Aceeasi Marie cu alta palarie

Doua reportaje TV de ieri mi-au sugerat sa mai bat un piron (cui mare) la capacul cutiei cu „profesionisti de buzunar” ai presei noastre dragi, postdecembriste. Poate asa se strang toti acesti „truditori” intr-un spatiu tot mai stramt si nu mai produc aiureli de presa. Brambureala totala.

Zicea o vasnica cititoare de stiri, ca pe o sosea din tara s-a ciocnit un tir incarcat cu caramizi, cu o cisterna olandeza care era incarcata cu acizi si pe carosabilul umed se ridica aburi. Si dai cu presupunerile, dai cu ideile care mai de care mai fanteziste, cu „mister” declarat. Dupa vreo 2 ore au aflat ca cisterna era incarcata cu acizi si peroxizi. Hopa, deja luminitele incep sa lucreze. Pentru ca nu s-au inregistrat victime, stirea a fost abandonata destul de repede, doar nu mai prezenta interes fara ceva victime.

Nu am sa pot intelege niciodata de ce astfel de stiri se dau pe sticla si nu se cere si o parere autorizata (nu ma refer aici la politie, pompieri, cetateni care se aflau intamplator sau nu la fata locului).

Pai ar cam trebui sa se stie si de catre stiristi ca transporturile de substante periculoase pe sosele sunt reglementate prin lege, ca se fac dupa un document international (ADR), adoptat si de catre Romania, ca pe fiecare cisterna exista o poza (pictograma) care mentioneaza expres produsul care se transporta, care indica daca produsul este toxic, inflamabil, exploziv, etc. Aceste date nu trebuie sa fie straine nici pompierilor, politistilor, ambulantierilor. De altfel documentele de transport trebuie sa specifice in clar toate datele de identificare ale produselor transportate, iar marfa trebuie insotita obligatoriu de fisele tehnice de securitate ale produselor. Ca sa nu mai vorbim de obligatia de a avea la cisterna, pe langa sofer si insotitor specializat pentru interventii in caz de urgenta de orice fel. 

Sa lamurim acuma ce era de fapt. Daca transporta peroxizi era pericol mare de explozie, in anumite conditii de temperatura, presiune, scantei, socuri, frecare, incompatibilitati chimice la contact cu alte substante chimice, etc.

Daca transporta si acid sulfuric, cum s-a zis in treacat,  acesta reactioneaza violent cu apa la contact (de aici si „aburii aia” care ieseau pe sosea, de altfel vapori toxici), aprinde la contact multe substante chimice organice (produce incendii), reactioneaza violent cu anumite substante chimice (produce explozii).

Agentii de stingere incendiu sunt de regula specifici pentru anumite categorii de substante.

Daca se transporta peroxizi si acid sulfuric, in aceeasi cisterna, chiar daca in compartimente diferite, cred ca este o mare problema la cei care au incarcat produsele.

Alta stire arata cum niste copii de gradinita au fost intoxicati cu oxid de carbon. Cand am vazut imaginile din gradinita si am auzit ca inspectia de gaze a recomandat doar curatarea cosului de la sobe, mi-am zis ca imbecilitatea la romani nu are limite si ca deja este si aceasta un sport de masa in Romania. Arzatorul de la soba era bagat printr-o gaura mult mai mare decat diametrul tevii, iar usa sobei statea sa cada. Pai gazele arse contin oxid de carbon si bioxid de carbon, toxice pentru om (cu atat mai mult pentru copii). Ce le impiedica sa iasa prin gauroaie si sa ajunga in nasul micutilor ? Ma intreb ce ar putea raspunde inspectorul de la gaze la intrebarea de ce nu a oprit si sigilat alimentarea cu gaz metan a sobei ? Ce o fi scris in documentul de verificare (in cazul in care a verificat in realitate instalatia de gaze si sobele) ? Dar directorul gradinitei ?

Oare institutiile specializate ale statului ce parere or avea ? Este vorba aici de inspectoratele pentru situatii de urgenta, inspectoratele de munca, politia de mediu, inspectia in transporturi, inspectia de gaze, etc. Acestea actioneaza numai la sesizari si evenimente deja produse ? Pai nu au si activitati preventive ?

Daca aceste inspectii nu vor intocmi acte de control la fiecare eveniment produs si nu le vor face publice pe site-urile proprii, iar presa le va comenta in cunostinta de cauza, nu se vor face pasi inainte. Acest gen de stiri vor ramane doar simple „senzatii”, iar accidentele de munca vor continua sa existe in numar mult prea mare, cu victime si pagube materiale.

Ce impiedica procuratura sa se autosesizeze ? Probabil niste actiuni comandate politic, care nu vor avea final niciodata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: