Se poarta topeling-ul

Nu stiu daca sunt sau nu inventatorul cuvantului topeling.

In viziunea mea, topeling-ul este sistemul de promovare a toapelor, utilizat de mass media actuala, cu surle si zurgalai, in goana dupa senzational, dupa stiri unice, anuntate in prealabil prin colturile ecranelor sau ca titlu scris mare pe prima pagina a ziarelor.

Pentru ca nu am gasit un cuvant de gen masculin (topi, topoi s-o potrivi ?) am decis sa folosesc si pentru barbatii care se incadreaza in titlu, acelasi cuvant – toapa. O fi bine, o fi rau ? Ramane de vazut.

Pe vremuri, cand exprimarea trebuia controlata strict, pentru a nu deranja camarila conducatoare, toape erau considerate femeile excentrice, care se imbracau mai altfel, in culori tipatoare, aveau parul vopsit in culori aprinse, utilizau un vocabular libertin si in general erau mai neconformiste cu preceptele zilei. Caracterizarea de mai sus atingea si pe prima doamna a tarii, tanti leana, care ocupa si primul loc in randul toapelor. Cocurile conducatoare, larg raspandite printre slugile apropiate ale cuplului prezidential, erau un punct de „atractie” pentru toate toapele.  Topi erau mai putini, politica zilei nepermitand excentricitatea de niciun fel.

In acele vremuri, fetele cu fuste scurte erau vanate si puse in situatia de a-si schimba imbracamintea, taiata de vasnici aparatori ai moralei. Acesti aparatori nu faceau diferenta intre frumos (picioare lungi, conturate marmoreean) si „dotarea” indoielnica a toapelor. Nu conta, se respectau doar indicatiile venite pe filiera conducatoare.

Baietii cu parul mare si pantaloni evazati, erau trimisi la tuns si li se taiau si lor cracii pantalonilor. Nici in cazul baietilor nu se facea distinctie intre un par slinos si un par ondulat, spalat si pieptanat, prins in codita.

Fara a critica in vreun fel placerea fiecarui individ in parte si fara a intentiona sa cred ca numai eu stiu cum este corect (ce cuvant o mai fi si asta ?), topeling-ul vestimentar si al look – ului nu mai are astazi limite. Nu pot intelege, de ce trebuie sa apari in public, cu haine murdare si rupte, cu parul jegos, sa-ti arati „nurii”, mai mult sau mai putin existenti sau reali. De ce trebuie sa arati picioare cracanate, scurte, paroase si butucanoase, de ce camasile expuse trebuie sa aiba jegul de 2 degete la guler ? De ce izul de nespalat, trebuie sa imbacseasca aerul din jurul protagonistilor ?

Nu sunt un puritan. Admir frumosul, tineretea si bunul simt. Detest comportamentele huliganice de orice fel. Cunosc si ideea de a nu te uita. Indiferenta nu ma caracterizeaza. Ma lupt cu morile de vant ? Posibil.

In zilele de azi, topeling – ul s-a raspandit in politic. Interesele politice si amantlacul sunt modalitati de promovare a sistemului denumit de mine topeling. Clientii politici din presa nu mai contenesc cu osanale ridicate toapelor politice.

Ma intreb ce s-ar intampla cu tanara generatie, daca topeling-ul ar deveni materie de instruire in scoala, predata de catre toape. In ce ar consta atunci adevarata educatie ?

Topeling-ul specific sportivilor se raspandeste. Daca inteleg un tip care isi face un tatuaj, intr-un colt al trupului, nu pot intelege pe altul care este plin de inscriptii care mai de care mai fanteziste, pe tot corpul. In definitiv si la urma urmei, fiecare individ face ce vrea cu trupul lui, dar de ce trebuie sa si-l expuna prin calendare, prin tribune, pe strazi ? Cui foloseste ?

Topeling-ul specific manelistilor face tot mai multi prozeliti. La ce sa te astepti din partea unor copii, care intrebati la scoala ce muzica le place, peste 90 % dintre ei raspund: adrian copilu minune sau guta, vali vijelie sau joe carnat ? 

Daca urmaresti premiantii, de la 10 pentru Romania, topeling-ul razbate puternic, din multe dintre categoriile promovate de catre organizatori.

Sa fie topeling-ul un apanaj al democratiei ? Greu de crezut si mai greu de inteles. Sau Romania devine o alta tara a tuturor posibilitatilor ? Vom vedea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: