Cinism fara frontiere sau respect fata de „om”

Am citit pareri diverse si am urmarit unele dezbateri legate de pedeapsa capitala.

Cu ceva timp in urma mi-am exprimat si parerea personala. Cred sincer in continuare ca pedeapsa capitala este necesara, fiind singura masura (chiar daca este opresiv finala) care poate stavili oarecum violurile, traficul de droguri, crimele, pedofilia si proxenetismul veros.

Daca abolirea pedepsei cu moartea este considerata un atestat de democratie, atunci inseamna ca nu se aplica aceleasi criterii tuturor statelor sau America nu este un stat cu o democratie puternica. 

State precum China si Irakul, unde executiile capitale sunt publice pot fi considerate tari democratice ? Prin aceste masuri reusesc sa tina sub control fenomenul infractional in randul unei populatii foarte numeroase in China si profund razvratite in Irak. Statisticile imi dau dreptate. Si atunci care este calea corecta de urmat ?

In America s-au suspendat pentru o perioada nedeterminata, executiile prin injectie letala. Motivul ? Injectia este dureroasa. Oare otravirea nu este dureroasa ? Este vorba de cinism dus la extrem sau este vorba de respect fata de „om”, chiar daca acesta este un criminal dovedit si condamnat, nu doar banuit ?

In aceeasi democratie americana, ranitul in schimburi de focuri cu politia, intai este ingrijit si facut sanatos, apoi este judecat, condamnat si executat. Asa o fi in democratia lor. Totusi care o fi motivul ascuns, ca executiile au loc dupa lungi perioade de timp, de la condamnare (ani buni chiar). Sa fie cinism ? Sa fie solutia pentru a infricosa pe eventualii viitori criminali ? Poate.

Ma intreb si acuma, ce s-ar fi intamplat la noi, daca dupa executia dictatorilor Elena si Nicolae, nu s-ar fi abolit pedeapsa cu moartea ? S-ar fi extins pedeapsa capitala si asupra marilor corupti ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: