Romani fara frontiere, in „initiative” private

Pretutindeni in lume, pe unde s-au aciuit romanii plecati de acasa, pentru un trai mai bun, pentru un ban in plus cu care sa-si construiasca o casa sau sa faca un rost la copii, intiativele bune/rele ale acestora i-au facut remarcati, printre straini.

In tara, romanul de rand se descurca, iese din situatii grele, de multe ori fara iesire, se lupta cu greutatile si le invinge deseori. Nu se lasa coplesit de impozitele si taxele mari, uraste nepasarea autoritatilor, o lasa mai moale cand e vorba sa se lupte cu coruptia, critica pe la colturi tot ce nu-i place, pune uneori piciorul in prag, cand nu mai poate.

Un roman neaos, se apare la doctor, cu temperatura mare, abia mergand pe picioare. Cand il vede, doctorul de la urgenta paleste. Omul nostru zicea ca are un picior rupt si se lauda ca glezna a pus-o intr-o galma de ciment (da, ati citit bine, ciment nu ghips), ca sa se sudeze oasele rupte. 

Incep luptele cu cimentul, se rup cateva discuri de la polidisc, doctorul si asistenta transpira din greu. Intr-un final, cimentul tare ca piatra cedeaza. Se constata la radiografie ca osul este rupt, i se pune voinicului piciorul in ghips si i se fac injectii antitetanos.

Toata lumea asteapta sa-i scada inventivului roman temperatura. Nu se intampla acest lucru.

Intr-un tarziu, medicul disperat il intreaba pe inventator, daca atunci cand si-a rupt piciorul, a mai patit cumva ceva. Omul cam mirat, ridica rusinos camasa si-i arata doctorului o rana deschisa, urata, deja cu ceva puroi, cusuta cu sarma – lita din cupru (iarasi ati citit bine, lita din cupru), ca sa nu mai sangereze plaga. Rana o considera minora, de accea nici nu amintise de ea sau chiar uitase.

Fratilor ati mai pomenit asa ceva ? Eu nu.

In arhiva blogului sunt intamplari pe care le-am povestit, cu actori din randul celor care muncesc in economia bruta a tarii. Credeam ca am vazut destule si nu ma mai poate mira nimic. M-am inselat.

Omul nostru s-a accidentat in ograda proprie. Daca ar fi fost accident de munca, produs pe teritoriul unei firma, ar fi intrat in analele inspectiei muncii.

Cand am vazut imaginile la TV m-am crucit si am amutit pentru ceva vreme.

Sa mai zica cineva ca romanul nu este inventiv si descurcaret.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: