina ? Clasa politica actuala merita increderea noastra ? Este ea capabila sa rupa raul de la radacina ? Nu prea cred. 

2 răspunsuri to “Limba romana si expresiile ei fara rost”

  1. Dya Says:

    soooper tare

  2. Dya Says:

    dar dati.ne si noua sa inlocuim expresiile cu capul pe umeri si9 multe altele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: