Organizarea muncii bat-o vina

De vreo 5-6 zile ma trezesc la „cantatul picamerelor”, incerc sa ma concentrez si sa lucrez in „zumzetul” lor inconfundabil, ma „odihnesc” pe muzica lor infernala.

S-a gandit primaria sa asfalteze strada care da la piata si sa mai introduca niste cabluri si o teava prin curtea interioara a blocului. Asa au „navalit” echipele de lucratori (5 lucratori si 3 sefi), cu tarnacoape si lopeti, basculante si compresoare de aer.

Niste politisti comunitari au blocat circulatia si a inceput marea asfaltare, intr-un haos specific, pur romanesc.

Intai s-au „cosmetizat” niste gauri prin asfaltul vechi, apoi au venit basculantele cu asfalt proaspat, au turnat peste asfaltul vechi si au pus compresoarele sa compacteze totul. Parea binisor.

Au aparut alte echipe „intarziate” care au inceput cu ravna, unele sa sape si sa gaureasca cu picamerele asfaltul proaspat turnat, pentru a pune borduri noi si a largi strada, altele pentru a scoate capacele de canalizare din asfaltul proaspat turnat, in asteptarea echipei de zidari (intr-un tarziu sosita la fata locului) care sa inalte caminele de canalizare cu caramida suplimentara. Se face pe asfaltul proaspat tencuiala pentru zidit. Iarasi parea binisor.

Cand se contura finalul interventiei in forta, au aparut „excavatoarele cu barba” (asa erau numiti pe vremuri muncitorii necalificati, veniti din Tara Oasului, care nu prea erau agreati de muncitorii localnici, pentru ca sapau mai repede decat masinile). Sarcina lor era sa sape un sant, care trece prin curtea interioara a blocului (proaspat asfaltata anul trecut), ocoleste blocul, trece si prin asfaltul proaspat turnat, cu 2 zile in urma, ocoleste piata, merge printre alte 2 blocuri, trece drumul national si ajunge la un moll. Am obosit facand itinerariul.

Daca in vremurile trecute, ziceau maimarii tarii, ca trebuie sa aiba de lucru toti cei cu drept la munca (asigurat de societatea socialista), acuma ce vina s-o mai gasi pentru a nu exista un coordonator de lucrare. Sunt in cadrul primariei, slava Domnului, servicii specializate, cu multi inspectori si sefi, toti platiti de noi, fraierii de contribuabili, din taxe si impozite.

Se pare ca primaria nu a auzit de cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru santiere temporare si mobile aprobate prin HG nr. 300/ 2006, care impune existenta unui coordonator de lucrari si a unui coordonator de securitate si sanatate in munca pentru lucratori. Oricum, lucratorii au doar cate ceva din echipamentul individual de protectie pe care trebuiau sa-l aiba, iar si acesta este jegos. Sculele cu care lucreaza sunt cam „lovite” de batranete, stirbe si rupte. Doar masinile erau mai acatarii, oricum nu de ultima generatie.

Credeti ca a aparut prin zona vreun inspector de la inspectoratul de munca (care se afla in raza de zgomot a picamerelor) ? Ei bine, NU. Doar nu era sa verifice contractele de munca (daca gaseau cumva pe cineva muncind la negru ?) si sa observe conditiile de munca efective, precare, ale lucratorilor ?

Nu conteaza ca decibelii „alarmeaza” micutii din blocuri, sperie pisicile si porumbeii. Oricum nu este nimeni de la politia de mediu pentru a face un buletin de determinare zgomot, in zona locuita.

Mai mira pe cineva, ca se intampla accidente de munca ? Pe mine, NU.

Sa mai crezi politicienii care se vaita ca nu sunt suficienti bani la bugetul de pensii ? Cred asta doar intre ei, care oricum nu traiesc dintr-o pensie de cacao.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: