Traditie si respect pentru stramosi

Urmaresc o emisiune a lui Grigore Lese pe TVR cultural, in fiecare duminica la ora 14, despre traditii, despre obiceiuri stramosesti, despre viata taranului roman, despre cultura populara inepuizabila a romanilor.

Am mai scris despre aceasta emisiune, dar subiectele abordate de catre realizatorul ei ma indeamna sa mai scriu.

Numai cine nu a fost niciodata la tara, nu a cunoscut oamenii acelor locuri unice, filmate de catre profesionisti adevarati ai camerei de luat vederi si nu a stat de vorba cu locuitorii acelor locuri, poate schimba canalul. Acele locuri si satenii pierduti in negura timpului (majoritatea depasind varsta de 75 ani), comportamentul si obiceiurile lor sunt traditia acestei tari. Vorba lor molcoma si asezata despre obiceiurile locurilor, pe care le-au mostenit de la parintii lor este plina de regret ca astazi nu se mai scrie despre acele obiceiuri. Sunt mahniti ca nu mai au cui lasa in grija, mestegurile, obiceiurile, mormintele. Rarii nepoti care ii mai viziteaza din an in pasti nu pot fi influentati decisiv sa duca mai departe obiceiurile locurilor. Copii lor plecati prin tari straine sa-si gaseasca un rost nu par interesati a reveni in locurile natale.

Din vorba lor razbate neputinta varstei. Nu vad nicio cale de iesire din impas.

Imi amintesc de bunicul din partea tatalui, mereu in opinci si costum popular, nascut, crescut, imbatranit de munca, impovarat de ani, in satul lui de bastina. Nu pot uita stangacia lui cand venea la oras. Bucuria de a ne vedea la el in batatura era nemarginita.

Oameni ca Grigore Lese care incearca sa tina treaza mandria de a fi roman sunt din ce in ce mai rari si tot mai in varsta. Impatimiti ai neamului stramosesc se mai gasesc pe la tara, in randul profesorilor, de obicei. Acestia se lupta cu sistemul, in cautare de fonduri. Pot fi numarate pe degete locurile unde se mai tin iarmaroace, targuri de ceramica sau imbracaminte populara taraneasca, serbari campenesti, chermeze.

Tinerii de azi, scoliti in traditii populare cu ce se indeletnicesc ? De ce nu promoveaza traditia culturala populara ? De ce se injosesc profesional si accepta sa faca reportaje si emisiuni despre hoti, violatori, batai intre bande, etc. ? De ce se accepta promovarea insultei, injuraturilor, vorbelor porcoase ? Cui foloseste ?

Sanatatea spiritului nu conteaza ? Ce facem fiecare dintre noi pentru a mentine vesnic viu acest spirit ?

Se vorbeste in ultimul timp de un pact pentru educatie. Unde se ragasesc traditiile populare si respectul pentru stramosi in acest pact ? La declaratii ne pricepem toti. Cate programe vizand traditia populara romaneasca, pentru finantare europeana, s-au lansat si popularizat in randul cetatenilor de rand, in ultimii ani ? Cate muzee s-au construit in ultimii 18 ani ? Casele memoriale in grija cui se regasesc ? Primariile cum folosesc fondurile alocate de la bugetul local, culturii si traditiei stramosesti ? Camine culturale noi, nu am vazut. Nici macar, cele vechi, renovate. In schimb, multe din vechile camine culturale, privatizate de imbogatitii locali, astazi sunt carciumi/ bodegi/ discoteci.  Fostele case de cultura sunt in paragina sau adapostesc sali de jocuri mecanice, unde tineretul cheltuie banii parintilor, fumeaza, bea si pierde timpul. Unde sunt programele culturale, pentru acest tineret ?

Copii copiilor nostrii vor mai avea bucuria admirarii frumosului port popular romanesc ?Vor recunoaste ei cantecele populare romanesti ? Vor intelege jocurile si dansurile populare romanesti ?

In programa de invatamant unde se ragaseste promovarea traditiei si culturii stravechi, romanesti ? Cum poti intelege un popor, daca nu faci nimic pentru pastrarea traditiei sale culturale ?

De ce nu invatam si ce este bun de la straini ? De ce nu suntem mandrii ca suntem romani ? Este de admirat mandria americanului ca este american. De ce nu facem ca ei cand este vorba de cinstirea stramosilor ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: