Filozofia evaluarii riscurilor profesionale

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 stabileste ca obligatie a angajatorilor sa evalueze riscurile profesionale existente la toate locurile de munca. Prevederea este conforma cu normele europene.

Plecand de la teoria riscurilor, am sa fac cateva „speculatii”:

-termeni aplicabili: riscuri, incertitudini, ignoranta, probabilitati,

-riscul este cuantificabil, nesiguranta nu,

-una este sa stii ca ai 50 % sanse ca ceva sa mearga prost si alta este sa nu ai habar ce sanse ai,

-conteaza sa stii ceea ce stii si cat nu sti,

-este riscanta situatia in care nu stim nici macar ce nu stim,

-ignoranta poate duce la accidente,

-in cazul riscului poti invinge intamplarea cu probabilitati, iar in cazul incertitudinii nici macar nu poti folosi probabilitati,

-uneori ignoranta poate fi cuantificabila.

Rostul acestei prezentari a filozofiei riscului am facut-o pentru a intelege complexitatea actiunii de evaluare a riscurilor profesionale. 

Pe plan european (conform unui raport al forului european care gestioneaza securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor UE, raport publicat pe site-ul inspectiei muncii) majoritatea tarilor care au adoptat prin legislatia nationala aceasta prevedere (evaluare riscuri profesionale), intampina mari greutati in implementarea acesteia, cauzate de o legislatie incompleta, ineficienta si rigida. Putem concluziona, fara a gresi prea mult, ca si la nivel european, evaluarea riscurilor profesionale este la inceput, ca se cauta noi directii pentru a se putea crea modele, general valabile (sau cat mai acoperitoare) pe ramuri de activitate. 

Romania nu face exceptie. Legislatie generala exista. S-au emis si 2 ghiduri, facute de catre inspectia muncii respectiv INCDPM, care incearca sa dea o tenta organizata a actiunii de evaluare a riscurilor profesionale. Putin, incomplet, de perfectionat masiv in viitor.

Problema este alta si poate deveni cronica. Inspectorii de munca au inceput sa aplice amenzi contraventionale substantiale, pentru a obliga angajatorii sa-si intocmeasca evaluarile de risc profesional (actiune de fatada) si sa-si scolarizeze cat mai multi lucratori prin cursuri platite, organizate de catre firme de profil, unde inspectorii de munca predau cursul. Ca se organizeaza cursuri nu este rau, nici ca inspectorii de munca mai castiga un ban in plus (de altfel in afara orelor de program). Rau este ca cei care urmeaza cursul nu se aleg cu mare lucru, incearca sa faca o evaluare dupa ghidul pe care il au la indemana, dar rezultatul este o analiza de mantuiala, neprofesionista, lipsita de particularitatile specifice ale locurilor de munca. Intr-un cuvant, se realizeaza o lucrare de dragul de a se bifa o actiune si de a arata inspectorului de munca ceva, care nu ajuta prea mult la stabilirea unor masuri eficiente de prevenire si protectie.

Nu cred ca acesta este scopul prevederii legislative.

Periculos este ca pe internet au aparut diferite oferte de a copia ghidul inspectiei muncii si indemnul de a bifa ceva acolo pe formulare, pentru a face astfel, cica, materialul cerut de catre inspectorii de munca. Este adevarat ca procedand astfel, costurile sunt minime.

Complet gresit. O evaluare cat de cat realista nu poate fi facuta decat de catre o comisie numita la nivelul agentilor economici, cu participarea de specialisti pe diferite domenii tehnice si persoane fizice/ firme autorizate, servicii externe de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca. O evaluare competenta (in limita cunoasterii actuale a problematicii europene si romanesti) costa 500-1.000 euro/ loc de munca. Si firmele de audit care presteaza si activitati de auditare in domeniul securitatii si sanatatii in munca apeleaza la auditori proprii si experti autorizati, externi (colaboratori).

Gresit. Evaluarile neprofesioniste sunt hartii inutile, care nu stau in picioare in fata unei expertize tehnice judiciare, competente. Daca inspectorii de munca au vazut materialele si nu au stabilit masuri cu termene si responsabilitati, sunt ei raspunzatori in fata legii ? Legea nr. 319/ 2007 nu-i face raspunzatori. Dar codul de procedura penala, respectiv codul de procedura civila ? 

Ma intreb cati dintre inspectorii de munca stiu sa intocmeasca un astfel de material, pentru evaluarea riscurilor profesionale ? Nu am date care sa-mi dea un raspuns pozitiv.

Personal consider ca in afara prevederii obligativitatii intocmirii evaluarii de riscuri profesionale, de catre angajatori, nu exista alte lamuriri legislative coerente care sa arate si cum trebuie facuta evaluarea.

12 răspunsuri to “Filozofia evaluarii riscurilor profesionale”

 1. dr.sava Says:

  Ma bucur ca mai citesc astfel de pareri si as vrea sa cunosc autorul
  Am experienta si chiar un doctorat in domeniu,dar nu pot fi de acord cu practicile actuale…goana dupa castiguri usoare ii omoara pe toti.
  Inspectorii de la ITM nu stiu cum sa interpreteze legea la fel cum nu stiu ca metodele de evaluare a riscurilor de SSM nu sunt unice,sunt subiective,nu pot fi standardizate decat ca principii si fiecare dintre ele este buna la ceva. De la obligatia legala de a fi in posesia unei evaluari de riscuri pana la a spune ca o evaluare nu este buna pentru ca nu respecta un anume tipic,este cale lunga de perceptie si cunoastere a fenomenului de evaluare.
  Sopul evaluarilor de riscuri este pentru oamenii care lucreaza si in folosul lor ca instruire si nu pentru a multumi sau nu un inspector ignorant.

  cu stima
  dr.I.M.Sava

 2. gigi Says:

  Ne cunoastem chiar foarte bine, suntem vechi colaboratori. Nu am discutat subiectul dar se pare ca avem aceleasi idei si gandim la fel. Cum sa ne facem si auziti ?
  Se pare ca trebuie sa facem acelasi curs postuniversitar pentru ca alesii actuali sa ne recunoasca meritele. Ce ai facut la Sibiu ?
  M-am facut vizibil ?
  Cu aceeasi stima.

 3. ioanmina Says:

  salut
  in saptamana 4-8.02 sunt la sibiu vedem atunci

 4. Din Says:

  Sunt de aceesi parere : evaluarea se face de mantuiala- doar pentru castiguri financiare si NU profesionist. Am finalizat Masterat in domeniul SSM in centru universitar, cu profesori bine pregatiti, in laboratoare de chimeie cu lucrari de laborator (determinarea noxelor prof) , Medicina Muncii -in clinica de boli boli profesionale lucru care consider ca NU se poate compara cu absolvirea unui curs „de 180 ore” intr-un „ABC” Srl , chiar daca are ABILITARE de functionare pt. Formare Profesionala.
  Sunt de acord ca tara are nevoie de profesionisti DAR sistemul „rudelor politice” face ca pe piata sa functioneze „amicitia politica” NU profesionalismul : ia vedeti, la sectorul bugetar, cine face evaluarile (mai corect : ce culoare politica are patronul firmei de evaluare) !!!

 5. gigi Says:

  Politicul a reusit sa patrunda in toate inspectiile statului si batalia pentru ciolan a alungat si putinii profesionisti care mai rezistasera pe baricade.
  Eu am o firma de prestari servicii ssm http://protectiamuncii.wordpress.com si o experienta de 25 ani in domeniu. Fac si expertize tehnice.
  Degeaba recunoastem noi ca nu se fac evaluari de riscuri profesioniste, daca cei care sunt pusi sa aprecieze acest lucru nu se pricep sau nu vor sa se implice.
  Legislatia noastra este departe de cea a UE. Vedeti pe site-ul inspectiei muncii, din raportul intocmit pentru 2005, la nivel european, ce scandal este in UE cu evaluarile de risc. Noi nu suntem in stare nici macar sa legalizam un mod cat de cat coerent de evaluare.
  Ce-i de facut ? Scriem, ne plangem si cine ne aude ? Angajatorii apeleaza la metode vechi, verificate, neortodoxe, ca sa scape de valtoare (atunci cand au necazuri), iar inspectorii se fac ca ploua. Inspectia muncii este o institutie perimata, cu sefi depasiti profesional (cunosc prea multi profesionisti care au iesit la pensie sau care, scarbiti au plecat din sistem).
  Ce ziceti de o asociatie care sa ne reprezinte interesele sau macar care sa se faca auzita ? Pareti mai tanar, puteti lua initiativa si eu va sustin si contactez alti truditori ca noi.

 6. SIMONA Says:

  Cand spuneti „inspectorii de munca”, suna ca si cum ne-ati cunoaste pe toti.As vrea sa stiu cati cunoasteti de fapt, pentru a putea afirma ca toti sunt ignoranti. Nu cred ca inspectorii de munca sunt vinovati ca integrarea europeana le-a adus o lege noua!
  GIGI, spune ca are o firma de protectia muncii, deci un serviciu extern. Interesele firmei sunt cati mai multi clienti! Nu ar trebui sa faca asemenea afirmatii la adresa intregii inspectii, mai ales ca firma dansului are de lucru tocmai datorita acestei „institutii perimate” dupa cum afirma in comentariul sau.
  Sunt destule metode de evaluare potrivite pentru diferite activitati. Este foarte important ca serviciile externe care efectueaza lucrari de evaluarea riscurilor sa nu se gandeasca numai la facturile grase pe care le vor incasa si sa dea dovada de mai mult profesionalism cand fac o evaluare.

 7. ratonul Says:

  hm. subscriu la cele spuse de cei de mai sus. fără simona. itm , şi nu numai, habar n-au ce fac. legiuitorii la fel.
  mă ocup cu „risk assessment” de aproximati 2 ani. nu a muncii, în IT, dar e asemănătoare. m-am documentat şi mă documentez mai departe de pe net.
  avem o lege ciuntită, tradusă aiurea (cică prin program phare) dar nu avem formulare, nu avem metodologii, adică nimic. un 0 mare barat.
  să mă scuze gigi. dar o firmă de risk assessment, nu-i dau numele, m-a lăsat mască. era să mă lovească maşina pe zebră. am înlemnit când i-am văzut banner-ul în care „oferta” de consultanţă, de la iso 9000 până la iso 27k. de atunci merg numai cu capu plecat. aşa că şi ei umblă cu cioara vopsită. e la modă, cum legislaţia rom se aliniază la cea ue apar ca ciupercile după ploaie firme de consultanţă. întrebarea mea e unde şi-au pregătiti specialiştii. sau folosesc acelaşi formular pentru toată lumea. dă-i încolo, zic, bani să iasă.
  aş vrea şi eu să văd o evaluarea ca lumea. cap coadă. cu măsuri pemntru eliminarea riscului sau diminuarea acestuia, să văd la sfârşitul analizei o notă cu discuţiile purtate cu managementul organizaţiei, cu compartimentul financiar, şi la urmă un bcp.
  nup. nu cred că o să am şansa asta. în următorii 2 ani.
  acu să revin la ce mă interesează. are cineva cunoştinţe de metodologii de realizare a evaluării riscului muncii, măcar un nume (de exemplu eu în it folosesc OCTAVE).

 8. gigi Says:

  Exista si firme de consultanta care fac evaluari de dragul de a face si cer preturi mari. Aceste firme nu dispun de profesionisti adevarati si nu ii intereseaza daca foloseste sau nu angajatorului materialul pe care il intocmesc. Sunt profitori directi ai neimplicarii corecte a celor autorizati prin lege, sa controleze si sa ia masuri corecte. Angajatorii sunt cei care trebuie sa fie documentati pentru a lua deciziile corecte (adica cu cine sa faca evaluarea riscurilor).
  Din lipsa unei metodologii la nivel national, apar si „discutii” de genul celor cu Simona. Nu am dorit sa polemizez cu domnia sa, desi ma bucur ca a „reactionat”, inseamna ca nu este totul pierdut, in institutiile publice, de la noi. Nimeni nu s-a nascut invatat, dar este sigur nevoie de dorinta de implicare si de profesionalizare continua.
  In UE sunt mari discutii cu tarile membre referitor la evaluarea riscurilor (vezi http://www.inspectiamuncii.ro – sectiunea ghiduri – un raport intocmit la nivel UE, referitor la respectarea unei directive de profil). Tot aici vei gasi si un ghid de evaluare a riscurilor pentru IMM -uri.
  Poti accesa si http://www.protectiamuncii.ro sau http:/hwi.osha.europa.eu
  Prin anii 1993-1995, au fost publicate sub semnaturi autorizate -metode de evaluare a riscurilor profesionale – in colectia Protectia muncii -INID, Buc. 1993, respectiv in Risc si securitate in munca, 1994-1995.
  Poti accesa si dr. Sava (are comentariu mai sus, la acest articol), care are o metoda proprie de evaluare riscuri.
  Iti mai recomand:
  -Favaro M – Gestion de la securite dans l’entreprise – Notes scientifiques et tehnologiques de l’INRS, NS 0085/ 1991
  -Self-audit for Small and Medium Enterprises – material elaborat de Consiliul stiintific al UE in 1993, 1995, 1997 si probabil si in alti ani.
  Poti studia: OHSAS 18001/ 1991, CEI 812/ 85, EN 12100/ 2003, EN 1050/ 96. Exista si versiuni mai recente.
  Interesant este (in special partea introductiva, care trateaza documentat, necesitatea de a edita aceasta carte) -„Auditarea de securitate si sanatate in munca” – dr. ing. Doru Darabont, editura VIROM, Constanta 2005.
  Concluzia tuturor surselor de mai sus este ca nu exista o metoda general acceptata, ca totul este perfectibil si in continua schimbare.
  Incerc de ceva vreme sa intru pe http://www.apsso.ro, de la care am primit o invitatie de afiliere, la care am raspuns afirmativ. Este o asociatie de profil, care are in constructie site-ul propriu si nu apar pasi in fata.

 9. ratonul Says:

  merci mult pentru informatii. intre timp am bananit un pic aseara pe net. de la inspectia muncii ro. am ajuns la cei din danemarca. de acolo a fost simplu.

  chestia e ca m-a rugat un coleg, functia lui e tocmai pe protecţia muncii, căruie i s-a dat în bunul stil din administratia publica, ia si fa.

  omu nici nu e de meserie.

 10. ratonul Says:

  a şi apropo de filosofie. imi place interpretarea legislatie facuta de unii. ma refer aici de la traducatorii, parlamentari si sefi de agentii. pentru ca asa e in romanie. toti interpreteaza. in orice alt fel decat spiritu si litera respectivei legi. pentru ca asa e e din start. de cacao. primul lucru pe care l-am descoperit acum aprox. trei ani a fost asta http://www.whitehouse.gov/omb/circulars/a130/a130trans4.html

  cand o sa avem asa ceva. am vazt ceva asemanator şi la ue. dar aparuta la cativa ani buni de la cea din statele unite.

  sunt ai dracu de buni americanii astia.

  totul e pus la punct, trasata linie dreapta fără ocolisuri si interpretari. pe linie de IT. au NIST. excelente standardele lor operationale. ce sa mai spun de checklist-uri.

 11. Szakacs Endre Says:

  Din 1980 ma ocup cu protectia munci . Dar acum ..?
  Toata evaluare a riscurilor pare a fi o scena Shakesperiana . La sfirsit ai ramas cu mai multe intrebari decit la ridicarea cortinei.
  Astepti raspunsuri si is dai seama ca esti pe o insula fara cordonate.

 12. gigi Says:

  Inca din titlu am vrut sa induc ideea de filozofie. Am citit o sumedenie de materiale si rapoarte, unele existente si pe site-ul http://www.inspectiamuncii.ro. In lumea civilizata din care credem ca facem si noi parte sunt mari framantari si contestari, pe tema evaluarii riscurilor.
  Am vazut materiale de evaluare riscuri facute de niste inocenti in ale meseriei (ca sa fiu bland) care pur si simplu iau bani degeaba de la angajatori creduli, care prezinta materialul respectiv, drept descoperirea Americii, celor care ii controleaza. Astfel de materiale nu au decat rol de bifa, in actul de control al inspectorului de munca, nu folosesc la nimic. Credeti ca intereseaza pe cineva acest aspect ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: