„Intelepciunea” paznicului

Intrand azi intr-un market, pentru de-ale gurii, am fost inca o data surprins de „ingeniozitatea” fara frontiere a romanilor.

Nu-mi place sa intru pe usa cu „vartelnita”. Imi aduce aminte de un film cu „oameni prosti” (denumiti asa ca alint, nu pentru a-i lua in deradere), in care 2 indivizi se blocheaza in vartelnita si fac tot felul de ghidusii ca sa scape, ghidusii care provoaca ras daca sunt vizionate la cinematograf sau la TV.

De regula intru pe usile de langa, usi cu rol de protectie a cetatenilor, pentru evacuare rapida in caz de pericol (incendiu – fum toxic, bombe/terorism, urgente medicale, etc.).

Imping, nimic. Intru pe rotitoare si cu uimire vad niste lanturi groase ca pe mana, inchise cu niste lacate de neam prost, care blocau cele 2 usi, aflate de o parte si de alta a vartelnitei.

Raman interzis. Intreb la cel mai apropiat stand, de ce sunt blocate usile si cine a dat dispozitie. Fata salta din umeri si impasibila imi zice ca este opera paznicilor (aia cu pulanul, celular si catuse, cu uniforma de culoare inchisa, cu fete incruntate, pentru care oricine intra pe usa e un posibil hot, niste munti de oameni, numai buni pentru lucru pe santiere, acolo unde lipseste in prezent forta de munca). Nici meseria de paznic si nici cea de necalificat pe un santier de constructii nu necesita cine stie ce stiinta.

Ma intreb ce responsabilitati in domeniul sigurantei fizice a consumatorului/ cetateanului cumparator are managerul marketului si seful paznicilor. Or avea un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie cum prevede Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, un responsabil PSI ? Ce parere au pompierii ? Cum se achita de sarcina de control in teren inspectorii de munca din cadrul inspectoratului teritorial de munca ? Protectia consumatorilor si politia sanitara or trece si ei pe acolo, daca nu in control, macar pentru a-si cumpara de mancare ?

Doamne fereste sa se intample vreo nenorocire intr-o cladire de birouri sau intr-un market ! Multe lucruri ar iesi atunci la iveala. Sa vezi atunci navala inspectorilor si amenzile care se flutura de catre sefii acestora pe la toate televiziunile.

Dupa parerea mea, aici este vorba de crasa necunoastere a legilor, de indiferenta managerilor si incompetenta inspectorilor. De ce toti acestia sa nu raspunda la fel, in fata legii ?

Si aici este vorba tot de educatie. Daca educatie nu e, nimic nu e.

Anunțuri

2 răspunsuri to “„Intelepciunea” paznicului”

  1. Narcisa Says:

    Reusind sa plec de la servici pe la ora 22:45, duminica, 2 decembrie (nu comentez), am dat sa ies prin usa rotitoare, intrucat stiam ca in fata usilor din laterale sunt plasate niste ghirlande cu flori (la care oricum nu le vad scopul).. Tocmai ce ma pregateam sa-mi iau elan, cand ma striga jandarmii de serviciu.. Blocasera peste noapte „vartelnita” si se puteau folosi celelalte usi. E un semn de inteligenta?

  2. gigi popa Says:

    Greu de crezut ca poate fi vorba de vreo forma primara sau evoluata de inteligenta. Baietii isi asigurau probabil linistea noptii (doar de aia sunt paznici ca sa doarma in post, nu in patul conjugal). Daca vartelnita face ceva zgomot care sa nu-i sperie in cazul vreunui control neanuntat in prealabil (moda este sa se anunte, ca sa te gaseasca nu ?), atunci poate fi considerat un semn de oarece istetime nativa a omuletilor (paznici in vechiul regim, bodigarzi in noul sistem), dar mai e mult pana la inteligenta. Era o vorba din stravechi: prea multa inteligenta strica. La astfel de indivizi, te intrebi la ce le-ar folosi inteligenta, ar fi o alta povara pe capul lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: